Teknoloji siteleri ve teknoloji artık o kadar fazla hayatımızda yer almakta ki nesil farkı dinlemeden herkes bu sayede teknoloji bilgisine az da olsa sahip. Her gün kullandığımız telefonlar, bilgisayarlar, kulaklıklar, İnternet ve daha sayabileceğimiz birçok şey teknolojinin bize armağanı diyebiliriz.
Bu artan teknoloji merakı insanları gündeme daha yakın olmaya itiyor. Artık çoğu insan ana haberler dışında, teknoloji siteleri yardımıyla teknoloji haberlerini de takip ediyor. Sabah kalktıklarında dünyada teknolojiye dair gelişmeleri takip edebileceği web sayfalarına giriyor. Google aramalarında da bu konudaki içerikler için teknoloji siteleri araması gün geçtikçe artarak popülerlik kazanıyor.
Ülkemizde de bu hizmeti sağlamaya çalışan ve biz de dahil birçok teknoloji haberleri paylaşan web sayfaları yer almakta. Peki bu web sayfaları bize gerçekten ihtiyacımız olan bilgileri doğru şekilde yansıtıyor mu? Bu durumu anlayabilmek adına kollarımızı sıvayarak bir araştırma yapmaya karar verdik.
Ülkemizdeki en büyük 3 teknoloji sitesinin içeriklerinden topladığımız verileri dünyanın önde gelen teknoloji haber ve içerik sayfalarıyla karşılaştırdık. İlk olarak şu küçük tabloyu sizlere sunmak istiyoruz. Tabloda içerik üreticilerinin en popüler 3 başlığı yüzdeleriyle birlikte verilmekte. Ardından ise o 3 başlığı takip eden diğer 3 popüler başlık yer alıyor.
Görüldüğü üzere Türkiye’de içeriklerin %25’ini mobil (cep telefonları, cep telefonu aksesuarları ve mobil uygulamalar), %9.7’sini oyunlar, %6.3’ünü arabalar oluşturmakta. Bu üç başlık toplam içeriklerin %41.2’sini oluşturmakta. Globalde ise bu durum biraz daha farklı. Dünyada teknoloji sektöründe öncü olan sayfaların içeriklerinin %14.3’ünü mobil, %1.4’ünü oyunlar, %3.3’ünü ise arabalar oluşturmakta. Tüm içeriklere baktığımızda ise bu 3 başlık toplam içeriğin %19,1’ini oluşturmakta. Ülkemizde %41,2 iken globalde %19,1 ilginç değil mi sizce de?
İçindekiler
Telefon Karşılaştırması Teknolojinin Yüzde Kaçı?
Herkes bunu kabul ediyor ki telefonlar, oyunlar ve arabalar teknolojinin büyük bir parçası. Üstelik sayfalarının içeriklerinde bunların olması da gayet doğal. Fakat %41,2 gibi bir sayı teknoloji dünyasında yatan o High-Level teknolojilere biraz haksızlık gibi gözükmüyor mu? Ama işin bu kısmı da Türkiye’de içeriklerin kalitesini düşüren kısım değil. Ülkemizdeki en büyük sıkıntı reklam.
Web sayfalarının gelir beklemesini normal karşılıyoruz ama reklam geliri için sayfalarını telefon karşılaştırması ile doldurup sırf reklam aldıkları için belirli standartların altında kalan telefonlardan övgüyle bahsetmeleri hem kullanıcıları kaliteli içerikten mahrum bırakıyor hem de kullanıcıları yanlış yönlendirmeye sebep oluyor.
Teknoloji Siteleri ve İşlemci Konusu
Yukarıda paylaştığımız tablonun en alt kısmı 3 ana başlığı takip eden popüler içeriklerdir. Peki ülkemizde Uzay, Sinema/Dizi kategorilerini (bir teknoloji sayfasında nasıl trendlere girebiliyor anlayamıyoruz) takip eden işlemci tam olarak ne oluyor?
Aslında bu konu da cep telefonu konusuna benzemekte. İşlemci başlığının hemen ardından gelen kategori ise donanım oluyor. Yani içinde işlemciyi de bulunduran üst başlık olarak yer alıyor. Yine üzülerek belirtmek istiyorum ki ülkemizde donanım başlıklı içeriklerin yaklaşık %33’ü reklam içermekte.
Umuyoruz ki ülkemiz teknoloji siteleri kâr amaçlarını bir kenara bırakıp kullanıcılara daha güzel, daha eğitici, onları teknolojiyle uğraşmaya teşvik edecek içerik üretmeye başlayabilirler. Son olarak ülkemizde ve globalde teknoloji içeriklerinin başlıklarında en fazla geçen kelimeleri içeren tabloyu paylaşacağım. (ne kadar büyük fontla yazıldığı o kadar sık geçiyor anlamına geliyor)
Tüm Bunlar Ne Anlama Geliyor?
Dünya genelinde elektronik ürünlerde tüketim çılgınlığı olduğu bir gerçek. Ancak bizleri düşündüren asıl şey ise teknoloji kelimesiyle tam olarak neler çağrıştırılması gerektiği. Bir insana teknoloji kelimesini söylediğimizde kafasında canlanan şeyler sadece cep telefonları, bilgisayarlar ya da televizyonlar mı olmalı? Yoksa bu kategorilere ek olarak yazılım, kodlama, makine öğrenmesi, gizlilik politikaları, blokzincir vb. şekilde alt başlıklara ayırabilecek yetkinliğe de sahip olmalılar mı? Büyük bir tartışma konusu olarak çoğumuzun kafasını kurcalıyor. Eğer bu konuda bizler de bu işi tam kapsamıyla yapabilirsek insanlar teknolojiyle ilgili yenilikleri daha da kavrayıp üstüne bu konudaki gelişmelere destek olmak için bir motivasyona sahip olabilirler.
Türkiye’nin teknolojinin neresinde olduğunun bir özeti aslında. Bir tarafta 6 ayda bir telefonu “yeni”leyenlerin, konsol/oyun satın alarak teknolojiyi takip edenlerin ülkesi diğer tarafta da sürekli yeni servislerin müşterilere tanıtıldığı bir ekosistem. Aslında ülkenin gitmesi gereken yol iki bulut arasında net gözüküyor tabii ki anlayabilene…