Dünyanın en popüler oyun platformu Steam, Çin’de olağandışı bir durum ile karşılaştı. Kullanıcılar, platformun küresel sayfasına erişim sağlayamadığını belirtti. Bu durum da Steam platformunun Çin’de yasaklandığı ihtimalini akıllara getirdi.
Konuyla ilgili gelen ilk bilgiler Çin’de yaşayan Steam kullanıcıları aracılığıyla ortaya çıktı. Kullanıcılar tarafından paylaşılan bilgiler Steam mağazasının ve topluluk sayfalarının kara listeye alındığını gösteriyor. Bir başka deyişle bu sayfaların ülke genelinde erişime kapandığını söylemek mümkün.
Henüz konu hakkında resmi bir açıklama gelmese de yasaklama haberinin gerçek olması pek şaşırtıcı olmayacaktır. Çünkü, Çin’in bir yasaklama ile gündeme geldiği ilk konu bu değil. Geçtiğimiz dönemde Fornite, kripto paralar ve daha birçok unsur Çin’de kara listeye dahil oldu. Yakın zamanda GitHub da yasaklılar listesine katıldı.
Üstelik Çin’in son dönemde video oyunları karşısında olumsuz bir tutum sergilediğini görmek de mümkün. Özellikle son sene içerisinde Çin, bu konu hakkında birçok somut adım attı. Bunların başında çocuklar için haftalık oyun süresi kısıtlaması geliyor.
Bu sene ortaya çıkan düzenleme ile Çin’de 18 yaşından küçük kişilerin haftada üç saatten daha uzun süre oynaması yasaklandı. Ayrıca, Çin’de yeni bir oyun geliştirme sürecinde de pek çok engel bulunuyor. Çin karşıtı herhangi bir unsurun oyunda yer almaması gerektiği ifade ediliyor.
Çin’de Steam Platformunun Geleceği Belirsiz
Şimdilik Steam’in yalnızca küresel platformu Çin’de yasaklı siteler arasına girmiş gibi gözüküyor. Geçtiğimiz dönemde sadece Çin için kullanıma açılan Steam Çin platformu ise erişime hala açık. Bu platform, küresel Steam’deki pek çok yapımı içinde bulundurmaması yönünden dikkat çekiyor.
Steam Çin platformunun açık olması Dota 2 ve CS:GO gibi devasa yapımlara bir dezavantaj yaratmayacaktır. Çin’de en çok oynanan oyunlar arasında yer alan bu ikiliye erişim hala mümkün. Ancak Steam Çin’de yer almayan pek çok bağımsız ve küçük boyutlu yapıma erişim imkanı ortadan kalktı.
Gelecek dönemde Çin’in yalnızca bu platformla ilerleyeceği konusunda henüz resmi bir açıklama yok. Ancak kullanıcılar tarafından aktarılan bilgiler küresel platformun tamamen yasaklandığını gösteriyor. Çin’de yaşayan kullanıcılara göre bu erişim probleminin kısa süreli bir sorun olduğunu söylemek mümkün değil.
Steam Çin platformunun oyun konusundaki kısıtlılığı ve küresel platform ile bağlantının kopması oyunseverler ve oyun geliştiricileri için oldukça kötü bir haber. Hatta, şimdiye kadar Çin’de oyunlar konusunda uygulamaya giren en büyük kısıtlama olduğunu da söylemek mümkün.