Çinli teknoloji şirketi Tencent Sumo için verdiği 1.27 milyar dolar teklifle şirketi satın almayı planlıyor. Tencent’in oyun şirketlerine olan ilgisine bakacak olursak, bu şirket için oldukça sıradan bir alışveriş gibi gözüküyor.
Tencent, bir süredir oyun şirketlerini satın almasıyla bilinen bir şirket olarak göze çarpıyor. Geçtiğimiz günlerde Crytek’e teklif götüren Tencent, İngiliz oyun şirketi Sumo’yu satın almayı planlıyor.
Tencent’in meşhur satın alımları arasında League of Legends’in bulunduğu Riot Games mevcut. Ayrıca Epic Games’ten de %40’lık bir hisseye sahip olan Tencent’in listesinde Ubisoft, Blizzard ve Paradox Interactive gibi şirketler var.
Sumo’nun geliştirdiği oyunlar arasında BAFTA ödüllü Sackboy: A Big Adventure ve Crackdown 3 yer alıyor. Bununla birlikte başarılı oyunlara imza atmış Sumo, daha önce de Tencent’in gözünden kaçmamış gibi gözüküyor. Çünkü; Tencent öncesinde de Sumo’dan yaklaşık %10’luk bir hisse alımı gerçekleştirmişti.
Öyle gözüküyor ki, Tencent %10’luk bir hisseyle yetinmiyor. Ancak Sumo Group’un CEO’su Carl Cavers’ın açıklamasına bakacak olursak, Tencent bu hisseyle yetinmek zorunda.
Tencent’in oyun endüstrisindeki hakimiyeti, birçok şirketi tetikledi. Aynı zamanda oyun şirketlerinden bağımsız olarak, Avrupa medyasında da Tencent satın alımına karşı mesafeli bir duruş söz konusu.
Ancak, Tencent’in tek ilgisi Sumo’ya karşı değil. Tencent, geçtiğimiz günlerde AAA oyunları hakkında çalışmak için Seattle’da bir stüdyo kurmuştu. Bu, Tencent’in piyasadaki en iyi oyunlar derecesinde bir oyun çıkarma planları olduğu anlamına geliyor.
Tencent Sumo İçin Verdiği Teklifte Kararlı
Game Industry’in açıklamasına göre Carl Cavers, şirketi satmak için pek istekli gözükmüyor. “Sumo’nun bu işte çalışan üç kurucusu, Paul Porter, Darren Mills ve ben yaptığımız işe tutkuyla bağlıyız” şeklinde açıklama yapan Cavers, ”rollerimizi sürdürmeye tamamen kararlı” olduklarını da ifade ediyor.
Ardından, Tencent’in Baş Strateji Sorumlusu James Mitchell ise konu hakkında açıklama yapıyor. 2019 yılından bu yana Sumo ile çalışmaktan memnuniyet duyduklarını belirten Mitchell, ”oyun endüstrisinde kararlı bir yatırımcı olarak” Tencent’in desteklerinin süreceğini belirtiyor.
Tencent dünya çapında yaygın olan oyun şirketlerine olan ilgisini yakın zamanda kaybetmeyecek gibi gözüküyor. Buna ek olarak, şirketin düzenli olarak satın alım yaptığının altını çizecek olursak, yakın zamanda başka bir sürprizle karşılaşacağımızı söyleyebiliriz.
Siz ne düşünüyorsunuz? Sizce Tencent bu kez satın almayı başarabilecek mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.