The Sixth Sense nedir? The Sixth Sense, yani altıncı his, Pranav Mistry tarafından geliştirilen giyilebilir bir bilgisayar sistemidir. Bu, mühendisliğin yeni bir boyuta ulaşacağı teknolojik bir çağın başlangıcıdır. Bu teknolojik yenilik, bilim kurgu filmlerinden bizlere tanıdık gelmektedir. Bilgisayar ekran görüntüsünün duvara yansıması ve vermiş olduğumuz komutlarla hareket etmesi, sinema dünyasında görmüş olduğumuz bir şeydir. Geçmiş zamanlarda bu, hayallerin ötesine geçemeyecek bir fikir olarak nitelendirilse de Pranav Mistry sayesinde bu fütüristik teknoloji insanlığa tanıtılmıştır.
İçindekiler
Pranav Mistry Kimdir?
Pranav Mistry 1981 doğumlu bir bilgisayar bilimcisidir ve aynı zamanda mucittir. Ekim 2019’dan bu yana Samsung STAR Labs’ın Başkanı ve CEO’sudur. Sixth Sense, Samsung Galaxy Gear ve Project Beyond üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır.
Mistry, Samsung’a 2012 yılında araştırma direktörü olarak katıldı ve şu anda küresel başkan yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Samsung Galaxy Gear akıllı saatini Eylül 2013’te dünyaya tanıttı. MIT’e katılmadan önce Pranav, Microsoft ile UX Araştırmacısı olarak çalışmalar yaptı. Geçmişte Google, CMU, NASA, UNESCO, Japonya Bilim ve Teknoloji Ajansı ile çalıştı. Samsung’un Küresel Arama Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Think Tank Ekibi başkanlığı yaptı.
Pranav’ın Sixth Sense üzerine yaptığı araştırma, Popular Science tarafından 2009 Buluş Ödülü’ne layık görüldü. Ayrıca MIT Technology Review TR35’e göre 35 yaşın altındaki dünyanın en iyi 35 yenilikçisinden biri seçildi. 2013 yılında Dünya Ekonomik Forumu tarafından “Genç Küresel Lider” olarak onurlandırıldı.
The Sixth Sense Nedir?
Sixth Sense, dijital bilgilerle dünyayı geliştiren ve bu bilgilerle etkileşim kurmak için el hareketlerini, jest ve mimikleri kullanmamızı sağlayan giyilebilir bir teknolojik üründür. Günden güne artan teknolojide, gerçeklik kavramına dayanmaktadır ve algılarını iyi uygulamıştır. The Sixth Sense teknolojisi, gerçek dünya nesnelerini dijital dünyayla bütünleştirmiştir. Sixth Sense, hassas uygulanmış teknolojinin bir karışımıdır. Onu muhteşem kılan şey, tüm bu teknolojilerin entegrasyonudur. Bahsedilen teknolojinin tek bir ürüne sığdırılması kullanışlı bir şeydir. Hassas ve ince düşünülen teknoloji; el hareketi tanıma, görüntü yakalama, işleme ve manipülasyon gibi eylemlerle örneklendirilebilir.
Pranav Mistry tarafından icat edilen WuW (Wear Ur World), The Sixth Sense cihazı, dijital ile gerçek dünya arayüzünün bir sonraki seviyesinin prototipidir. Kamera, projektör, telefon, bilgi işlem cihazı ve insanın parmaklarına konulan renkli sensörlerden oluşmaktadır. Cihaz, renkli işaretleyicilerin hareketini etkili bir şekilde algılar. Onları kullanarak bize dijital dünyayla doğrudan etkileşim kurma özgürlüğü sağlamaktadır. Bu teknoloji, insanların sanki gerçek dünyada etkileşim kuruyormuşçasına dijital dünyada etkileşime girmesini sağlar. Bu ürün dijital dünyayı bizler için vazgeçilmez bir ortama dönüştürmektedir.
The Sixth Sense Nasıl Çalışır?
The Sixth Sense teknolojisi, hareket tanıma, görüntü işleme gibi farklı teknolojiler kullanır. Şu anda ticari ürün olarak piyasaya sürülememiştir. Ancak bu yolda yapılan çalışmalar son sürat devam etmektedir. Prototip; cep projektörü, ayna, mobil bileşenler, renk işaretleyicileri ve kamera gibi çok yaygın ve kolay ulaşılabilir ekipmanlarla yapılmaktadır.
Projektör görsel görüntüleri bir yüzeye yansıtır. Bu yüzey duvar, masa, kitap veya eliniz bile olabilir. Böylece, tüm dijital dünya her yerde var olabilir. Kullanıcı parmak uçlarında renkli işaretleyicilerle farklı hareketler oluşturmak için ellerini hareket ettirir. Kamera bu hareketleri yakalar.
Hem projektör hem de kamera, kullanıcının cebindeki mobil bilgi işlem cihazına bağlanır. Bilgisayardaki görme tekniği kullanılarak tanıma yapılır. Bu belirteçler, görsel referans olarak işlev görür. Yazılım programı görsel verileri işler ve hareketleri yorumlar. Hareketler birbirinden farklıdır ve bazı komutlar atanır. Bu hareketler, projektör tarafından yansıtılan uygulamaya giriş görevi görebilir. Çünkü, projektör kompaktlık için aşağı doğru hizalanmıştır; bu nedenle ayna kullanılmazsa görüntüler kullanıcının göz hizası yerine ayağında oluşturulacaktır. Ayna, projektör tarafından oluşturulan görüntüyü öne yansıtır. Bu projektör nedeniyle oluşturulan sistem 350$ civarındadır. Çalışma mekanizması olarak cep telefonuna çok benzemektedir.
The Sixth Sense Uygulamaları
Akıllı Arama Yapın
Avuç içi arama yapmak The Sixth Sense teknolojisinin belki de en ilgi gören uygulamasıdır. Teknolojik ürün, görselde göründüğü üzere parmaklara takılan ve renkli olan sinir sensörlerine sahiptir. Bu renkli işaretleyiciler, projeksiyon ile yansıtılan görüntünün dokunmatikleştirilmesini sağlamaktadır. Böylece yansıyan görüntü üzerinde istediğimiz komutu uygulayabilmekteyiz.
Parmaklarla Fotoğraf Çekin
Sistemdeki yapay zeka teknolojisi sayesinde kullanıcının parmağındaki sensörler, parmakların girdiği şekli anlamaktadır ve otomatik olarak komutu gerçekleştirmektedir. Eğer kullanıcı parmaklarıyla dikdörtgen şeklini yaparsa sistem parmakların doğrultusundaki görüntüyü anında fotoğraflıyor. Böylece fotoğraf çekmek için ekstra kamera taşımaya gerek kalmıyor.
Kitaptaki Bilgilere Kolayca Erişin
Bilim kurgu evreninden alışık oluduğumuz bu uygulama The Sixth Sense sayesinde hayatımıza girmektedir. Kullanıcının okuduğu kitapları kullanıcıyla beraber okumaktadır ve edindiği bilgileri hafızasına kaydetmektedir. Kullanıcı tarafından komut verildiğinde istenilen bilgiyi anında kullanıcıya yansıtmaktadır. Ayrıca anlamı bilinmeyen kelimeler için içerisinde bir sözlük barındırıyor ve yabancı sözcükler için de çeviri yapıyor.
Videolu Gazete Sayesinde Haberleri İzleyin
Bir yapay zeka teknolojisi olan The Sixth Sense, göz hizasında bulunan bir kamera barındırır. Bu kamera sayesinde kullanıcının okuduğu şeyleri kendi hafızasına kaydetmektedir. Gazete mantığı da bu şekildedir. Gazete başlığını okuduğunda, hafızasında o habere dair bir video varsa onu gazeteye anlık olarak yansıtmaktadır.