Geçtiğimiz günlerde Tesla bataryaları ile ilgili yeni yapılan bazı test sonuçları yayınlandı. Çıkan sonuçlarda Tesla bataryalarının 15.000 döngüden fazla süre dayandığı açıklanıyor. 15.000 döngünün mesafe olarak karşılığı ise 2 milyon mil yani yaklaşık olarak 3.5 milyon kilometre olduğu belirtiliyor.
Electrek’in haberine göre Tesla, araştırmacı Jeff Dahn ve laboratuvarıyla geçtiğimiz yıl 1 milyon mil mesafeye kadar dayanacak lityum iyon piller üzerine çalışıyordu. Ancak Dahn, yaptığı bir sunum ile lityum iyon piller üzerine çalışmalarının yeni sonuçlarını paylaştı.
Testi yapılan bataryalardan bazılarının, yaklaşık 3 sene içerisinde 10.000 döngüyü tamamladığı bildiriliyor. Her döngüde 350 kilometrelik şarj bulunduran bataryanın 10.000 döngü ile 3.5 milyonluk bir mesafeye sahip olduğu sonucuna ulaşılıyor.
Sunumda bahsedilen bir diğer mesele ise deşarj derinliği oluyor. Deşarj derinliği, bir pilin tekrar şarj edilmeden önce ne kadar deşarj edildiğini göstermektedir. Burada gösterilen grafikte ise lityum iyon pillerin 15.000 döngüye kadar oldukça başarılı bir performans gösterdiği oluyor. Daha da etkileyici olarak, pil kapasitesinin %25-%50’si kadar yapılan deşarj-şarj işlemi ile, toplam kapasite kaybının hiçe yakın hatta bazen hiç olduğu belirtiliyor. Yani %0’dan %100’e dolum yapmanın pil ömrünü kısalttığı bir kez daha gözler önüne seriliyor.
Electrek bu konuda, ortalama bir Amerikan sürücünün bir günde katettiği mesafe üzerinden bir örnek veriyor. Günde yaklaşık 30 mil yol kateden bir sürücü, 300 milden fazla kapasitesi olan Tesla bataryasının %10’luk bir kısmını tüketiyor. Aracın yola çıkışındaki doluluk yüzdesi %80 olarak varsayılıyor. Sürücünün bu işlemi her gün yapması ve bataryayı %70’ten %80’e doldurması ile bataryadaki pil kaybının sıfıra yakın hatta sıfır olacağı açıklanıyor.
Tesla Bataryaları Farklı Kullanım Alanları için Değerlendiriliyor
Ancak bu bataryaların, arabanın kullanım ömrünün çok daha üzerinde performans göstermesine duyulan ihtiyaç Jeff Dahn tarafından sorgulanıyor. Burada ortaya pillerin farklı kullanım amaçları çıkıyor.
İlk olarak bir okul otobüsü örneği veriliyor. Gün içerisinde kendi kendini şarj edebilen bir otobüs ile, hem öğrenciler okuldan eve ve evden okula taşınabiliyor, hem de akşam saatlerinde gün içerisinde edindiği şarjı şebekeye aktararak kullanıcılara elektrik sağlıyor.
Bunun haricind bahsedilen bir örnek ise ikinci el bataryalar oluyor. Henüz ömrünü doldurmamış bir lityum iyon pilin, arabanın diğer parçaları kullanılmaz hale geldiği zaman yeni bir araca takılabileceği belirtiliyor. Böylece yeni bir pil üretmeye gerek kalmadan yeni bir araç piyasaya sürülebiliyor.
Bir başka ideal kullanım alanı ise feribotlar ve hibrit uçaklar oluyor. Oldukça hızlı bir şekilde pili tüketen bu araçlarda lityum iyon pil kullanımın oldukça makul ve yerinde olacağı düşünülüyor.
Tesla bataryaları ve diğer tüm lityum iyon piller gelecek için büyük önem teşkil ediyor. Bu teknolojinin gelişmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artması, gelecekte daha temiz bir dünyada yaşamamız için büyük bir adım.
Sunumun tamamı YouTube’da mevcut: