Windows işletim sisteminde birçok detaylı içerik mevcut. Bu içeriklerin birçoğu, sistem dosyası olarak karşımıza çıkıyor. Dosyaların çok olmasından dolayı kullanıcılar, her birinin ne işe yaradığı hakkında bilgi sahibi olmayabilirler. Bu dosyalardan biri de System Volume Information’dır. Peki System Volume Information nedir?
Bilgisayar kullanıcılarının çoğu, USB bellek kullanmaktadır. USB belleği kullanmalarının birçok nedeni vardır. Silinmesini istemediği içerikleri güvence altına almak, bilgisayar hafızasını hafifletme adına bazı dosyaları kopyalamak, telefonlarına taşımak istedikleri verileri taşımak için aracı olarak kullanmak gibi nedenler sayılabilir.
USB belleğinin kullanımı sırasında bu bellek dosyasında bazı klasörler yer almaktadır. Kişiler, bu klasörlerin ne işe yarayıp yaramadığı konusunda da kararsız kalırlar. Hatta dosyaların virüs içerip içermediğiyle ilgili de şüpheye düşebilirler. System Volume Information da USB bellek başta olmak üzere çeşitli depolama aygıtlarında karşınıza çıkma ihtimali olan bir dosyadır. Şimdi System Volume Information nedir sorusuna yanıt vererek bu konu hakkında bilgilendirme yapalım.
İçindekiler
System Volume Information Nedir?
System Volume Information, Windows işletim sisteminde yer alan bir dosyadır. Bu dosya, Windows’ta yer alan ‘Sistem Geri Yükleme’ sistem bilgilerini depolama ve geri yükleme amacıyla kullandığı gizli bir sistem dosyasıdır. Dosyayı SD kartında, USB sürücüsünde ve harici sabit diskte görmeniz olasıdır. Ayrıca bu dosya, Windows işletim sistemine ait bilgisayarlarda da yer almaktadır. Ancak, her diskte veya bilgisayarda bu dosya açık bir biçimde görünür değildir.
System Volume Information dosyasının amacı, verileri depolamaktır. System Volume Information, sadece ‘Sistem Geri Yükleme’ aracı tarafından kullanılmamaktadır. Aynı zamanda kurumsal veri koruması da denilen Windows Bilgi Koruması (WIP) tarafından da şifreleme anahtarlarını depolama amacıyla kullanılmaktadır.
Bunun yanı sıra System Volume Information; Windows yedekleme, birim bölge kopyası hizmeti, sistem görüntüsü yedekleme ve Windows arama dizin oluşturma tarafından kullanılan meta verileri ve bilgileri de depolamaktadır. Böylelikle System Volume Information nedir sorusunun yanıtını vermiş olduk. System Volume Information dosyası, ona ulaşıp açmayı denediğinizde genellikle hata verecektir. Dolayısıyla bu dosyaya erişiminizi engellemeye çalışacaktır. Şimdi bunun nedeni hakkında bilgi verelim.
System Volume Information Dosyası Neden Erişim Engeli Verir?
System Volume Information nedir sorusunun yanıtını verdikten sonra bu dosyaya erişimin neden engellendiği hakkında da bilgi vermek faydalı olacaktır. Normalde System Volume Information dosyası, gizli dosya ve klasörlerin bulunduğu alanda yer almaktadır. Eğer bilgisayarınızda gizli dosya bölümü aktif değilse System Volume Information dosyasını ‘Dosya gezgini’ bölümünde görmeniz mümkün olmayacaktır.
Ancak bilgisayarınız gizli dosyaları görüntüleyebileceğiniz şekilde ayarlandıysa, System Volume Information dosyasını görebilirsiniz. Bilgisayarınızda System Volume Information dosyasını açıp incelemeniz gerektiğinde sistem, bu işlemi engelleyecektir. Ya da ‘Kullanılamayan konum’ diye bir hata verecektir. Bu hatalar aslında, System Volume Information içeriğine girip değişim yapmamanız konusunda bir uyarıdır diyebiliriz.
System Volume Information dosyasının erişim engeli olmasının bir nedeni daha vardır. Bu neden de Windows’taki bazı sistemsel özellikler için bu dosyanın kullanılmasıdır. Dolayısıyla kullanıcılar, uygun olmayan izinlere müdahale etmesin diye bu erişim engeli çıkmaktadır.
İzinler, dosyaları değiştiren ve önemli sistem hareketlerine müdahale eden doğru izinler olmadan kişilere ve programlara karşı koruma sağlayacak biçimde ayarlanmıştır. System Volume Information nedir sorusuna ek olarak bu dosyaya girmenizin neden engellendiğiyle de ilgili bilgi vermiş olduk.
System Volume Information’ın İçeriği Nedir?
Yazımızda System Volume Information nedir sorusunun yanıtına ek olarak, System Volume Information dosyasının içeriği hakkında da bilgi vermemiz iyi olacaktır. System Volume Information dosyası; indeksleme hizmetini, sistem geri yüklemelerini, yedekleme hizmetlerini ve verileri depolamaktadır.
Daha önce de dediğimiz gibi System Volume Information dosyasına doğrudan erişim mümkün olmamaktadır. Ancak bu klasöre ulaşım imkansız değildir. Sürücünüz ExFat ya da FAT32 dosya sistemiyle biçimlendirilmişse System Volume Information dosyasına bakma şansınız vardır. Klasörde, iki öğe görünür durumdadır. Bunlardan birisi ‘IndexerVolumeGuid’, diğeri ise ‘WPSettings.dat’ şeklindedir.
‘IndexerVolumeGuid’ öğesi, Windows arama hizmeti tarafından kullanılmaktadır. Bu öğe, sürücü dosyalarını inceleyip indekslemektedir. Harici diskinizi veya sürücünüzü bilgisayara yeniden bağladığınızda Windows, IndexerVolumeGuid dosyasını kontrol edip hangi arama veritabanının ilişkilendirileceğini bildirir. Bunun sonucunda sürücü içerisinde arama yapma yetkiniz olacaktır.
Bu dosya, geçerli bölümün GUID’idir. Yani, genel benzersiz tanımlayıcısıdır. Arama dizin oluşturucu, sadece bir sürücüyü kullanmak yerine GUID’den de yararlanmaktadır. Bunun nedeni, flash bellek ve harici sabit disklerin bazen sürücü değişimine uğramasından dolayıdır. Ancak GUID’de bu değişim olmaz.
Özetle IndexerVolumeGuid, disk ya da USB bellek içinde bir arama yapacağınız zaman bu aramayı bütün bilgisayar dosyası üzerinden yapmak yerine sadece aramanın yapılacağı dosya içerisinde aranmasını sağlamaktadır. Ayrıca System Volume Information dosyası, NTFS disk kota ayarları ve birim gölge kopyasını da içermektedir.
Veritabanı olarak da DFS çoğaltma ve dosya tekilleştirme hizmeti veritabanı, dağıtılmış bağlantı izleme hizmeti veritabanı ve dizin oluşturma hizmeti veritabanı içermektedir.
System Volume Information Dosyası Silinmeli mi?
System Volume Information dosyasını silmek mümkündür. Ancak bunu önermiyoruz. Çünkü Windows, önemli olan sistem verilerini burada depolamaktadır. Bu yüzden Windows, System Volume Information dosyasına erişimi veya değişimi istememektedir. Bu dosyanın gizli ve korumalı olmasını sebebi budur.
System Volume Information, USB bellekte veya harici sabit diskte yer almaktadır. Bu dosya, virüs ya da kötü amaçlı bir yazılım değildir. Bu yüzden bu dosyayı silmenize gerek yoktur. Silmeyi tercih etmeniz durumunda ise sistemsel açıdan sorunlar yaşamanız oldukça muhtemeldir. Çünkü System Volume Information dosyası, belirttiğimiz gibi Windows için önem taşımaktadır.
System Volume Information dosyası, sistem düzeyindeki işlevleri yerine getirdiği için bu dosya üzerinde büyük değişiklikler yapmanız veya silmeye çalışmanız doğru olmayacaktır. Eğer sistem geri yükleme sistemi cihazınızda aktifse ve System Volume Information dosyasını silmeye çalışırsanız yedeklenen tüm veriler otomatik olarak silinmiş olacaktır. Bu da cihazınız ve verileriniz için büyük bir tehlike demektir. Zaten bu dosyayı sildiğiniz zaman sistem, System Volume Information dosyasını kısa sürede yeniden oluşacaktır.
System Volume Information dosyası, birçok işlevi yerine getirdiği için bilgisayarınızda büyük bir yer kaplayabilmektedir. Bu da bazen can sıkıcı olmaktadır. Bu durumda System Volume Information dosyasının boyutunu küçültmeniz sorun taşımayacaktır. Bu dosyayı nasıl küçülteceğinize dair bilgilendirme yapmamız yararlı olacaktır.
System Volume Information Dosyasının Boyutu Nasıl Küçültülür?
System Volume Information nedir sorusuna ek olarak, bu dosyanın boyutunun nasıl küçültüleceğine dair bilgi vermek de faydalı olacaktır. Çünkü bazen, bilgisayarınızın boyutunu kontrol altına almanız gerekmektedir. Bu durumda da bazı sistem dosyalarının boyutlarını ayarlamak işe yarayacaktır.
System Volume Information, sürücüdeki ‘Sistem Geri Yükleme’ etkin hale getirilmiş durumdaysa disk alanını tüketmesi olasıdır. Bu durumda System Volume Information dosyasının boyutunu küçültmeyi tercih edebilirsiniz.
- Bu boyut küçültme işlemini gerçekleştirmek için öncelikle bilgisayarınızdan ‘Denetim Masası’ bölümüne girin. Daha sonra, ‘Sistem’ veya ‘Sistem ve Güvenlik’ yazan seçeneğe tıklayın.
- Açılan pencerede, sol üstte yer alan ‘Sistem koruması’ seçeneğine girin. ‘Sistem koruması’ seçeneğine girdiğinizde, sistem geri yükleme seçeneğinin aktif olup olmadığıyla ilgili bilgiye ulaşacaksınız. Eğer seçenek aktifse ‘Yapılandır’ seçeneğine tıklamanız gerekmektedir.
- Bu kısma tıkladığınızda, System Volume Information dosyasının boyutunu küçültme olanağınız olacaktır. Sistem geri yükleme, sürücü başına 10 GB’a kadar alan kaplamaktadır. Bu da sistem geri yüklemesinin 10 GB tüketeceğinin göstergesidir.
Bu nedenle sistem yükünü azaltmak için System Volume Information dosyasının boyutunu istediğiniz düzeyde ayarlayın. Ardından değişiklikleri kaydetmek için ‘Tamam’ yazan seçeneğine tıklayın. Böylelikle System Volume Information dosyasının boyutunun nasıl küçültüleceğine dair bilgiyi de vermiş olduk.
System Volume Information Dosyası Nasıl Gizlenir?
System Volume Information dosyasını silmemenizi tavsiye etmiştik. Bu dosyayı silmek yerine boyutunu küçültmeyi denemek bir seçenektir. Diğer bir seçenek ise System Volume Information dosyasını gizlemek olacaktır.
- ‘Dosya Gezgini’ penceresine girin. Bu pencereyi bulmak için cihazınızın arama kısmına ‘Dosya Gezgini’ yazabilirsiniz. Bunun yanı sıra Windows+E tuşlarına basarak da ‘Dosya Gezgini’ penceresine erişme seçeneğiniz vardır. Bu sekmeye girdiğinizde en üstte yer alan ‘Görünüm’ bölümüne tıklayın.
- Daha sonra, sağ üstte yer alan ‘Seçenekler’ bölümüne girin.
- Karşınıza ‘Klasör seçenekleri’ adlı bir pencere çıkacaktır. Bu pencerede yer alan ‘Görünüm’ kısmına tıklayın.
- Ardından ‘Gizli dosya ve klasörler’ kısmının altında yazan ‘Gizli dosya, klasör veya sürücüleri gösterme’ seçeneğini işaretleyin.
- ‘Uygula’ yazısına tıklayın ve son olarak ‘Tamam’ seçeneğini işaretleyin. Böylelikle System Volume Information dosyasının nasıl gizleneceği hakkında da bilgi vermiş olduk.
Genel Değerlendirme
Bu içeriğimizde System Volume Information nedir sorusunun yanıtını vermeye çalıştık. Bunun yanında System Volume Information dosyasının neden erişim engeli verdiğiyle ilgili de bilgi vermeye çalıştık. Ayrıca System Volume Information dosyasının içeriği hakkında da bilgiye içeriğimizde yer verdik. Son olarak System Volume Information dosyasının silinip silinmeyeceği ve boyutunun nasıl küçültüleceği hakkında da bilgi vermiş olduk.
System Volume Information dosyası, daha önce de belirttiğimiz gibi Windows işletim sistemine bağlı olan bir sistem dosyasıdır. Dolayısıyla bu klasör, oldukça önemli bir göreve sahiptir. Bu klasör üzerinde zorunlu olmadıkça herhangi bir büyük düzenleme veya silme işlemi yapılmaması gerekmektedir. Çünkü System Volume Information dosyasının birçok kullanım amacı bulunmaktadır. Bu klasörün en temel kullanım amacı, büyük verileri ve bilgileri depolamaktır.
System Volume Information, sistem geri yükleme işleminin de bir parçasıdır. Sistem geri yükleme, bilgisayarı belirli aralıklar içinde geri döndürmeye yaramaktadır. System Volume Information klasöründe bu geri yüklemeyle ilgili bilgiler de yer almaktadır.
Tüm bu içeriklerin yanı sıra System Volume Information klasöründe sadece Windows bilgisayarın yedekleme anındaki bilgiler yer almamaktadır. Aynı zamanda belirli bir aygıtın veya birimin yedeği de yer almaktadır. Manuel bir şekilde sistem geri yükleme oluşturup yedekleme yapmazsanız, bu yedeklemeler otomatik bir biçimde olmaz. Tabii yine de dosyada yer alan diğer bilgiler depolama kapasitesinin azalmasına neden olmaktadır.
Kısacası System Volume Information klasörü, silinmemesi gereken bir sistem klasörüdür diyebiliriz. Ancak bilgisayarınıza bir virüs bulaştığında, bu virüs sistem dosyalarına da zarar verebilir. Bunun yanı sıra cihazınıza saldırı olduğunda, sistem dosyalarınıza erişim imkanı da olabilir.
Silmemeniz gereken System Volume Information dosyasına virüs bulaşırsa yapmanız gereken bir çözüm yolu vardır. Bu çözüm yolu da cihazınıza güçlü ve güvenilir bir antivirüs programı yüklemek olacaktır. Daha sonra bu antivirüs programı yardımıyla virüs bulaşmış klasörünüzü temizleyebilirsiniz.
Sizler de System Volume Information klasörü hakkındaki soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.