Teknolojinin gelişmesiyle gerek bilgisayarlar gerekse bilgisayar bileşenleri evrimleşiyor ve gelişiyor. Bilgisayarın kendisi bu değişime büyük bir örnek. İlk bilgisayarlar bir oda boyutundayken şimdi cebimize sığdırdığımız telefonlar da aynı işi görmekte. Bu durum bilgisayar bileşenleri için de geçerli. Önceden sadece 2 MB (Megabayt) olan büyük disketler yerine 1 TB (Terabaytlık) ufak USB bellekler kullanabiliyoruz. Bu gibi depolama konusundaki değişiklikler bilgisayarlar adına büyük önem taşımakta. Yıllar önce bilgisayar alırken sadece HDD (Hard Disk Drive) boyutu ile ilgili karar vermemiz gerekirken son zamanlarda ise SSD (Solid State Drive) de karşımıza çıkmaya başladı. Peki, SSD nedir? SSD ve HDD’nin farkları nelerdir?
İçindekiler
SSD Nedir?
Solid State Drive (Katı hal sürücüsü) günümüzde birçok cihaza entegre edilmiş yeni nesil bir depolama sürücüsüdür. SSD bilginin mikro çiplerde depolandığı ve herhangi bir hareketli parça içermeyen bir sürücü türüdür.
SSD verileri okumak için HDD gibi mekanik bir kola güvenmez, ancak denetleyici adı verilen yerleşik bir işlemci ile verileri birbirine bağlayan flash bellek yongalarını okumaya ve yazmaya yardımcı olur. Yani HDD bilgiye erişmek için dönen disk parçaları kullanırken, SSD’ler bir akıllı telefon, tablet ya da USB sürücü gibi verileri flash bellek yongalarında depolar. Sürücü veriye ulaşmak için bir disketin dönmesini beklemediğinden ve tüm bellek yongalarına aynı anda erişebildiğinden HDD’ye göre çok daha hızlı çalışır.
HDD Nedir?
Hard Disk Drive (HDD) çok uzun süredir bilgisayarlarda kullanılan bir depolama aracıdır. Geleneksel bir sabit sürücü, dairesel bir disk içerir ve verileri okuyup yazmak için bir kol kullanır. Verileri dönen bir diskte saklamak içinse manyetizmayı kullanır.
HDD’nin SSD’ye göre daha yavaş olmasının sebebi ise bir veriye ulaşmak istediğinde sürücüdeki kol, dairesel diskin üzerinde veriyi bulana kadar döner. Sürücü ne kadar hızlı dönerse, verileri o kadar hızlı yazabilir ya da okuyabilir.
SSD ve HDD Tarihçesi?
Sabit sürücü teknolojisi aslında çokta eski değildir. 1956’dan kalma kötü şöhretli IBM 350 RAMAC sabit sürücüsünde 3,75 MB’lık bir depolama için elli tane 60 santimetrelik plaka kullanıldı. IBM 350 sadece hükümet ve endüstriyel kullanıcılar tarafından kullanıldı. Modası 1969’a kadar geçmedi.
1980’lerin başında ise 13 santimetre sabit sürücüler için standart hale geldi ve üretimler bu yönde oldu. Ardından ilerleyen süreçlerde masaüstü bilgisayarlar için 9 santimetre, dizüstüler için 6,3 santimetre olarak bu standart değişti.
Sabit sürücüler açısından tek değişen fiziksel boyutları olmadı. Başlarda sadece megabaytlar saklayabilen bu cihazların saklama kapasiteleri milyonlarca katına çıkarak terabaytlara kadar yükseldi.
SSD’nin ise çok daha yakın bir geçmişi var. SSD olarak bildiğimiz ilk birincil sürücüler, 2000’lerin sonlarında dizüstü bilgisayarların yükselişi sırasında ortaya çıktı. 2007’de OLPC XO-1, 1 GB SSD kullandı ve Asus Eee PC 700 serisi, birincil depolama olarak 2 GB SSD kullandı. Dizüstü bilgisayarlar geliştikçe, SSD kapasiteleri de arttı ve sonunda 6,3 santimetrelik standarta oturdu. Şu anda 4 TB’a kadar kapasitesi olan SSD’ler önümüzdeki süreçte daha fazla gelişecekmiş gibi duruyor.
SSD ve HDD Farkları Nedir?
SSD ve HDD’ler aynı amacı taşısa da aralarında çok fazla fark mevcuttur. Bunlardan en önemlisi hız faktörü olsa da uygulama performansları, kapasite gibi konularda da birbirlerinden farklıdırlar.
Hız: SSD’lerin parladığı yer burasıdır diyebiliriz. SSD donanımlı bir bilgisayar kesinlikle bir dakikadan daha kısa sürede açılacaktır. Bu farkın sebebi ise yukarıda bahsettiğimiz üzere HDD bir veriyi okumak için dairesel disk üzerinde arama yaparken, SSD yongalar sayesinde anında o veriye erişebilmekte. Bu da ona hız konusunda çok büyük bir avantaj sağlıyor.
Kapasite: SSD’ler 4 Terabayta kadar veri saklayabilir. Fakat bu kapasiteye sahip olanlar da nadir bulunur. Genel olarak sistemlerde 256 GB – 1 TB arası SSD’ler sıklıkla görülür. HDD’lerde ise büyük boyutluları oldukça yaygındır ve kullanılmaktadır. SSD’nin saklama alanı konusunda her ne kadar eksiği olsa da teknolojinin bize sunduğu başka bir nimet olan bulut teknolojisi ile bu sorunu da ortadan kaldırabiliriz.
Fiyat: Belki de kullanıcılar için en önemli kısma geldik. İki cihazın da aynı kapasiteye sahip versiyonları arasında fiyat farkı oldukça fazla. Üretim maliyeti açısından daha pahalı olan SSD, HDD’lere göre çok daha pahalıdır. Günümüzde 1TB HDD’yi 200-280 Türk Lirası bandında bulabiliyorken, SSD’de bu fiyatlar 900-1000 Türk Lirasına kadar çıkmakta.
Dayanıklılık: HDD’ler içinde ince bir okuyucu ve dairesel diske sahip olduğundan oldukça hassastır. SSD’ler ise darbelere ve düşmelere karşı daha dayanıklıdır. Bu nedenle dayanıklılık konusunda SSD’ler daha öndedir diyebiliriz.
Sonuç olarak SSD’ler HDD’lere göre yazma, okuma ve dayanıklılık açısından çok daha iyidir. Fakat HDD’lerin de bizlere sunduğu daha fazla depolama alanı ve daha az fiyat olanağı kafamızı karıştırabiliyor. Özetlemek gerekirse eğer fazla depolama alanı ya da daha ucuz ürün arıyorsanız HDD sizin için uygun tercih olacaktır. Fakat daha hızlı bir sürücü istiyorsanız hiç düşünmeden SSD’yi seçebilirsiniz.