Birçok sosyal medya platformu gibi WhatsApp da zaman zaman gizlilik endişeleriyle gündeme geliyor. Şirket de bunun için yeni bir adım attı. WhatsApp gizlilik kampanyası için ilk adres İngiltere oldu. Şirketi kampanyasını uluslararası ölçekte yürütecek.
Gizlilik ihlalleri nedeniyle ağzı yanan şirketlerin başında, WhatsApp ve Instagram’ın çatı şirketi olan Facebook geliyor. Bu yüzden WhatsApp’a karşı bir güvensizliğin olması da şaşırtıcı değil.
WhatsApp’ın patronu Will Cathcart da konuyla ilgili BBC’ye bir açıklama yaptı. Cathcart’a göre yetkililerin daha fazla güvenlik talep etmesi gerekiyor. Ayrıca şirket, hükümetlerin, WhatsApp’ın mesajları şifreleme biçiminden ödün vermesi yönünde bir baskı olduğunun da altını çiziyor.
Cathcart, yaptığı açıklamada şu sözlere de yer verdi:
“İnsanları güvende tutmanın ilk adımı, güçlü bir güvenliğe sahip olmaktır. Hükümetlerin, teknoloji şirketlerini düşük güvenlik güvenlik sunmaya teşvik etmemeleri gerektiğini düşünüyoruz. Şirketleri mümkün olan en güçlü güvenliği sunmaya teşvik etmeliler; hatta bunu zorunlu kılmaya çalışmalılar.”
WhatsApp Gizlilik Kampanyası Uluslararası Arenaya Çıkacak
Başlatılan pazarlama kampanyası için ilk adres İngiltere ve Almanya olacak. Tabii sonrasında uluslararası ölçekte yürütülecek.
Kampanya için hazırlanan bir reklam filmini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
Aslına baktığımızda WhatsApp, uçtan uca şifreleme kullanan bir mesajlaşma servisi. Bu, mesajların yalnızca diyalog kuran kullanıcılar tarafından okunabileceği anlamına geliyor. Yani, ne hükümetler ne de WhatsApp’ın çatı şirketi Facebook bu mesajları görüntüleyemez.
Burada bazı hükümet yetkililerin yaptığı açıklamalar da bulunuyor. Örneğin; Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Priti Patel, yasadışı içeriğin paylaşımına karşı mücadelede uçtan uca şifreleme kullanımını ‘kabul edilemez’ olarak değerlendiriyor.
Patel, nisan ayında yaptığı bir konuşmada, bu sistemin, kamu koruması ve çocuk güvenliği ile paralel bir şekilde kullanılması gerektiğinin altını çiziyor. Diğer yandan bunun nasıl olabileceği konusunda ayrıntılı bilgi vermiyor.
Facebook tarafına baktığımızda ise şirketin, bu şifreleme yöntemini diğer hizmetlerinde de daha geniş bir alana yaymayı planladığı biliniyor.
Ülkeler bazında bakarsak, Çin tarafından engellenen WhatsApp’a, Hindistan hükümeti ise dava açmış durumda.
WhatsApp cephesi mesajların içeriğini göremese de yasa dışı paylaşımların ya da yanlış bilgilerin yayılmasını engelleyecek bazı geliştirmeler yaptı.
Cathcart da WhatsApp’ın her ay 2 milyon hesabı engellediğini ve 2020 yılında Ulusal Kayıp İstismara Uğrayan Çocuklar Merkezi’ne 300.000 fotoğraf bildirdiğini söyledi. Şirket bunu, mesaj alıcılarından gelen raporlar ve şifrelenmemiş verileri kullanarak, makine öğrenimi yardımıyla yapıyor.
Daha önce birçok kez yönlendirilmiş olan mesajlar da işaretleniyor. Ek olarak, bir kullanıcının aynı mesajı kaç kişiyle paylaşacağı konusunda da bir sınırlama var.
Neler Olmuştu?
Ocak ayında, aralarında Türkiye’deki kullanıcıların da olduğu birçok kullanıcı, WhatsApp’ın şart ve koşullarında yapacağı değişiklikleri duyurması nedeniyle endişeye kapılmıştı. Bunun ardından bazı kullanıcılar WhatsApp’ı bırakarak yönünü Signal ve Telegram gibi rakiplere çevirdi.
Şirket tarafından ise güncellemenin işletmelerin müşterileriyle iletişimlerine yardımcı olmak adına yapıldığı söylendi. İlk etapta sözleşmeyi onaylamayan kullanıcıların artık WhatsApp’ta kısıtlı hareket edebileceği yönünde bilgiler çıksa da şirket, böyle bir şey olmayacağının altını çizdi. Gelinen son noktada milyonlarca kullanıcı, WhatsApp’ı aynı şekilde kullanmaya devam ediyor.