STRAP Technologies isimli şirket, kullanıcılarının dünyayı keşfetme şeklini değiştirmek istiyor. Giyilebilir bir cihaz aracılığıyla görme engelliler için bastonu ortadan kaldıracak bir teknoloji geliştiren Meksikalı şirket, kullanıcılarının daha fazla bağımsızlık kazanmasına yardımcı olmak istiyor. STRAP; yaklaşan tümsekler, delikler, sarkan nesneler ve basamaklar dahil olmak üzere; baş, göğüs ve bel altındaki engelleri algılayan ve buna dayanarak gerçek zamanlı geri bildirimler gönderen, giyilebilir bir cihazdır.
Görme engelli kişiler tarafından yaygın olarak kullanılan ince bastonun aksine STRAP cihazı eller serbest olarak kullanılıyor. Kullanıcıların giyilebilir cihazı göğüslerine bağlamaları yeterli ve sonrasında cihaz kullanıma hazır duruma geliyor.
Yürüme Bastonundan Daha Güvenli
Tabi ki bu girişimin başka avantajları da bulunuyor. Bir kişinin çevresini tanımlamak için yere doğru baston sallayarak yürüdüğünü düşünecek olursak aynı anda yukarıdan sarkan şeylere de dikkat etmesi gerekir. STRAP Technologies şirketi artık bunun bir sorun olmadığının altını çiziyor. Giyilebilir cihaz sayesinde kullanıcılar etraflarındaki her şeyi algılayabilen sensörlere sahip olacaklar ve böylece çok daha güvenli bir şekilde yürüyebilecekler. Sarkan bir dal veya yolda bir çalışma olsun herhangi bir engelde kullanıcı cihaz tarafından titreşim yoluyla bilgilendirilecek. Cihaz ayrıca fiziksel nesneler ve insanlar arasında da ayrım yapabilme kabiliyetine sahip.
Yerleşik GPS sistemine ve Bluetooth’a da sahip olan cihazın benimsenmesi çok kolay. Cihazın kullanıcılarının önceden herhangi bir deneyime sahip olması gerekmiyor. Dokunsal bildirimleri, STRAP’i kullanımı sezgisel bir cihaz haline getiriyor ve böylece iki dakikadan daha kısa bir sürede öğrenilebiliyor.
Otonom araçlar tarafından kullanılan türden sensörlere sahip giyilebilir bu cihaz için şirketin kurucusu ve CEO’su Diego Roel yaptığı konuşmada: ‘’Her sensörün farklı bir çözünürlüğü ve farklı bir eşiği vardır. Her bir sensörün en iyisini kullanıyoruz ve bunları birleştiriyoruz.’’ ifadelerini kullandı. Cihazın radar sensörlerinin ve mikro denetleyicilerinin en pahalı ve güçlü iki bileşen olduğunu da belirten Roel: ’’Engelin ne kadar uzakta olduğunu ve ondan nasıl kaçınılacağını bu teknolojiler sayesinde öğreniyoruz.’’ diyor.
Şirket, yenilikçi bir ürün icat etmek için STRAP’in araştırma ve geliştirilmesine üç yıl harcadı. Görme engellilerin dünyayı keşfetme şeklini değiştirme konusunda gerçekten tutkulu olan şirketin temel misyonu, kullanıcılarının yüzde yüz özerklik ve bağımsızlık elde etmelerini sağlamak. Araştırmacılar bu cihazı yapmak için ihtiyaç duydukları teknolojik karmaşıklığı başta hafife aldıklarını belirtiyor. Roel ayrıca: ‘’STRAP, 100 yılı aşkın süredir kullanılmakta olan beyaz bastonun yerini alan piyasadaki ilk yardımcı teknolojidir.’’ şeklinde açıklamada bulunuyor.
STRAP cihazındaki teknoloji, bir bastonun sağlayabileceğinden daha kesin bir rehberlik sağlıyor. Cihazdaki bir düğmeye bastığınızda yerde yolunuz için hayali bir düz çizgi oluşuyor. Bu çizginin dışına çıktığınızda ise kullanıcı hemen bilgilendiriliyor.
STRAP Cihazının Özellikleri
- Engel Algılama: Strap; yaklaşan tümsekler ve delikler dahil olmak üzere başınız, göğsünüz ve bel altı hizanızdaki bütün engelleri algılayan sensörler ile gerçek zamanlı bildirimler göndererek çalışır.
- Merdiven Algılama: Cihazın sahip olduğu birden fazla sensör yaklaşan zemin engellerini algılar. Kullanıcılar Strap’i takarken eller serbest bir şekilde merdivenlerden inip çıkabilirler.
- Gelişmiş Dokunsal Geri Bildirim: STRAP, titreşim yöntemi ile sizinle iletişim kurar. Gerçek zamanlı talimatlar ile sizi güvende tutmak için çevreniz hakkında size rehberlik eder.
- Düz Çizgi Üzerinde Gezinme Yönlendirme: Cihazdaki sensörler uzun mesafede istenmeyen yön değiştirmeleri önleyen temel yön talimatları sağlar.
- Eller Serbest: Göğüs çevrenize takılan cihaz, yeni nesil bir giyilebilir cihazdır ve bu sayede görme engelli bireylerin ellerini kullanmadan rahatlıkla hareket etmesini sağlar.
- Tehlike Uyarısı: Cihaz, olası düşme veya ciddi yaralanmaya neden olabilecek tehlikeli bir durum tespit ettiğinde size sesli uyarı sağlar.
- Otomatik Açma Kapama: Akıllı teknolojisi sayesinde cihazın hareket sensörü, kullanıcı dinlenirken bunu algılar ve otomatik olarak kapanır. Rahatlık sağlamak ve pil kullanımını azaltmak için tasarlanan hareket sensörü, hareketi algıladığında ise yeniden etkinleşir.
- Pil Ömrü: Tüm gün dayanan pil, pil ömründen en iyi şekilde yararlanabilmek için donanım ve yazılım sistemleriyle birlikte çalışır.
Merkezi Austin’de bulunan ve Meksika’da da bir araştırma ve geliştirme laboratuvarı bulunan şirket birçok teknoloji etkinliğinde yer alarak ürünlerini dünyaya tanıttı. Şu anda kendi sitesi üzerinden ön siparişleri açık olan cihazın tüm dünyaya ücretsiz dağıtımı bulunuyor. 2021’in üçüncü çeyreğinde dağıtıma başlanması planlanan cihazın fiyatı ise normalde 700 dolar fakat ön sipariş ile birlikte 500 dolara denk geliyor.