Teknoloji tarımda nasıl kullanılır? Son 50 yılda teknoloji sayesinde, her sektör gibi tarım sektörü de çok değişti. Dünya’daki günümüz tarımı artık; robotlar, sıcaklık ve nem sensörleri, havadan görüntüler ve GPS teknolojisi gibi karmaşık sistemlerle yürütülüyor. Kullanılan gelişmiş sistemlerin birçok avantajı bulunuyor:
- Daha yüksek mahsul verimliliği
- Daha düşük fiyatlar
- Hava ve su gibi doğal kaynakların daha güvenilir bir şekilde izlenmesi ve yönetilmesi
- İşleme, dağıtım ve depolama üzerinde daha fazla kontrol
- Artan işçi güvenliği
- Doğal ekosistemler üzerinde daha az etki
İçindekiler
Tarım Endüstrisi için Gelişmekte Olan Teknolojiler
Drone
Ticari olarak tanıtımlarından bu yana, drone teknolojisinin tarımdaki potansiyeli herkesin ilgisini çekmeyi başardı. İnsansız hava araçlarına takılan sensörler mahsul sağlığı ve toprak verimini izlemek ve kontrol etmek için kullanılabilir.
Üreticinin zaman ve kaynaklardan tasarruf etmesini sağlayacak bu teknoloji aynı zamanda hayvancılık endüstrisinde su noktalarını kontrol etmek, sürüleri izlemek, hatta çiftlik hayvanlarının hareketlerine yardımcı olmak için kullanılıyor ve geliştiriliyor.
Mahsul Genetiği
Çiftçiler ve bilim adamları, yıllardır ürün verimini arttırmak için bitki seçimi ve ıslah teknikleri kullandılar. Günümüzde ise hem geleneksel hem de modern ıslah yöntemleri bir arada kullanılıyor. Modern ıslah yöntemleri, bitkideki istenen iyileştirmeyi elde etmek için gereken sürenin hızlandırılmasına yardımcı olan genetik mühendisliği teknolojilerini içeriyor. Genetik mühendisliği sayesinde; bir bitkinin böcek direnci, kuraklığa toleransı, hastalık direnci vb. özellikleri geliştirilebilir. Bu teknoloji, çiftçilerin mahsul verimini artırmalarına yardımcı olmakta.
Uzaktan İzleme Sistemleri
Uzaktan izleme sistemleri operasyonun büyüklüğüne bağlı olarak kontrolü çok fazla zaman alabilen su kaynaklarını izlemek için kullanılabilirler. Bu izleme sistemleri; su oluklarını, barajları, tankları veya sondajları izlemek için kurulabilir. Bu sistem çiftçilerin gerekli birimleri manuel olarak kontrol etmek için harcayacakları zamandan tasarruf etmelerini sağlıyor.
Hayvan Takip Yazılımı ve Hayvan Tesisleri
Çiftlik hayvanları GPS izleme yazılımı halihazırda mevcuttur. Örneğin üreticiler, besi yerlerindeki hayvanların bireysel hareketlerini izleyerek hasta veya yaralı olanları kolaylıkla tespit edip müdahale edebilir. Bunun dışında hayvanlar genellikle aşırı hava koşullarından, hastalıklardan ve avcılardan korunmak için çevre kontrollü ahırlarda yetiştirilmekte. Teknolojiden yararlanan çiftçiler, ahırlarda bulunan otomatik yem ve iklim kontrol sistemlerini kullanabilir ayrıca telefonlarından doğum halindeki bir ineği izleyebilir ve ahırdaki sıcaklığı ayarlayabilir.
Toprak Sulama Sistemleri
Topraktaki nem oranını ölçecek ve duruma göre harekete geçecek nem sensörleri ve sulama sistemleri, alınan mahsullerin verimini kesinlikle arttıracaktır. Ayrıca bu sistemler, çiftçinin suyunu daha etkili ve sürdürülebilir bir şekilde kullanmasını sağlar.
Tarımda Teknoloji Devi Hollanda
Küçük ve yoğun nüfuslu bir ülke olan Hollanda aslında büyük ölçekli tarım için gerekli olduğu düşünülen neredeyse her kaynaktan yoksundu. Yine de şu anki duruma bakıldığında dünyanın iki numaralı gıda ihracatçısı. Peki Hollanda bunu nasıl yaptı?
Hollanda, üretim gerçekleştirirken çok daha az su ve böcek ilacı kullanıyor. Bunun sebebi kendilerinin de ‘’hassas tarım’’ adını verdikleri bir sera teknolojisi kullanmaları.
Modern seracılık ülkede, son kıtlık deneyimi sonrası oluşmaya başladı. Günümüzde ülkenin sera teknolojisinin en gelişmiş kısmı, ekili alanların %80’inin cam altında olduğu Westland’in güney bölgesi. Bu seralarda metrekare başına yaklaşık 70 kilogram domates yetiştiriliyor. Bu İspanya ve Fas’daki açık bir tarladan elde edilen ortalama verimin en az 10 katı ayrıca 8 kat daha az su ve böcek ilacı kullanılmış hali.
Çift camlı yalıtımlı seralar, son teknoloji LED ışıklar ve domateslerin içlerinde yetiştiği küçük mineral yün torbaları gibi birçok modernize edilmiş tarım teknolojisi ile Hollanda, tarımda teknoloji nasıl kullanılır, sorusunun cevabını doğru bir şekilde vermiş oluyor.