Teslasuit Glove – VR Deneyimini Değiştiren Eldivenler

Teknolojinin en ilgi çekici alanlarından biri olan sanal gerçeklik, hızlı bir şekilde ilerliyor. Birçoğumuz sanal gerçekliğin VR gözlükler ile mümkün kılındığını biliyoruz. Fakat, bu trend haline gelen teknolojiyi mümkün kılan bir şey daha var: VR eldivenler. Henüz birkaç yıldır piyasada olan VR eldivenlerin en ses getiren örneklerinden biri ise Teslasuit Glove.

Teslasuit

Teslasuit
Teslasuit

İncelemesini yaptığımız VR eldiveni, Teslasuit’in bir parçası olarak adlandırabiliriz. Teslasuit, deneyimi simüle etmek için haptik teknolojisini kullanan, fiziksel dünyadaki becerilere hakimiyet kazandırmayı amaçlayarak tasarlanmış dijital bir kıyafettir. Teslasuit’i kısaca, son teknoloji ürünü, tüm vücuda giyilebilir dokunsal bir ara yüz olarak tanımlayabiliriz.

2018’de, çeşitli sektörlerde eğitim uygulamaları için piyasaya sürülen Teslasuit’in ilk örneği; dokunsal geri bildirim sistemi, ısı kontrolü ve hareket yakalama gibi ilginç özelliklere sahipti.

Teslasuit’in hareket yakalama sistemi, vücudun hassas konumunu sanal ortamlara aktarmak için geliştirilmiş sensörler kullanmakta. Şirketin CEO’su Dimitri Mikhalchuk konuyla ilgili, ‘’Teslasuit’in sanal ve gerçek dünyalar arasındaki farkı silmesini istedik.’’ diyor. 

Teslasuit’in de hizmet ettiği sanal gerçeklik sistemlerinin potansiyel uygulamaları artık, oyun sektörünün de ötesine geçmekte. Sanal gerçeklik (VR), özellikle savunma sektöründe, tehlikeli durumlar için verilen eğitimlerde gerekli ortamları simüle etmek için kullanılabilir.

Başlangıçta tüketici odaklı tasarımlar yapan şirket sonradan, işletme ve endüstri düzeyindeki sektörlere yöneldi. O zamandan beri Teslasuit; astronot eğitimi, acil durum tatbikatı vb. diğer simülasyon senaryolarında kullanılıyor.

Teslasuit Glove

VR Eldivenin Özellikleri
VR Eldivenin Özellikleri

Teslasuit gibi, Teslasuit Glove da; eğitim, tıbbi rehabilitasyon vb. profesyonel uygulamalar için geliştirilmiştir. Teslasuit Glove, kullanıcıların dokunma ve tutma deneyimini en iyi şekilde sağlarken, nabız ve diğer biyometrik bilgileri kaydetmek için de farklı teknolojileri bir arada kullanır. Bu dijital eldivenler, tüm vücudun hareketini yakalamak ve dokunsal geri bildirim sağlamak için Wi-Fi üzerinden Teslasuit elbisesi ile eşleştirilebilir.

Teslasuit Glove, kullanıcının bilek ve parmak hareketlerini yakalar. Ayrıca, elde ettiği nabız bilgileri ile stresi ve deneyimlere verilen fiziksel reaksiyonları ölçebilir. Eldivenin tüm bu özellikleri; biyometrik verileri toplayan ve elektriksel uyarı ile fiziksel hissi simüle eden Teslasuit’e benzer.

Şirketin Teslasuit Glove’u üretirken edindiği birkaç amaç bulunuyor. Bunlardan ilki; ellerin kullanılması gerektiği eğitimlerde kolaylık sağlamak. Bu eğitimler askeri, mesleki vb. her sektörden olabilir. VR dünyasında ileriye dönük büyük atılımlar yapmak isteyen şirketin ikinci amacı ise pazardaki talebe cevap vermek. Edinilen son amaç ise, insan ile sanal gerçeklik arasında çok yönlü bir bağ kurmak. Üretilen eldiven sayesinde kullanıcılar sanal gerçekliğe dalmayı, çok daha gerçekçi bir şekilde deneyimleyebilecek.

Teslasuit Glove Özellikleri

VR Eldivenin Özellikleri
VR Eldivenin Özellikleri

Teslasuit Glove, kullanıcıların, kendilerini sanal dünyaya daha fazla kaptırmalarına yardımcı olmak için özel olarak tasarlandı. Eldiven, kullanıcıların deneyimledikleri duyguları geliştirerek daha gerçekçi bir etki sağlamakta. Teslasuit Glove, doku hissini doğrudan parmak uçlarına aktarma özelliğine sahip bir giyilebilir teknoloji ürünü.

Eldivenin üç farklı kullanım modu bulunuyor:

  • Parmak hareketlerine direnç kazandırılabilen kuvvet modu.
  • Kullanıcının parmaklarını özgürce kontrol edebildiği bekleme modu.
  • Parmağın üzerinde hareket etmesi gereken koordinatların belirlendiği mod.

Kompakt bir tasarıma sahip olan Teslasuit Glove, yaklaşık 300 gram ağırlığında. Bu da, onu kullanırken zorlanmayacağınızı gösteriyor. Eldivenin sahip olduğu hareket yakalama sistemi, siz hareket ederken gerçekleşebilecek sapmaları ve hataları en aza indiriyor. Ayrıca, biyometri ile donatılan eldivenler, hareketleri ayrıntılı bir şekilde izleyebiliyor ve temel istatistikler oluşturarak geri bildirim verebiliyor.

Sahip olduğu biyometrik sistem, stres seviyesinin okunmasını sağlıyor. Bu, özellikle eğitim sırasında doğru stratejiler belirlenmesi için önemli bir yetkinlik olarak öne çıkıyor. Yerleşik piller ile çalışan eldivenlerin 3 farklı bedeni olması planlanıyor. Sahip olduğu dokunsal ekranların boyutu ise 10×17 mm. 

2020’nin başında prototipi tanıtılan VR eldivenlerin, 2020 ortalarında çıkması bekleniyordu. Fakat şirket, eldiven üzerindeki çalışmalarını hala sürdürüyor. Teslasuit Glove’un belirlenen fiyatı ise 5.000 dolar olarak karşımıza çıkıyor.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojik mitleri araştırmayı ve ürün incelemeleri yapmayı çok seven, sanatsever, meraklı bir endüstri ürünleri tasarımı öğrencisi.