Sosyal medya oturduğunuz yerden insanlar ile iletişim kurmak, gündemi takip etmek, yeni bilgiler edinmek, tanımadığınız insanları takip etmek ve zaman geçirmek için harika bir mecra. Sosyal medya kullanımının her geçen gün yaygınlaştığı göz önüne alındığında, kişisel bilgilerimize ve güvenliğimize daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Bilgi güvenliğiniz ve huzurunuz için sosyal medyada paylaşmamanız gereken bilgiler listesini sizler için derledik.
İçindekiler
Doğum Tarihiniz
Doğum tarihinizi sosyal medyada paylaşmak hoşunuza gidiyor olabilir. Yılda bir gün Twitter profilinde balon patlatmak, Facebook’da 15 yıldır görmediğiniz akrabalar tarafından tebrik edilmek veya LinkedIn üzerinde iş arkadaşlarınıza ofis partisi için ufak bir mesaj göndermek keyifli olabiliyor. Peki, aynı zamanda bu bilgilere kötü niyetli kişilerin de erişebildiği gerçeğini göz önünde bulunduruyor musunuz? Bankaların en çok sorduğu sorulardan birisi olan gün/ay/yıl şeklinde doğum tarihinizin çalınması ufak da olsa başınızı ağrıtabilir.
Çözüm Önerimiz: Doğum tarihinizi mutlak suretle göstermek istiyorsanız, en azından doğum yılınızı göstermemeyi tercih edin.
Konumunuz
Son yıllarda hayatımızı kolaylaştıran en güzel gelişmelerden birisi de konum bilgisini paylaşabiliyor olmak. Artık kimseye ev tarif etmek zorunda kalmıyoruz, konum atmamız yetiyor. Peki, sosyal medyada konum bilgisi paylaşmak konusunda ne düşünüyorsunuz?
Bazı durumlarda hayat kurtarıcı olsa da, keyfi paylaşılan konum bilgileri sizi zor durumda bırakabiliyor. Sosyal medyada takip ettiğiniz herkesi tanıyor musunuz? Sosyal medyadaki bağlantılarınızın hepsi iyi insanlardan mı oluşuyor?
Durumu dramatize ettiğimizin farkındayım ancak 2020 yılında Türkiye’de ne yazık ki akıl almaz olaylar yaşanıyor.
Sosyal medyada konum paylaşmanın ne gibi kötü sonuçlar doğurabileceği bilgisini daha da detaylandırmadan, bu bilgiyi paylaşmamanızın daha iyi olacağını belirtmek istiyoruz.
Çözüm Önerimiz: Yalnız ve tam olarak güvende olmadığınız zamanlarda konum paylaşımı yapmayın. Mümkün ise sosyal medyada konum paylaşımından uzak durun.
Evde Yalnız Olduğunuz veya Evde Olmadığınız Bilgisi
Bir üst madde yer alan konum bilgisi ile benzer bir konu; evde yalnız olmak veya evde hiç olmamak. Sosyal medyada paylaşılan; “Evde yalnız başına kitap keyfi”, “Evde kimse olmayınca insan kafasını dinliyor” tarzı paylaşımlar kötü niyetli kişiler için hem cesaretlendirici, hem de tetikleyici olabilir. Özellikle genç yaştaki kişilerin bu duruma dikkat etmesini öneriyoruz. Siz yine kitap okurken fotoğraf paylaşmaya devam edin. Sadece evde yalnız olduğunuzu vurgulamak zorunda değilsiniz.
Bir diğer konu da evde olmadığınız bilgisi. Bu bilgiyi paylaşmak hırsızlara bir davet olabilir. Saat 23:00’da başlayacak sinema seasının biletlerinin fotoğrafını paylaşmak gereksiz bir risk aldığınız anlamına gelebilir. Biletleri bir gün sonra paylaşmanın pek zararı olmayacaktır.
Çözüm Önerimiz: Bu durum için herhangi çözüm önerimiz bulunmamakta. Bu bilgileri paylaşmamanız en iyisi.
Kredi Kartı ve Banka Hesap Bilgileri
İlk kredi kartı heyecanı, fazla veya az gelen ekstreleri sosyal medyada paylaşmak gibi kötü bir fikre kapılmamanızı da tavsiye ediyoruz. Özellikle kredi kartınızın ön yüzündeki bilgilerin, arkada yer alan güvenlik kodu olmadan bir işe yaramayacağını düşünüyorsanız, bir kez daha durumu değerlendirmenizi tavsiye ederiz. Her ne kadar 2020 yılında bankalar izinsiz işlemleri engellemek için sistemler geliştiriyor olsalar da, kredi kartı veya banka hesap bilgileri gibi hassas bilgileri sosyal medyada paylaşmamanız yerinde bir karar olacaktır.
Çözüm Önerimiz: Kredi kartı ve banka hesap bilgilerini gösterebilecek belgeleri sosyal medyada paylaşmak zorundaysanız, hassas bilgilerin üzerini kapattığınızdan emin olun.
Çocuklarınızın Fotoğrafları
Ebeveynlik oldukça güzel bir duygudur. Çocuğunuzun her anını çevrenizdekiler ile paylaşmak, yorum ve beğeni almak sizi mutlu ediyor olabilir. Ancak unutulmaması gereken dünyada ve Türkiye’de ne yazık ki çok fazla yaygın olan pedofili rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlığa sahip kişilerin çocuğunuzun fotoğraflarına erişmesini istemeyeceğinizden eminiz.
Ayrıca çocuklarınızın fotoğraflarına gelebilecek olumsuz bir yorum hem sizi, hem de çocuğunuzu ciddi anlamda etkileyerek psikolojik sorunlara yol açabilir.
Bir diğer kötü ihtimal de çocuğunuzun kaçırılma olasılığıdır. Ebeveyne zarar vermek isteyen kişiler çocukları hedef alabilir.
Çözüm Önerimiz: Çocuklarınızın fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmak istiyorsanız, fotoğrafları görebilecek kişileri gerçekten tanıdığınızdan emin olun. Herkese açık profillerde bu paylaşımı yapmamaya özen gösterin. Özellikle çocuklarınızın kimliğini veya sosyal medya profillerini gösterecek etiketlemelerden uzak durun.
Tatil ve Seyahat Planlarınız
Tatile çıkmak oldukça heyecan verici biliyoruz. Tatil öncesinde ve tatil sırasında fotoğraf ve bilgi paylaşmak sizin evde olmadığınız bilgisini ortaya çıkartmaktadır. Bu da, yine kötü niyetli insanların ve hırsızların ele geçirmek istediği fırsatların başında gelmektedir.
Çözüm Önerimiz: Tatil planlarınızı yakın arkadaşlarınız ile paylaşmakla yetinin. Tatil fotoğraflarınızı tatil bittikten sonra paylaşmayı tercih edin.
Kendinizi Sokakta Hayal Edin
We Are Social ve Hootsuite’in hazırladığı rapora göre de Türkiye’de yaklaşık 54 milyon kişi sosyal medya kullanıyor. Emin olun, ne yazık ki bu 54 milyon kullanıcının arasında herkes iyi niyetli değil.
Sosyal medya ve internette bir şey paylaşırken, özellikle bu paylaşımı herkese açık hesaplardan gerçekleştirirken şunu hayal edin: sokakta yürüyorsunuz, etrafınızda binlerce insan var. Herkes göz ucuyla sizi seyrediyor. Sokakta hiç tanımadığınız kişilerin önünü kesip, onlara çocuklarınızın fotoğraflarını gösterir miydiniz? Doğum tarihinizi söyler miydiniz? Eğer cevabınız hayır ise; paylaşmak üzere olduğunuz şeyi tekrardan gözden geçirin.
Siz de sosyal medyada paylaşmamanız gereken bilgiler listesine ekleme yapmak ister misiniz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.