Bazılarının önceden doğru olduğu bazılarının ise hiç gerçek olmadığı birçok teknolojik mit bulunuyor. Sizin için bu mitlerden bazılarını inceleyip açıkladık. İşte teknoloji ile alakalı yanlış bilinen gerçekler.
İçindekiler
Havaalanlarındaki X-Ray Makineleri Cihazlarınızdaki Dosyaları Silebilir mi?
X-ışınlarının vücudumuzdaki kemiklerin görüntülerini sağlayabileceğini biliyoruz. Bu nedenle havaalanındaki X-ray makinelerinin bir tür radyasyon yoluyla dizüstü bilgisayarlarımız ve akıllı telefonlarımızdaki dosyalara geri dönüşü olmayan bir şekilde zarar vereceğini düşünebiliriz.
Ancak bu tamamen yanlış bir inanış. Evet, X ışınları bir tür elektromanyetik enerjidir. Ama sabit diskler ve flash bellekler bu tarz bir enerjiden etkilenmez. X ışınları manyetik olarak yüklü değildir ayrıca bilgisayar ve akıllı telefonların X ışınlarına duyarlı herhangi bir parçası yoktur.
Dizüstü bilgisayarlar ile ilgili asıl korkulması gereken şey metal dedektörleridir. Bu güvenlik aygıtları, sabit sürücünüzde depolanan verileri muhtemelen bozabilecek güçlü manyetik darbeler gönderebilmektedir.
Cep Telefonu Radyasyonu Kansere mi Neden Olur?
Cep telefonlarından gelen radyasyonun kansere neden olabileceğini söyleyen yaygın efsaneyi duymuşsunuzdur. Bu konudaki endişeleri güçlendiren en önemli sebep cep telefonlarından gelen radyo frekans radyasyonunun potansiyel kanserojen etkeni olmasıdır. Ancak 20 yıl süren ve 420.000 kişi arasında yapılan araştırmalarda cep telefonlarının kansere sebep olduğuna dair hiçbir kanıt bulunamamıştır. Bu durumu kanıtlayan başka bir çalışma da bulunmuyor.
Mıknatıslar Bilgisayarınızdaki Verileri Siler mi?
Bu aslında teknik olarak yanlış değil. Önceden bir mıknatıs kullanarak disket silmenin ne kadar kolay olduğunu duymuş olabilirsiniz. Fakat bir bilgisayarın sabit sürücüsünü silmek için çok büyük bir mıknatısa ihtiyacınız olacaktır. Uzmanlar bilgisayarlardaki sabit disklerin yalnızca gerçekten odaklanmış manyetik alanlara sahip güçlü mıknatıslara duyarlı olacağının altını çiziyor. Yani evinizdeki herhangi bir mıknatıs bu duruma sebep olmaz.
Daha Fazla Çubuk Daha İyi Ağ Kalitesi Anlamına mı Gelir?
Çoğumuz hala telefonumuz maksimum ağ çubuğu sayısını gösteriyorsa ağ kalitesinin mükemmel olduğu anlamına geldiğini düşünüyoruz. Ancak ağ çubukları, ağın kalitesini değil yalnızca ağ gücünü gösterir. Örneğin bir mobil ağ kulesinin yakınındaysanız, telefonunuz maksimum ağ çubuğunu gösterecektir ancak aynı ağa çok sayıda insan bağlıysa, ağın kalitesi zayıf olacaktır ve bu da yavaş internet hızına ve çağrıların kalitesizliğine sebep olacaktır.
Cep Telefonunuzu Gece Şarjda Bırakmak Bataryaya Zarar Verir mi?
Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir ankete katılanların yarısından fazlası cep telefonlarını bütün gece fişte bırakmanın cihazın pilini mahvettiğini düşünüyor. Bu son yıllarda çıkan telefonlar için doğru değil. Akıllı telefonunuz, aşırı şarjı önleyecek kadar gelişmiş bir elektronik cihazdır. Siz nasıl şarj ederseniz edin akıllı telefonunuzun pilinin sınırlı bir ömrü vardır ve bu durum ona zarar vermez.
Özel/Gizli Tarayıcı Kullanmak Kimliğinizi Gizler mi?
Google Chrome’da gizli modu kullanıyorsanız bu tarayıcınızın geçmişinizi takip etmeyeceği veya hesaplarınızdan birine otomatik olarak giriş yapmayacağı anlamına gelir. Temel olarak aynı bilgisayarı kullanan diğer kişilerin ne yaptığınızı görmesini engellemek için iyidir. Ancak bu durum kimliğinizi ziyaret ettiğiniz sitelerden gizlemeyecektir.
Pek çok kişi gizli modun onları takip edilmekten kurtarabileceğini düşünüyor. Gizli modu açtığınızda, tarayıcınızın; geçmişi, çerezleri, site verilerini ve formlara girilen bilgileri kaydetmeyeceğini söyleyen bir mesajı kolaylıkla bulabilirsiniz. Ancak aynı zamanda yetkililerin ve girdiğiniz sitelerin sizi izleyebileceğini de unutmayın. Bu nedenle bir dahaki sefere gizli modda gezinirken dünyadan gizlenmediğinizin farkında olun.
Kullanılmadığında Bluetooth ve Wi-Fi’yi Kapatmak Güç Tasarrufu Sağlar mı?
Eğer aktif olarak Wi-Fi veya Bluetooth kullanıyorsanız, bunları kapatmanın pilinizden tasarruf etmenizi sağlayacağı doğrudur. Ancak eğer bunlar boşta iseler kapatmak pil ömrüne herhangi bir etki etmez. Wi-Fi ve Bluetooth için kullanılan en son donanım, güç açısından o kadar verimlidir ki her kullanmadığınızda bunları kapatmanıza gerek kalmaz.
Daha Fazla Megapiksele Sahip Bir Kamera Daha mı İyidir?
Teknoloji ile alakalı yanlış bilinen gerçekler arasında en çok inanılan yanlış, kamera megapikseli konusudur diyebiliriz. Megapiksel, birçok kişinin akıllı telefon kameralarını değerlendirirken baz aldığı standart özellik haline geldi. Ancak bir kameranın performansını etkileyen birçok faktör var. Şirketler kameralar konusunda pazarlama yarışına girdiğinde megapiksel savaşları da başlamış oldu.
Bir fotoğraf makinesine gittikçe daha fazla megapiksel sıkıştırmak ille de daha iyi fotoğraflar elde etmenizi sağlamıyor. Çünkü piksellerin kalitesi, miktarından daha önemlidir. Pikselleri büyütmek, piksel sayısını arttırmadan da fotoğraf kalitesini arttırabilir. Işığın daha büyük pikselli bir kamera sensörüne giden yolu bulması genellikle daha kolaydır bu da gelişmiş renk verileri anlamına gelir. Bir kameranın sensörünün sınırlı alanına daha fazla piksel sığdırmak çoğu zaman zıt bir etkiye sahiptir.