Teknolojinin uyuşturucu olmadığına tabii ki eminiz. Başlıktaki ifade, oyuncuların çok iyi bildiği Steam platformunu geliştiren Valve şirketinin başkanı Gabe Nawell’ın Yeni Zelanda merkezli 1 News’e verdiği demeçte kurduğu bir cümleden çıktı. Valve şirketinin beyin-bilgisayar arayüzü ile ilgili bilgiler verdiği röportajda, “İnsanların beyninde yaratabileceğimiz deneyimlerle kıyaslandığında gerçek dünya yavan, renksiz ve bulanık görünecek” ifadelerini kullandı. Bu cümleyi duymak, Valve’in teknolojisini tadan hiç kimsenin gerçek hayattan eski tadı almayacağını ve hep bir arayış içinde olacağını düşündürüyor.
Steam platformundaki başarısını son hızıyla sürdüren Valve şirketinin, beyin-bilgisayar arayüzü (brain-computer interface – BCI) geliştirmek için nörobilim şirketi OpenBCI ile işbirliği yaptığı belirten Gabe Nawell, geliştirilmekte olan bu arayüzün açık kaynak kodlu olacağını da ifade etti. Açık kaynaklı olmasının nedeninin ise, herkesin farklı model cihazlarla bu teknolojiye erişimini sağlamak amaçlı olduğunu ekledi. Yani opsiyonel özellik ve kalite farkına göre farklı fiyat seviyelerinden tüm kullanıcılara ulaştırılması amaçlanıyor.
Ayrıca, etten oluşan çevre dokuların aracılık etmediği deneyimler diye bir ifade kurmuş. Geliştirilen teknolojinin kullanılabilmesi için bir tür implant gerekip gerekmediği de insanın aklına gelen bir başka soru.
Yandaki görsel OpenBCI web sitesindeki örneklerden. Tamam yandakine benzer bir başlık takalım ama bilgisayar oyunu oynamak için kim beynine bir implant taktırır ki?
Bahsi geçen teknoloji, kabaca, beynin duyu organlarından alınan verileri yorumladığı bölgeye bir şekilde erişim sağlanmasını hedefliyor. Bu şekilde ten, dil, göz, kulak ya da burnun yeterli olmadığı noktada bu arayüzün kullanılmasından bahsediliyor. Hislerimiz bize yeterli gelse de beynin potansiyel olarak çok daha fazlasını işleyebilecek kapasitede olduğu tahmin ediliyor. Gabe Newell, demecinde bu arayüz ile insanların daha önce yaşamadığı deneyimlerin söz konusu olabileceği anlamı çıkan ifadeler kullanmış.
Peki Valve Beyin-Bilgisayar Arayüzü Ne Zaman Çıkacak?
Bu teknolojinin resmi duyurusuyla ilgili net bir bilgi yok. Gabe Nawell, tarih olarak 2022 yılından önce olmasının mümkün olmadığını da ima etmiş. Ne kadar sonra olacağı ise elbette bir muamma.
Alternatif Kullanım
Duyu organlarımızın kapasitesinin üzerinde deneyimler yaşanabileceğine dair bu iddialı demeçlerin düşündürdüğü bir diğer konu daha var. Engelli ve dezavantajlı insanlar. Eğer bu teknoloji başarılı olursa, görme ve işitme engelli insanlar başta olmak üzere tüm insanlık adına müjdeli haberler de bizleri bekliyor olabilir.
Siz de beyin-bilgisayar arayüzü hakkındaki yorum ve görüşlerinizi paylaşmak isterseniz aşağıdaki yorum alanını kullanabilirsiniz.