Tesla otopilotunun tanımlama hatasını Burger King kendi lehine bir pazarlama taktiğine çevirdi. Otopilot, benzer renklere ve şekle sahip olduğundan “Dur İşareti” ile “Burger King Tabelasını” karıştırıyor. Teknolojinin gün geçtikçe daha da gelişmesi hayatımıza her seferinde yenilikler getirmekte. Elon Musk ise attığı ilginç ama bir o kadar da yenilikçi adımlarla teknoloji dünyasına yön veren isimlerin başında geliyor. Kurduğu Tesla şirketi ile elektrikli araçlarla enerji tasarrufunu ve aynı zamanda kullandığı gelişmiş yapay zeka yardımıyla otonom araçlara geçişi hedefliyor. Otonom araç teknolojisi kullanımına geçilse de henüz tam verim alabilmiş değiliz. Tesla otopilotu genel olarak iyi iş çıkarıyor fakat kullandığı algoritmalar da kusursuz değil.
Bu karışıklık ilk olarak Tesla Model 3 sahibi bir kullanıcı tarafından fark edildi. Bu kullanıcı anlamsız şekilde direksiyonun üstünde dur işaretinin çıkması ve arabanın yavaşlaması anını video kaydedip internete yükledi. Araç ise ileride gördüğü Burger King logosundan dolayı en başta yavaşlamaya başladı ve logonun önüne geldiğinde durdu.
“Tesla Otopilotu Bile Burger King Whopper’ı İstiyor”
Burger King’in uyanık pazarlama ekibi ise bu olay sonrasında boş durmadı. Tesla aracının Burger King önünde çekilen videosunu alıp kısa bir tanıtım videosu hazırladılar. “Akıllı arabalar Whopper menü gördüğünde fren yapacak kadar akıllılar” sözlerini kullanan şirket bu durumu iyi değerlendirdi.
Bu tanıtım videosunun ardından Burger King kısa süreli bir kampanya başlattı. #autopilotwhopper hashtagi ile atılan tweetlerde kullanıcılar ücretsiz Whopper menü yemeye hak kazanıyorlar. Kullanıcılar bu hashtag ile paylaştıkları videonun ardından 24 saat geçerli bir kupon elde edebiliyorlar.
Bu Sistemler Yeterince İyi mi?
Burger King bu olaydan dolayı eğlenirken ve güzel bir şekilde reklam yaparken insanların akıllarında şu soru oluştu: “Tanımlama sistemlerini kandırmak bu kadar kolay mı?”
Bir insan için “dur” işareti ve Burger King logosunu okuyarak ayırt etmek her ne kadar kolay olsa da yapay zeka için bu durum böyle değil çünkü yapay zekanın okuma kabiliyeti bulunmamakta. Onun yerine görsellerdeki belirli özellikleri inceleyen sistemler, benzerlik oranı yüksek şeyleri karıştırabiliyor.
Sorun sadece Tesla otopilotu ile ilgili değil. Daha önce bir kullanıcı Mazda işaret tanımlama sistemini de kandırdığı bir görüntüyü internette paylaşmıştı.
Bu SLOP yazısı bir insanı kolay kolay kandıramaz fakat baş üstü göstergesine bakarsanız Mazda çoktan buna inanmış bile.
Bu olay insanların otopilotlara olan güvenini biraz sarsmış bulunuyor. Genel olarak yeterli güvenliğe sahip olmadığından sürekli eleştiri alan bu sistemler, bu olay sonrasında kandırılabildiğini kanıtladı. Tesla da işaret tanıma sisteminin henüz beta aşamasında olduğunu söyledi. Yaşanılan bu olay bunu doğrular nitelikte.