Teknoloji devlerinin logo hikayeleri, ünlü firmaların arkasındaki gelişim hikayesini ve tasarımcılık harikasını göstermektedir. Teknolojik çağ, dünyamızda çığır açan bir dönemdir. Teknolojiyle gelişen ve gelişmeye devam eden cihazlar hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Bu cihazları üreten ve halka sunan ünlü firmalar, bilindiği üzere kendilerine ait dikkat çeken logolara sahiptir. Logo kelime olarak, bir markanın, gazetenin veya bir kuruluşun dikkat çeken, özel olarak tasarlanmış sembolüne verilen isimdir. Logo, reklamcılık ve firma tanıtımı için çok önemlidir. Öyle akıllıca dizayn edilmelidir ki firmanın adından çok logosu konuşulmalıdır. Bu sebeple ünlü firmalar logolarını yaratmak için ünlü tasarımcılarla iş yapmaktadır. Günümüzde herkesçe bilinen teknoloji şirketlerinin, logosunda isim olmayanların dahil, yaygın ve tanınan pekçok logoları vardır. Peki herkesçe bilinen teknoloji devlerinin logo hikayeleri nelerdir?
İçindekiler
Apple
1976 yılında Newton Crest tarafından hazırlanan Apple logosu, logodan çok bir sanat eseri gibiydi. Bu ilk logo, elma ağacının altında oturan ve başının üstünde bir elma asılı duran ünlü bilim adamı Newton’ın tasvir edilmiş haliydi. Üzerinde “Apple Computer Co.” yazan ve resmin etrafında sarmal şekilde dönen bir şerit vardı. Bu logonun kullanım süresi bir yıl bile sürmedi.
Steve Jobs, ilkine göre daha basit, daha çekici ve daha modern bir logo istediğini söyledi. 1976 yılında şu anda mevcut olanla neredeyse aynı olan bir logo tanıtıldı ve 1998 yılına kadar bu logo kullanıldı. Günümüzdeki logodan tek farkı elmanın gökkuşağı renkleriyle donatılmasıydı. Steve Jobs, gökkuşağının farklı renklere sahip olduğunu ve bunun da insanların farklı düşünmelerine ufaktan bir mesaj vermesini istedi. Ayrıca bu logoyla, ilk tasarıma göre daha basit düzeyde oluşunu ve şirketin renkli grafik tasarım konusundaki uzmanlığını vurgulamaya çalıştı.
Ünlü firmanın logosunu elma şeklinde seçmesi iki fikre dayandırılıyor. Kimilerine göre, Adem ve Havva’nın yasaklanmış elmayı ısırması üzerine lanetlenip dünyaya gönderilmesi; insanlığın başlangıcı olarak nitelendirilmektedir. Logonun elma olarak belirlenişi ise, Apple’ın piyasaya sürülmesinin teknolojinin başlangıcı niteliğinde oluşudur. Böylelikle elma meyvesinin, din, bilim ve teknoloji alanlarında sembol haline geldiği düşünülmektedir.
Diğer görüş ise, yazılım dünyasının çığır açan bir ismi olan Alan Turing’in siyanürle doldurulmuş bir elma yiyerek intihar ettiği efsanesinden çıkmıştır. Rob Janoff, bilgisayar biliminin babası ve ünlü yazılımcı olan Alan Turing’in teknoloji dünyasında renklerin doğuşunu temsil ettiği totemini birleştirerek tasarlamıştır.
Dünyanın en çok kullanılan ve herkesçe bilinen çevrim içi arama motoru Google, 1995 yılında BackRub olarak oluşturuldu. Daha sonra şans eseri adını tüm dünyanın bildiği “Google” şekilde değiştirdi. Google ismi matematik dünyasında Googol olarak isimlendirilen sayıdan gelmektedir. Googol sayısı 10 sayısının 100. kuvvetine verilen isimdir. Google isminin verilişinden sonra logo tasarımı çalışmaları başladı. Parlaklığı ve sadeliği, logoyu gerçekten ikonik ve anında tanınabilir hale getirdi.
1997 yılında Google için ilk logo tasarlandı ancak sadece beta sürümü için kullanıldı. Bu taslak, sonraki tüm görsel kimlik tasarımları için bir üs haline geldi. Üç boyutlu tasarlanmış harflerin her biri farklı bir renkte çizildi. İlk zamanlar biraz amatörce görünüyordu fakat daha sonra gerçekten ikonik bir şeye dönüşen tasarım olmuştu.
O zamanlar Yahoo ile rekabette olan Google, Yahoo logosundan farklı olarak rengarenk harfler kullandı. Kurallardan uzak olan tasarım, renkli içeriği ile kural tanımadığı gibi bir anlam taşıyordu. Aynı yılın ilerleyen saatlerinde, mavi ünlem işareti, kelime işaretine eklendi ve orada bir yıl kaldı. Yazıt üç boyutlu hale getirildi ve açık gri bir gölge kazandı. 2010 yılında gölge logodan çıkarıldı ve renkler daha parlak ve yoğun hale geldi. Böylece günümüzde kullandığımız Google logosu ortaya çıktı.
Linux
Linux, bilgisayarda bulunan işletim sistemlerinin en temel parçası olan ana çekirdek yazılımlarından bir tanesidir. Bu yazılıma ismini Linus Torvalds vermiştir.
Linux, diğer markalardan ayrı olarak, 1996 yılında kendisi için bir logo yaratma yarışması başlattı. Bazıları güzeldi fakat gündemde olan diğer markaların bir tür parodileri gibi tasarımlardı. Yarışmadan bir süre sonra Linux’un tanımlayıcı bileşeninin yaratıcısı Linus Torvalds, genel olarak penguenleri sevdiğini belirtti. Ayrıca, Avustralya’da kaldığı süre boyunca bir penguen tarafından ısırılma gibi bir deneyim yaşadığını söyledi. Böylece tasarımın penguen şekline olacağı hakkında bilgi resmen verilmişti.
Logonun en eski versiyonu 1996 yılında Larry Ewing tarafından tasarlandı. İlginç bir şekilde, şirket tarafından Linux logosu için düzenlenen 3 yarışmada Larry Ewing de katılım sağladı. Ancak Larry Ewing tarafından yaratılmış olan tasarımların hiçbiri kazanamadı.
Amblemdeki penguen Tux olarak adlandırılmıştır ve ilginç bir şekilde dünyada neredeyse 20 penguen türü vardır ve Tux hiçbirine ait değildir. En yakın akrabası bir Adelie olarak isimlendirilen penguen türüdür.
Samsung
Samsung, bilindiği üzere dünyaca ünlü bir teknoloji şirketidir. Şirketin ismi olan “Samsung”, Kore dilinde üç yıldız anlamına gelmektedir. Bu sebeple Samsung markasının ilk logosu üç yıldız şeklinde bir tasarımdır.
Marka 1938 yılında kuruldu, ancak kuruluş süreci oldukça mütevazıydı. Bu yüzden uzun bir süre bir logoya ihtiyaç duyulmadı. Ancak 1958 yılında Samsung şirketi kendi logolarına ihtiyaç duyduklarını fark etti. Logo, daire şeklinde 3 yıldız, 3 şerit ve buğday bitkileri içeriyordu. Yıldızlar şirketin adı ile bağlantılıyken, buğday bitkileri tarımsal köklerini vurguladı.
1960’larda markanın ilk siyah beyaz televizyonunun piyasaya sürülmesiyle bir logo güncellemesine ihtiyaç duyuldu. Yeni amblem aynı görsel metafora dayanmasına rağmen – bir daire içinde üç yıldız – farklı ve daha temiz görünüyordu. Ayrıca, sembolün yanında bir kelime işareti olarak markanın ismi belirdi.
1980’lerde tanıtılan Samsung logosu daha güncel görünüyordu. Çizgiler daha keskinleşti; negatif boşluk başarıyla kullanıldı.
1993 yılına kadar sürekli logo değiştiren şirket, sadece renk üzerinde değişimler yapmıştır. 3 yıldızı kırmızı bırakıp marka adını siyah tasarlamıştır. 1993 yılında ise günümüzde kullanılan halini almıştır.
Nokia
Dünyanın en büyük iletişim ve bilgi teknolojisi şirketlerinden biri olan Nokia, 1865 yılında Tampere’de (Finlandiya) odun hamuru değirmeni olarak kuruldu.
Orijinal Nokia logosu 1866 yılında ortaya çıktı. Nokianvirta Nehri’nde somon balığı olması gereken bir balığı tasvir etti. Amblem yaklaşık yüzyıl boyunca kayda değer bir değişiklik yapılmadan kullanıldı. Sadece 1965’te Nokia Osakeyhtiö’nin logosunda ufak bir değişiklik yapıldı. Bu nedenle, resim daha şeffaf ve minimalist hale geldi.
Ancak, bir yıl sonra yeni bir Nokia sembolü piyasaya sürüldü. Siyah-beyaz amblem şirketin adını yuvarlak bir şekle soktu.
1966’da Fin Kablo İşleri ve Fin Kauçuk İşleri ile birleşen Nokia, “Oklar” logosunu tanıttı. Yazı tipi, mavinin daha açık tonu ve bir ok görüntüsü hariç, geçerli olana çok benziyordu.
1992 yılında “İnsanları Birleştirmek” sloganı tanıtıldıktan sonra amblem biraz değişti. Slogan, Erik Spiekermann tarafından oluşturulan el ele tutuşan insan figürü içeriyordu. 2006’da Nokia ambleminin türü ve rengi biraz değiştirildi, 2011’de yapılan son değişiklik sloganın kaldırılmasını sağladı. Logoda sadece “Nokia” başlığı kaldı ve sade bir şekilde tasarım piyasaya sürüldü. Günümüzde ünlü şirket bu yalın logoyu kullanmaya devam etmektedir.
Microsoft Windows
Windows, dünyaca ünlü bilgisayar işletim sistemidir. Şirketin kariyerinin yanında görsel logo geçmişi de çok geniş bir sürece sahiptir. İlk logosu 1985 yılında piyasaya sürülmüştür. Günümüze ulaşan tasarımların hepsinin ortak bir yanı vardır, bu da adından da anlaşıldığı gibi pencere figürüdür.
İlk logo 1985 yılında programın ilk versiyonu ile geliştirildi. Sağda bir amblem ve bir kelime işaretinden oluşan gök mavisi ve siyah bir görüntüydü. Amblem, beyaz çizgilerle çeşitli boyutlarda dört kareden oluşan ve onları birbirinden ayıran pencerenin stilize bir görüntüsünü içeriyordu. Siyah “Microsoft Windows” sözcük işareti, profesyonelliği ve otoriteyi temsil eden ince ve zarif bir serif yazı tipinde piyasaya sürüldü.
Windows’un logo geçmişine baktığımızda adını tamamen yansıtan logolarla müşterilerini karşıladığını görmekteyiz. Windows, teknoloji devlerinin logo hikayeleri adlı başlık altında toplanmış içeriklerden en çok logo değiştiren marka olmuştur.