Temiz Enerji Tepkileri Yapay Zeka ile Analiz Edildi

Dünya bir enerji geçişinin ortasında. Bu değişimin amacı iklim, çevre ve insanların refahı için dünyaya ve insanlara zarar verecek yakıtlara güvenmekten uzaklaşmaktır. Birleşmiş Milletler de bu konudaki hedefinin, 2030 yılına kadar herkesin uygun fiyatlı, güvenilir, sağlıklı ve sürdürülebilir enerjiye ulaşımını sağlamak olduğunu açıkladı. Dünyanın önde gelen enerji ağı olan World Energy Council (Dünya Enerji Konseyi) düşüncesinin, her ne kadar hükümetler ve teknolojik şirketler bu konuda çalışsa da bireyler olmadan bu dönüşümü başaramayacağımız olduğunu açıkladı. Ve konsey Omdena’yı insanların bu temiz enerji dönüşümü hakkındaki düşüncelerini yapay zeka (AI) yardımıyla analiz etmesi için görevlendirdi.

Omdena, dünyanın her yerinden yapay zeka alanında uzman kişilerin, veri bilimcilerin birlikte çalışabileceği ve gerçek dünyadaki AI problemlerini çözebileceği bir platformdur.

Bearefoot Koleji Uluslararası Kalkınma Direktörü Sue Stevenson yaptığı açıklamada, “Eğer 30 yıl içerisinde dünyayı zero-carbon state’e (sıfır karbon durumu) getireceksek her bireyin buna katkıda bulunması gerekir.” ifadelerini kullandı.

Böylesine büyük çaplı bir dönüşüme tüm insanlar aynı tepkiyi vermeyecektir. Mesela 2018 yılında yenilenebilir enerjileri finanse etmek için benzin vergisine zam yapan Fransa’da halkın bir kısmı bu harekete destek çıkarken bir kısmı da sarı yeleklerini giyip sokaklara dökülmüşlerdi.

Bu gibi nedenlerden dolayı insanların farklı görüşlerinin bilinmesi sosyal olarak daha adil bir yol haritası çizilmesine yardımcı olabilir. İnsanlar temiz enerji dönüşümünün risklerinin ve faydalarının farkında mı? Kişisel davranışlarının bu süreçte etkili olacağını düşünüyorlar mı? Geçişin maddi destekçisinin kim olacağını biliyorlar mı? Dünya Enerji Konseyi bu soruların cevaplarını bulmak adına Omdena’yı yapay zeka kullanarak analiz yapması için görevlendirdi.

Temiz Enerji Endişeleri Farklı Alanlarda!

Sekiz haftalık makine öğrenimi projesi için ekip bir çalışma planı çıkardı. Doğal Dil İşleme (NLP) metotları ile duygu analizi yapmak için çok sayıda AI (yapay zeka) modeli geliştirildi. NLP olarak da bilinen bu yapay zeka yaklaşımı, insan dilini anlamakla ilgilidir. Ekip enerjiyle alakalı konuları içeren sosyal medya konuşmalarını ve haber makalelerini modellerini eğitmek için kullandı.

Örnek olarak 20 ülkeden toplanan “yenilenebilir enerji kaynaklarının maliyeti” ile ilgili şikayetleri içeren tweetler analiz edildi ve görselleştirildi.

temiz-enerji-dönüşüm-şikayetleri

Yukarıdaki grafikte de görüldüğü üzere Brezilya ve Fransa halkı teknoloji ile ilgili çok fazla endişeye sahip. Buna karşılık Nijerya’daki tweetler ise sadece politika odaklı.

Omdena iş birliği uzmanı Mahzad Khoslessan; İngiltere, Nijerya, ABD ve Hindistan’da yaşayan vatandaşların düşüncelerini, endişelerini ve duygularını görselleştirmek adına tweetlere filtre uygulamak için birbirinden farklı modeller uyguladı. Aşağıda ise Hindistan’da en çok tartışılan konuları gösteren örnek bir word-cloud (kelime bulutu) yer almakta:

hindistan-topics

Omdena bu tarz insanlığa katkıda bulunabileceğiniz projelere ev sahipliği yapmakta. Eğer yapay zeka, veri bilimine ilginiz varsa buradan projelere göz atabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Özgür Doğan (Okunuşu: Özgür Do:an) : Teknoloji içerikleri yazmayı ve okumayı seven kişi, kimse, topluluk.