Yaklaşık bir hafta önce Google, Chromebook modelleri için Steam müjdesi vermişti. Bahsedilen sürümün Alpha testinin çok yakın olacağı ifade ediliyordu. Games Developer Summit’de yapılan bu açıklama üstüne Google başka bir detay paylaşmadı. Fakat gösterilen ilgi sayesinde Google, Chromebook kullanıcılarına Steam’i nasıl kuracaklarından bahsetti. Ayrıca şirket, tavsiye edilen bileşenler, desteklenen oyunlar ve karşılaşabileceğiniz sorunlardan da bahsetti.
Tabii bunların hepsinin gerçekleşebilmesi için desteklenen bir cihaz gerekiyor. Şimdilik yalnızca belli Chromebook modellerine destek veriliyor. Google’a göre Intel Iris Xe Graphics, 11. nesil i5 veya i7 çekirdekli işlemciler ve en az 8 GB RAM gerekiyor. Şirket özellikle 4 GB RAM ve i3 işlemcili bilgisayarların Steam için yetersiz olduğunu belirtiyor. Test için belirlenen cihazlar şu şekilde:
- Acer Chromebook 514 (CB514-1W)
- Acer Chromebook 515 (CB515-1W)
- ASUS Chromebook Flip CX5 (CX5500)
- Acer Chromebook Spin 713 (CP713-3W)
- ASUS Chromebook CX9 (CX9400)
- HP Pro c640 G2 Chromebook
- Lenovo 5i-14 Chromebook
Eğer desteklenen cihazlardan birine sahipseniz Google’ın direktifleri ile Steam’i kurabilirsiniz. Şirket, kurulum için ilk olarak geliştirici modunu açmanızı istiyor. Fakat bu işlemin günlük hayatta kullanılan bir cihazda yapılmaması gerektiğini de tavsiye ediyorlar. Sonrasında Chrome’da birkaç işlem yapmanız ve Crosh terminaline birkaç komut yazmanız gerekiyor. Tam direktifleri ve detaylı anlatımları buradan bulabilirsiniz.
Chromebook Steam’de Hangi Oyunlar Yer Alacak?
Chromebook cihazları için pek çok Steam oyunu destek sağlıyor. Fakat çoğu Valve’a ait oyunlar. Oyunların arasında; Portal 2, Team Fortress 2, Dota 2 ve Half-Life 2’yi saymak mümkün. Ancak Valve tarafından geliştirilmeyen oyunlar da listede mevcut.
Celeste, The Witcher 3 (16GB RAM ve Intel Core i7 öneriliyor), Hades, Cuphead, TEKKEN 7 ve Fallout 4 listede yer alıyor. En popüler oyunları bu şekilde sıralamak mümkün. Fakat Chromebook kullanıcıları için sunulan pek çok oyun daha Steam’de yer alıyor.
Steam bazı Chromebook cihazlar için çıktı ve Google’ın bu konuda açıklamaları devam ediyor. Google yaptığı başka bir açıklamada yüklenen oyunların Linux versiyonları halinde çalışacağını söyledi. Linux versiyonunun çalışabilmesi için o oyunun Linux versiyonunun olması gerekiyor.
Yapılan açıklamadan yedi gün sonra Steam, Chromebook cihazlara resmi olarak çıktı diyebiliriz. İlk bakışta kurulum süreç biraz sancılı gibi durabilir. Fakat eğer durumdan memnun değilseniz Chrome OS’i normal şekline getirmek gayet basit.
Dahası tercihleriniz ve kayıtlı bilgileriniz bulut ortamında tutuluyor. Dolayısıyla eğer Chromebook sahibiyseniz ve Steam üzerinden oyun oynamak istiyorsanız bu yöntemi denemenizde zarar yok. Haber hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!