Spotify, 2006 yılında kurulan dünyaca ünlü bir ses platformudur. Spotify’ı etkin kullanmak için Spotify kullanıcılarına güzel özellikler sunuyor. Spotify’ın bu özellikleri sayesinde bu platform dünya çapında ünlü olmuştur. Spotify platformu, DRM (dijital haklar yönetimi) onaylı müzik ve podcast’leri, plak ve medya şirketlerinden sunmaktadır. 2020 senesi itibariyle freemium hizmeti, temel özellikleri, reklamlar veya otomatik müzik videoları ile ücretsizdir. Çevrim dışı dinleme ve reklamsız dinleme gibi ek özellikler ücretli aboneliklerle sunulur.
Ekim 2008’de piyasaya sürülen Spotify platformu, 50 milyondan fazla parçaya erişim sağlıyor. Kullanıcılar sanatçı, albüm veya tür gibi parametrelere göz atabilir ve çalma listeleri oluşturabilir, düzenleyebilir ve paylaşabilir. Şubat 2018’den beri New York Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görmektedir. Nisan 2020 itibariyle şirketin aylık 286 milyon aktif kullanıcısı vardır.
İçindekiler
Ses Kalitesini İyileştirin
Spotify’ı etkin kullanmak akıllara öncelikle kalite kavramını getiriyor. Bu uygulama hem masaüstü hem de telefonlarımızdaki Spotify için geçerlidir. Ayarlanmadığı sürece dinleme kalitesi otomatik olarak belirlenir. Bunu değiştirmek kullanıcıların elindedir. Dinlediğiniz müzik türüne göre veya müzik dinlediğiniz ortama göre tercihinizi belirleyebilirsiniz. Böylece Spotify’dan daha verimli bir hizmet almış olursunuz.
Çok yüksek seçeneği Spotify kullanıcıları için kaliteli bir hizmet sunmaktadır. Uygulama müziği daha canlı bir şekilde bizlere aktarmaktadır.
Gizli Oturuma Geçin
Guilty pleasure olarak tabir edilen, dinlemekten utandığınız fakat içten içe beğendiğiniz şarkıları özgürce dinleyebilirsiniz. Gizli oturum modu ile Spotify’da anlık olarak ne dinlediğiniz arkadaşlarınız tarafından görülmüyor. Masaüstü modunda görseldeki gibi ayarlayabiliyorsunuz. Ayrıca Spotify’ın anasayfasındaki profil tuşuna tıkladığınızda direkt olarak gizli oturum seçeneği karşınıza geliyor. Böylece özgür bir şekilde gizliden gizliye sevdiğiniz şarkılarınızı dinleyebilirsiniz.
Yanlışlıkla Silinen Çalma Listesini Kurtarın
Yanlışlıka telefonumuzdan, bilgisayarımızdan ve tabletlerimizden birçok şeyi siliyoruz ve maalesef birçoğunun geri dönüşü olmuyor. Fakat Spotify bize böyle bir özellik sunuyor. Uygulamadaki profil kısmına tıkladığımızda hesap isimli bir seçenek bulunuyor. Ona tıkladığımıza Spotify’ın websitesine bağlanmış oluyoruz. “Recover Playlist” isimli seçenek bize tam da aramış olduğumuz şeyi veriyor. Görselde görüldüğü gibi çalma listelerinin yanındaki restore tuşu, silinen listeleri kurtarıyor ve anında kitaplığımıza geri yükleniyor. Böylece yanlışlıkla sildiğimiz çalma listelerimizi Spotify hesabımıza geri alabiliyoruz.
Şarkı veya Sanatçı Radyosu ile Benzer Zevklere Ulaşın
Severek dinlediğiniz şarkıların benzerlerini görmek için Spotify bizlere böyle bir hizmet sunuyor. Şarkıların yanında bulunan üç noktaya tıkladığınızda böyle bir sekme açılıyor. Şarkı radyosuna git seçeneğini açtığınız zaman benzer şarkıların olduğu otomatik bir liste hazırlanıyor. Bu çalma listesi seçtiğiniz şarkının benzeri şarkıları ve seçtiğin sanatçının benzeri sanatçıları içeriyor. Böylece Spotify kullanıcıları, saatlerce şarkı aramak zorunda kalmıyor. Çok kolay bir şekilde yeni şarkılar ve sanatçılar keşfedebiliyor.
Haftalık Keşif Sayesinde Yeni Şarkılar Keşfedin
Spotify her hafta ilgi duyabileceğiniz müziklerle bir çalma listesi hazırlıyor. Bu çalma listesi ‘Haftalık Keşif’ olarak adlandırılıyor. Anasayfada ‘sizin için hazırlandı’ başlıklı bölümde, her hafta bu çalma listesi paylaşılıyor. Spotify, o hafta ağırlıklı olarak hangi tür sanatçıları dinlediyseniz ona benzer bir çalma listesi oluşturuyor. Bu çalma listesi beğendiğiniz şarkılara yakın türler oluyor. Hazırlanan çalma listesini takip ettiğinizde, bu liste sizin kitaplığınıza kaydoluyor. Kendi hazırladığınız listeler gibi dinleyebiliyorsunuz. Böylece ünlü müzik platformu, isminden de anlaşıldığı gibi keşif yapmamız için bize olanak sunuyor.
Çalma Listelerinizi Arkadaşlarınızla Hazırlayın
Spotify’ı etkin kullanmak için yapabileceğimiz şeylerin arasında arkadaşlarımızla çalma listesi hazırlamak var. Çalma listelerimizin üzerine tıkladığımız zaman açılan sekmede ortak çalma listesi adlı bir seçenek bulunuyor. Onu seçtiğimiz zaman o liste artık ortak oluyor. Listeyi takip edip kütüphanesinde bulunduranlar, listeye istediği şarkıları ekleyebiliyor. Liste hem herkese açık, hem de birkaç kişi tarafından yönetilmiş oluyor. Karma bir müzik listesi oluşturmanın güzel yanlarından biri, uzun bir yolculuğa çıkılacaksa bu özelliğin hayat kurtarıcı olmasıdır. Böylece müzik zevklerini ortak bir paydada buluşturmuş oluyoruz.
Şarkının İstediğiniz Bölümünü Paylaşın
Spotify’ın kendi blog sitesinde belirtmiş olduğu gibi, sevdiğiniz şarkıların belli bir bölümünü arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Öncelikle seçtiğimiz şarkının bağlantısını kopyalıyoruz. Paylaşım olarak mesaj bölümüne bağlantıyı yapıştırdığımız zaman url’nin sonuna #time ekleyerek belirlediğimiz zamanı paylaşmış oluyoruz. Örneğin şarkının ikinci dakikasını belirterek paylaşmak istiyorsunuz. Şarkının bağlantısını kopyaladıktan sonra sonuna #2:00 yazarsanız, karşı taraf linke tıkladığında direkt olarak şarkının ikinci dakikasını açmış olacak. Böylece sevdiğiniz şarkıların özellikle belirtmek istediğiniz kısımlarını, sevdiklerinizle çok kolay bir şekilde paylaşmış oluyorsunuz.
Yeni Bir Dil Öğrenin
Spotify yeni bir dil öğrenmek için bizlere bazı imkanlar sunuyor. Bunlardan biri görseldeki gibi sanatçı başlığı altında dil öğretici içerikler paylaşan kullanıcılardır. Bu içerikler yabancı kelimelerin telaffuzu gibi birçok sorunu ortadan kaldırmaya çalışıyor. Kulaklığınızı takıp bu tür içerikleri dinlemek kelimelerin kulağa alışması için büyük bir önem taşıyor. Native olarak isimlendirilen, yani dilin yerli kullanıcıları tarafından kaydedilen bu sesler Spotify’a yükleniyor. Böylece yabancı dil tutkunları için güzel bir adım atılmış oluyor.