Akıllı telefonlar, günümüzde en çok kullanılan teknolojik cihazların başında geliyor. Her ne kadar bu cihazlar, günümüzde fazlasıyla gelişmiş olsalar da bazı sorunlarla kullanıcılarının karşısına çıkabiliyorlar. Bu sorunlardan birisi de şarj olmama problemidir. Bu problemle karşılaşan kişiler, telefon şarj olmuyor sorunu nasıl çözülür diye merak ediyorlar.
Telefonlar, donanım ve yazılım kaynaklı problemlerden ötürü şarj olmayabiliyorlar. Bunun yanı sıra telefonla ilgisi olmayan bazı etkenler de cihazların şarj olmamasına yol açabiliyor. Bundan dolayı çoğu teknoloji kullanıcısı, telefon şarj olmama problemiyle karşılaşabiliyor. Telefonun şarj olmaması, bir süre sonra telefonun kullanılmasını engelleyeceği için kullanıcılar bu problemi hızlı bir şekilde çözmek istiyorlar.
Telefonum şarj olmuyor diye endişe ediyorsanız ilk olarak cihazınızdaki problemi tespit etmeniz gerekiyor. Sonrasında uygun yöntemleri uygulayarak telefonunuzun şarj olmama problemini kolaylıkla çözebilirsiniz. Sizler için bu yazımızda, telefon şarj olmama problemine en çok sebep olan durumların çözüm yöntemlerinden bahsedeceğiz.
İçindekiler
Telefon Şarj Olmuyor Sorununun Çözüm Yöntemleri
Akıllı telefon kullanıcıları hem kullanım hem de üretim kaynaklı çeşitli sorunlar yaşayabiliyorlar. Bu sorunlardan en yaygın olanlarının başında ise şarj olmama problemi geliyor. Çoğu teknoloji kullanıcısı, telefonunun şarj olmama problemiyle karşılaşmıştır. Bu durumda insanlar, cihazlarının şarjı bittikten sonra cihazlarını kullanamayacakları için endişe etmektedirler.
Telefonum şarj olmuyor diyorsanız bu sorunun donanımlardan kaynaklandığı gibi yazılım kaynaklı olabileceğini de unutmamanız gerekiyor. Bundan dolayı telefonunuz şarj olmuyor ise problemi çözebilmek için ilk olarak sorunu doğru bir şekilde belirlemeniz gerekiyor. Ayrıca telefon şarj olmama problemi, bazen priz ve şarj ekipmanları gibi cihaz dışı faktörlerden de kaynaklanmaktadır. Telefonunuz şarj olmuyor ise şu çözüm yöntemlerini deneyerek sorununuzu çözebilirsiniz:
Şarj Başlığınızı ve Kablonuzu Kontrol Edin
Eğer telefonum şarj olmuyor diye endişe ediyorsanız ilk yapmanız gereken şarj başlığını ve kablosunu kontrol etmek olacaktır. Çünkü telefonların şarj olmama problemi, çoğunlukla şarj başlığı ve kablosundan kaynaklanmaktadır. Bundan dolayı ilk etapta bu iki ekipmanı kontrol etmeniz gerekiyor.
Şarj başlıkları, genellikle prizlerden dolayı bozulmaktadır. Elektrik tesisatında problem olan bir prizde şarj başlığınızı kullandıysanız şarj başlığınız bozulabilir. Bunun sonucunda bozulan şarj başlığınızla telefonunuzu şarj edemezsiniz. Şarj kabloları ise genellikle fiziksel hasar aldıkları için bozulmaktadırlar. Yani kabloları zarar görebilecek şekilde bükmek, katlamak kablonun zarar olmasına neden olabiliyor. Bunun sonucunda hasar gören kablo, telefonunuzu şarj etmeyecektir.
Şarj başlığı ve kablosu, aynı zamanda telefonun hızlı şarj özelliğini de etkilemektedir. Telefon hızlı şarj olmuyor, olması gerekenden yavaş şarj oluyorsa şarj başlığı ve kablonuzu kontrol etmelisiniz. Hızlı şarj için hızlı şarj destekli şarj başlığı kullanmanız gerekiyor. Bundan dolayı orijinal olmayan şarj başlıkları, cihazınızın hızlı hatta hiç şarj olmamasına neden olabilir. Şarj başlığı ve kablolarından kaynaklanan şarj olmama problemini, cihazınız için üretilen orijinal şarj ekipmanlarını kullanarak çözebilirsiniz.
Prizlerinizin Çalıştığına Emin Olun
Telefon şarj olmama problemiyle karşılaşan kişiler, direkt olarak bu sorunun kaynağını cihazlarında aramaktadırlar. Ancak bazen şarj olmama probleminin nedeni, cihaz yerine prizlerden kaynaklanmaktadır. Bozulan prizlerde elektrik akımı olmayacağı için telefonunuz şarj olmayacaktır. Bundan dolayı telefonunuz şarj olmuyorsa cihazınızda sorun aramadan önce cihazınızı şarj etmeye çalıştığınız prizin çalıştığından emin olmalısınız.
Eğer evinizin elektrik tesisatı eskiyse veya enerji dalgalanmalarının yüksek olduğu bir şehirde yaşıyorsanız bu durumda prizler, cihazınız için sorun yaratabilir. Prizin bozuk olması, anlık olarak o prizde cihazınızı şarj edememenize yol açacaktır. Ancak prizden anlık olarak gelen yüksek voltaj ve akım, şarj esnasında cihazınızın kalıcı hasarlar almasına neden olabilir. Bundan dolayı prizlerden kaynaklı cihazınızda problem yaşamamak için akım korumalı priz kullanabilirsiniz.
Telefon Aşırı Isındıysa Bekleyin
Neredeyse tüm teknolojik cihazlar gibi telefonlar da fazla ısındıkları zaman düzgün performans gösteremeyebiliyorlar. Akıllı telefon üreticileri, fazla ısınma sorununa karşın çeşitli önlemler alıyorlar. Bu önlemlerden birisi de telefonun şarj olmaması olabiliyor. Yani akıllı telefon üreticileri, bataryanın fazla ısınması durumunda patlama gibi problemler olmaması için bataryanın şarj olmasının önüne geçebiliyorlar.
Eğer cihazınız, fazla ısındığı zamanlarda şarj olmuyor ise sorununuzun sebebi fazla ısınma olacaktır. Fazla ısınmadan dolayı şarj olmayan cihazınızı şarj edebilmek için cihazınızın soğumasını beklemeniz gerekecektir. Aksi takdirde fazla ısınan telefonu şarj etmeye çalışmak ciddi sorunlarla karşılaşmanıza yol açabilir.
Telefonunuzun Şarj Soketinin Temizliğini Kontrol Edin
Akıllı telefonları sorunsuz bir şekilde kullanabilmek için bu cihazlara belirli aralıklarla bakım yapmak gerekiyor. Aksi takdirde cihaz, performans kaybı yaşayabiliyor. Hatta telefonunuz şarj soketinin kirlenmesi yani tıkanması, telefonunuzun şarj olmamasına neden oluyor.
Şarj soketleri, genellikle küçük boyutlara sahipler. Bundan dolayı aslında şarj soketlerinin tıkanması biraz zor. Ancak cebinizde, çantanızda bulunan ufak şeyler bazen şarj soketine girebiliyor. Örneğin cebinizde ufak peçete parçacıklarının bulunması telefonunuzu cebinize koyduktan sonra bu parçacıkların şarj soketine kaçmasına neden olabiliyor.
Bundan dolayı telefonunuz şarj olmuyorsa şarj soketini fiziksel olarak kontrol etmelisiniz. Zaten şarj soketiniz tıkandıysa, şarj kablosu sokete tamamen girmeyecektir. Böylece soketin tıkanıp tıkanmadığını anlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra bazen şarj kablosu sokete tamamen girse bile sokette bulunan kağıt gibi ufak parçalar, temassızlık sorununa yol açabiliyorlar. Bu yüzden telefonunuz şarj olmuyorsa soketinizin temiz olduğundan emin olmalısınız.
Eğer şarj soketiniz kirlendiyse yani peçete, kağıt gibi ufak şeyler sıkıştıysa bu durumda soketinizi temizlemeniz gerekiyor. Soketinizi temizlerken fazlasıyla dikkatli olmalısınız. Çünkü soketi temizlemek isterken soketi tamamen kullanılamaz hale getirebilirsiniz. Bu yüzden soketinizi temizlemek istediğinizde iğne gibi sivri aletler yerine sokete hasar vermeyecek şeylerle temizlik yapmalısınız. Eğer soketinizi kendi imkanlarınızla temizleyemiyorsanız cihazınız için servis desteği alabilirsiniz.
Cihazınızı Güvenli Modda Şarj Etmeyi Deneyin
Android ve iOS cihazlarda güvenli mod desteği mevcut. Güvenli mod, cihazda yer alan yazılım dışı uygulamaların devre dışı kalmasını sağlar. Yani güvenli modda cihazınızı çalıştırdığınız zaman cihazınızda sadece yazılımla birlikte gelen uygulamaları kullanabiliyorsunuz. Böylece güvenli mod, telefonunuzda kullanmış olduğunuz uygulamalardan kaynaklı bir problem olup olmadığını tespit etmenizi sağlıyor.
Eğer telefonunuz şarj olmuyorsa bu noktada cihazınızı güvenli modda başlatarak şarj etmeyi deneyebilirsiniz. Çoğu Android ve iOS cihaz, şu şekilde güvenli modda başlatılmaktadır:
- İlk olarak telefonunuzu kapatmanız gerekiyor. Sonrasında kapanan telefonunuzu açmak için açma/kapama tuşuna basın.
- Açma/kapama tuşuna bastıktan bir süre sonra cihazınızın üreticisinin logosu, karşınıza çıkacaktır. Bu ekranda cihazınızda yer alan “ses kısma” düğmesine basılı tutun. Daha sonrasında cihazınız güvenli modda açılacaktır. Cihazınızın güvenli modda açılıp açılmadığını, cihazınız açıldıktan sonra ekranda yer alan “Güvenli Mod” yazısıyla anlayabilirsiniz.
- Güvenli modda çalıştırmış olduğunuz telefonunuzu tekrardan yeniden başlatarak güvenli moddan çıkartabilirsiniz.
Eğer telefonunuz güvenli modda şarj oluyorsa bu durumda cihazınızda yer alan uygulamalar veya yazılım kaynaklı problemler, cihazınızın şarj olmamasına neden oluyorlardır. Bu durumda rehberimizde yer alan bir sonraki çözüm yöntemini uygulayarak sorunu çözebilirsiniz.
Yazılımınızı Güncelleyin ve Cihazınızı Sıfırlayın
Yazılımlar, akıllı telefonlar için oldukça önemlidirler. Cihazların performansını doğrudan etkileyen yazılımlar, bazı durumlarda telefonların şarj olmamalarına neden olabilmektedirler. Bundan dolayı telefonunuz şarj olmuyorsa ve rehberimizde bu aşamaya kadar çözüm bulamadıysanız yazılımınızı kontrol etmeniz gerekiyor.
İlk olarak cihazınıza yazılım güncellemesi gelip gelmediğini kontrol edebilirsiniz. Bu işlemi hem iOS hem de Android cihazlarda ayarlar sayfasından kolaylıkla yapabilirsiniz. Eğer cihazınıza gelen bir güncelleme varsa bu güncellemeyi cihazınıza kurarak şarj probleminin giderilip giderilmediğini kontrol edin.
Eğer güncelleme yoksa veya güncelleme yapmanıza rağmen şarj olmama problemi ortadan kalkmadıysa bu durumda cihazınızı sıfırlamalısınız. Çünkü virüsler başta olmak üzere yazılım üzerinde etkili olan çeşitli etkenler, cihazın şarj olmamasına neden olabiliyor. Bu durumdan kurtulabilmek için cihazınızı sıfırlamanız gerekmektedir. Akıllı telefonunuzu sıfırlamanız durumunda cihazınızda yer alan veriler, kalıcı olarak silineceklerdir. Bundan dolayı cihazınızı sıfırlamadan önce önemli verilerinizi yedeklemenizi tavsiye ediyoruz.
Telefonunuzun Donanımlarını Kontrol Edin
Telefon şarj olmuyor sorunuyla karşı karşıyaysanız cihazınızda donanımsal problemlerin ortaya çıkmış olma ihtimali oldukça fazla. Çünkü telefon şarj olmama problemiyle karşılaşan kişiler, genellikle 2 sebepten ötürü bu problemle karşılaşıyorlar. Bunlardan birisi şarj başlığı ve kablosunun bozulması. Bir diğeri ise telefonun donanımlarının hasar görmesi.
Telefon şarj olmuyor ise zarar görme ihtimali bulunan ilk donanım, şarj soketidir. Şarj soketleri, her ne kadar uzun süreli kullanıma uygun olsalar da bazen telefonun düşmesi, sıvı teması gibi problemler soketlerin bozulmasına yol açmaktadır. Bozulan soketten kaynaklı da telefonlar, şarj olmamaktadırlar.
Bunun yanı sıra telefon şarj olmuyorsa bozulmuş olma ihtimali bulunan bir diğer donanım da bataryadır. Şarj esnasında temel olarak şarj olan donanım, bataryadır. Bataryalar da sıvı teması ve fiziksel darbeler sonucunda zarar görebilmektedirler. Bunun sonucunda uzun süreli kullanılan bataryalar, kullanım ömürlerini doldurmaktadırlar. Bozulan batarya da bir süre sonra şarj olmamaktadır.
Rehberimizde yer alan tüm çözüm yöntemlerini denemenize rağmen telefon şarj olmuyor problemine bir çözüm bulamadıysanız sorun şarj soketi veya bataryanızdan kaynaklanıyor olabilir. Donanımların hasar görmesi durumunda şarj olmama probleminin çözülebilmesi için donanımların değiştirilmesi gerekmektedir. Bu noktada orijinal donanımları kullanmak adına cihazınızın yetkili servisinden destek almanızı tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde sahte batarya veya şarj soketi kullanmanız, bir süre sonra tekrardan cihazınızda problem yaşamanıza neden olabilir.
Genel Değerlendirme
Akıllı telefonlar, günümüzde insanlar için vazgeçilemez duruma geldiler. İnsanlar, günlük yaşamlarında iletişimden sosyalleşmeye kadar birçok işlemi akıllı telefonlar üzerinden gerçekleştiriyorlar. Bu doğrultuda teknoloji geliştiricileri de akıllı telefonları geliştirmeye devam ediyorlar. Her ne kadar telefonlar, günümüzde oldukça gelişmiş yapılarda olsalar da kullanıcılarını bazı sorunlarla karşı karşıya bırakabiliyorlar.
Akıllı telefon kullanıcılarının karşılaşmış oldukları en yaygın sorunların başındaysa telefonun şarj olmaması geliyor. Telefon şarj olmuyor ise bu sorunun çok çeşitli nedenleri olabilmektedir. Çünkü şarj olmama problemi hem donanım hem de yazılım kaynaklı sebeplerden ortaya çıkabiliyor. Bunun yanı sıra cihazla hiçbir alakası bulunmayan etkenler de telefonun şarj olmamasına etki edebiliyor.
Bu yüzden telefonun şarj olmama problemini çözebilmek için ilk etapta sorunun kaynağını doğru bir şekilde belirlemeniz gerekiyor. Sonrasında uygun işlemleri uygulayarak telefonunuzun şarj olmama sorununu çözebilirsiniz. Eğer donanım kaynaklı bir problemle karşı karşıyaysanız bu durumda telefonunuza daha fazla hasar vermemek için cihazınızın yetkili servisinden destek almanızı tavsiye ediyoruz.
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu rehberimizde telefonların şarj olmamasına neden olan en yaygın problemlere değindik. Bunun yanı sıra bu problemlerle karşılaştığınız zaman şarj olmama sorununu nasıl çözebileceğinizi de açıkladık. Böylece sizler de rehberimize göz atarak telefon şarj olmuyor problemini kolaylıkla çözebilirsiniz.