Shopier Nedir?

Küçük işletmeler ya da bireysel satıcılar için e-ticaret, güvenilir bir ödeme altyapısına sahip olmak ile çok ilişkilidir. Pazar yeri ya da e-ticaret sitesi bulunmayan girişimciler için güvenilir ödeme yöntemi sağlamak adına bir altyapıya ihtiyaç duymaktadır. Güvenli ödeme yöntemi ve kargo avantajları ile bu ihtiyacı çözüme kavuşturan bir platform ise Shopier olarak karşımıza çıkıyor. Peki Shopier nedir?

E-ticaret alanında son yıllarda adından sıklıkla söz ettiren Shopier, hem yerel işletmeler hem de bireysel kullanıcılar için iyi bir alternatif. Özellikle e-ticarete başlangıç seviyesinde bulunan küçük işletmeler için platform tüm ihtiyaçları karşılıyor. Hem işletme satışı hem de bireysel alışveriş için kullanılan platform bir nevi Demet Mutlu‘nun kurucusu olduğu Trendyol platformu gibi işlev görüyor. Ancak online alışveriş platformu Trendyol’da satış yapmak için bazı gerekli prosedürlere ihtiyaç duyarken Shopier için bu tam da böyle değil.

Shopier üzerinde çok fazla teknik beceri ya da bilgiye sahip olmadan sanal dükkan oluşturabilmek mümkün. Böylece sosyal medya platformlarında yer alan işletme hesaplarınızı Shopier platformuna entegre edebiliyorsunuz. Dolayısıyla müşterilere hızlı ve kolay bir alışveriş deneyimi sunuluyor.

Özetle Shopier, e-ticarete başlamak isteyen yerel işletmeler için ihtiyacı olan tüm araçları sunan bir altyapı platformudur. Ücretsiz bir şekilde girişimcilere sanal bir mağaza sunulmaktadır. Aynı zamanda ödeme linki ve kargo anlaşmaları gibi çok sayıda hizmeti ile fırsat yaratmaktadır.

Peki e-ticaret platformu Shopier tam olarak nedir? Nasıl çalışır? Platform nasıl kullanılmaktadır? Bilinmesi gereken unsurlar nelerdir? Eğer sizde bu soruların cevaplarını arıyor ve Shopier ne demek merak ediyorsanız bu içeriğimiz tam size göre olacaktır. Şimdi ‘Shopier Nedir?’ sorusunun cevabı ile başlayalım.

Shopier Nedir?

Yerli bir platform olan Shopier, Shopier Değer Teknoloji A.Ş. tarafından geliştirildi. 2012 yılında Sabancı Üniversitesi öğrencileri tarafından tasarlandı. Platform internet üzerinden satış yapılmasını sağlayan e-ticaret çözüm sistemi olarak karşımıza çıkıyor.

Genellikle platform, bireysel satış yapmak isteyen kişiler ve yerel işletmeler tarafından tercih ediliyor. Öte yandan Shopier hem alıcı hem de satıcının haklarını koruyan bir platformdur. Böylece alışverişleri karşılıklı olarak kolay ve güvenli hale getirmektedir. Peki ya Shopier platformu ne işe yarar?

Platform, satış yapmak isteyen kişi ve işletmeleri bir araya getirmektedir. Ürün ya da hizmetler üzerinde sipariş yönetimi, online ödeme, sanal dükkan, iade yönetimi ve kargo gibi hizmet seçenekleri sunmaktadır. Böylece teknik bilgi ve yatırım gerekmeksizin internetten satışı kolay ve güvenilir hale getirmektedir.

Shopier

Platform üzerinde satış yapmak ya da ödeme alabilmek için ihtiyacınız olan birçok kategori yer almaktadır. Bunlar; ürün ekleme ve yönetimi, sipariş yönetimi, kargo entegrasyonu, online ödeme ve iade yönetimi gibi kategorilerdir. Öte yandan platform üzerindeki satış yolları ise üçe ayrılmaktadır. Bunlar; sosyal medyada satış, internet sitesinde satış ve pazar yerinde satıştır.

Bunlardan ilki olan sosyal medya satışlarında, ürünlerin bağlantı adreslerini paylaşabilmeniz mümkün oluyor. İnternet sitesinden satışta ise eğer kendinize ait bir e-ticaret sisteminiz varsa kredi kartı ile ödeme kısmına Shopier altyapısını eklemeniz mümkündür.

Son olarak pazar yeri satışları yurt dışı platformları ile uyumluluk anlamına gelmektedir. Yurt dışı satışlarında popüler olan Etsy, Ebay ya da Letgo gibi platformlar mevcuttur. Dahası bu satış yollarından hiçbirine sahip değilseniz bile Shopier üzerinde hemen bir dükkan açıp satış yapmaya başlayabilirsiniz.

Shopier Platformuna Nasıl Kayıt Olunur?

Shopier platformu üzerinde dükkan açmak oldukça kolay ve basit bir işlemdir. Ancak onaylanma süreci ile ilgili belli bir zaman gerekmektedir. Bilgileriniz onaylandığında ise bir bildirim alırsınız. Böylece Shopier Dükkanınız artık oluşturulmaya hazır olur. Öte yandan kayıt işlemleri oldukça basit olduğundan sizden herhangi bir belge gerektirmez. Diğer e-ticaret platformlarına kıyasla bir resmi işletme bilgilerine de ihtiyaç yoktur. Peki Shopier platformuna nasıl kayıt olursunuz?

İlk olarak Shopier’in web sitesi üzerinden “Ücretsiz üye ol” seçeneğine tıklamanız gerekmektedir. Böylece kayıt adresine ulaşmış olacaksınız. Ardından ücretsiz hesap oluşturmak için gereken bilgileri doldurmanız gerekecektir. Dahası ilk adımda kendinize bir dükkan adı belirlemeniz gerekiyor. Bu dükkan adı “shopier.com/dukkan_adi” adresi şeklinde görülecektir. Bu nedenle dükkan adında Türkçe ya da özel karakterler kullanmamaya dikkat etmeniz gerekmektedir.

Öte yandan e-posta adresi, cep telefonu, güçlü bir şifre gibi boşlukları da doldurduktan sonra ilk adımınız tamamlanacaktır. İkinci adımda ise hesap bilgilerinizi tamamlayıp, yaklaşık 24 saatlik onay sürecini beklemeniz gerekiyor. Bu adımda ise üyelik tipini seçmeniz gerekiyor.

Üyelik tipi; Bireysel, Şahıs, Limited ya da Anonim şirket olarak ayrılıyor. Ardından ad-soyad, TC kimlik numarası, doğum tarihi, açık adres ve banka hesap bilgilerini girmeniz gerekiyor. Eğer üyelik tipinde bireysel hariç bir şirket üyeliği seçtiyseniz doldurmanız gereken bazı boşluklar da yer alıyor. Bunlar; şirket unvanı, vergi dairesi ve vergi kimlik numarası olarak karşımıza çıkıyor.

Bir diğer adımda ise satışa sunacağınız ürün ya da hizmetleri açıklamanız gerekiyor. Ürün grubu hakkında kısa bir bilgilendirme yazısı yazmanız iyi olacaktır. Aynı zamanda bu ürünleri hangi satış kanallarında satacağınızı da işaretlemeniz gerekiyor. Son adımda ise belirttiğiniz satış kanallarının adreslerini giriş yapıyorsunuz. Bu, ödeme altyapısını kullanacağınız e-ticaret sitelerini ait adresleri bilmek için önemlidir.

Ardından kayıt işlemi tamamlanıyor. Böylece 24 saatlik bir onay sürecinin içerisine dahil oluyorsunuz. Başvurular yetkililer tarafından inceleniyor. Onay işlemi cep telefonunuza bir SMS ya da e-posta adresinize mail yolu ile bildiriliyor. Eğer dükkanınız onaylandıysa artık dükkanınıza ürün eklemeye hazırsınız demektir. Sanal dükkanınızda markanızın adı, logosu ve banner sergileme alanları da yer alıyor. Böylece profesyonel bir mağaza görünümü sağlanabiliyor.

Shopier Nasıl Kullanılır?

Shopier platformunda bulunan kolay panel aracılığıyla ürün girişi ve mağaza düzenleme seçeneklerine ulaşabilirsiniz. Online dükkanınıza ürün eklemek, listelemek ve sipariş kontrolü gibi çeşitli işlemler için size ait kontrol panelini kullanmanız gerekmektedir. Kontrol panelinizin sol tarafında kategori seçeneklerine ait bölümü görebilirsiniz. Bu bölümde dokuz farklı seçenek yer almaktadır. Bunlar; hesap özeti, ürünler, siparişler, tahsilatlar, iadeler, indirimler, dükkan yönetimi, entegrasyonlar ve hesap yönetimidir.

Shopier

Hesap Özeti bölümü ana sayfayı göstermektedir. Bu sayfada ise siparişleriniz en sondam ilkine kadar detayları ile birlikte yer almaktadır. İkinci seçenek ise Ürünler’dir. Bu bölümde Ürün Listeleme ve Satıştaki Ürünler seçenekleri yer almaktadır. Ürün Listeleme ile dükkanınıza yeni bir ürün ekleyebilirsiniz. Üçünü seçenek olan Siparişler de ise tıpkı Hesap Özeti’ndeki gibi siparişleriniz görüntülenmektedir.

Dahası bir diğer bölüm Tahsilatlar olarak karşımıza çıkar. Burada ise Tahsilat Detayları ve Fatura Görüntüleme seçeneklerini görebilirsiniz. Fatura Görüntüleme ile siparişlerinizin faturalarını yazdırabilmeniz mümkün olur. Bir diğer bölüm İadeler’dir. Burada İade Oluştur ve İadeleri Görüntüle seçeneklerine ulaşabilirsiniz. Öte yandan dükkanınız için iade seçeneğine yer vermek tercihinize bağlıdır.

Diğer bölümler İndirimler, Dükkan Yönetimi, Entegrasyonlar ve Hesap Yönetimi’dir. İndirimler aracılığıyla kampanya dönemlerinizde otomatik ya da kupon kodlu indirimler oluşturabilirsiniz. Dükkan Yönetimi’nde Logo&Banner eklemeniz için bir seçenek yer almaktadır. Dahası Kategori ve Kargo Ayarları’nı da buradan yapabilirsiniz.

Ayrıca müşterileriniz ister mobil cihazlarından isterlerse de bilgisayarlarından ürün ve hizmetler hakkında bilgileri görüntüleyebilmektedir. Üye olmalarına gerek kalmadan sipariş de verebilmektedirler. Sanal dükkanınızda yalnızca size ait ürün ve içerikler bulunmaktadır. Müşteriler ürünlerinizin liste hali ile karşılaşmaktadır. Dolayısıyla müşterileriniz dükkanınızı ziyaret ederek sipariş sürecini başlatmaktadır.

Öte yandan platformun sunduğu tüm bu hizmetlerin karşılığında satılan ürün başına bir komisyon oranı bulunmaktadır. Komisyon ücretleri aylık bazda hesaplanmaktadır. Ayrıca satış oranı yükseldikçe komisyon yüzdesi azalmaktadır. 2022 güncel verilerine göre aylık 5.000 ₺ altında yapılan satışlardan %4,99 + 0,49 ₺ komisyon alınmaktadır.

Ödemeler Nasıl Bir Süreç İzler?

Shopier sağlamış olduğu birçok ayrıcalığın yanı sıra güvenlilik açısından da koruma sağlamaktadır. Dolayısıyla alıcıların kart bilgilerini sistemde saklamadığı görülmektedir. Aynı zamanda güvenlik için en yüksek SSL teknolojisini kullanmaktadır. Öte yandan satıcı ürünü kargoya vermeden önce ödeme satıcının hesabına geçmemektedir. Böylelikle müşteri koruması da sağlanmaktadır.

Shopier

Peki ya platform üzerinde ödemeler nasıl bir süreç izler? Sipariş esnasında ödemeler platform tarafından tahsil edilmektedir. Siparişin kargoya verilmesinin ardından tahsilatlar satıcı hesabına geçmektedir. Banka hesabına geçiş süresi için ise belirli zaman gerekmektedir. Ödemeler her çarşamba günü satıcıya toplu olarak yatırılmaktadır. Dahası satıcılar banka hesaplarına tahsilatların yansımasını hemen görmese bile platform üzerinden detaylara ulaşabilirler.

Satıcılar, tahsilatlar bölümü üzerinden hesabına geçecek tutarın yanı sıra kesinti detaylarını da görebilmektedir. Ek olarak Shopier kapıda ödeme imkanına yer vermediğinden ödeme riskleri ya da sorunları ile karşılaşılmamaktadır. Anlaşmalı kargolar sayesinde Shopier, satıcılarına uygun kargo ücretleri ile avantaj sunmaktadır. Tüm bunların yanı sıra diğer pazar yerlerine kıyasla komisyon oranları yüksek değildir. Her işlem bedelinin ardından sabit oranda kesinti söz konusudur.

Genel Değerlendirme

Bu içeriğimizde e-ticaret çözüm sistemi olan, bireysel ve küçük işletmeler için alternatif bir satış platformu Shopier nedir sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Aynı zamanda Shopier platformunun ne işe yaradığından ve nasıl kullanıldığından bahsettik. Ayrıca platforma bireysel olarak ya da işletme olarak nasıl üye olacağınıza değindik. Dahası hem alıcılar hem de satıcılar için ödeme süreçleri nasıl işliyor bunu açıkladık.

Dünya genelinde yaşanan pandemi döneminin ardından tüketiciler de işletmeler de online sisteme yöneldiler. İnternetten alışverişin oldukça popüler hale geldiği bu dönemde kullanıcılar için en önemli şey kullanımı kolay ve güvenilir bir platform bulmak. Hem küçük işletmeler hem de alıcılar için bu platformlardan biri de Shopier olarak karşımıza çıktı.

Özetle eğer e-ticaret alanında yeni bir girişimciyseniz Shopier sizin için en ideal platformlarından biri olabilir. Öne çıkan avantajları arasında en önemlisi sistemin yatırım maliyetinin bulunmamasıdır. Dolayısıyla ücretsiz üyelik oluşturursunuz. Yıllık ya da aylık bir hizmet bedeli bulunmaz. Ayrıca kurumsal üyelik zorunluluğu da yoktur.

iOS ve Android cihazlar için mobil uygulaması bulunmaktadır. Böylece web sitesinin yanı sıra uygulama aracılığıyla da sipariş, ürün yönetimi gibi işlemleri telefon üzerinden halledebilirsiniz. Dahası kargo firmaları ile anlaşmaları bulunmaktadır. Bu sayede uygun fiyatlarda kargo gönderimi söz konusu olmaktadır. Öte yandan kampanya dönemlerinde indirim ya da kupon kodu gibi özellikler bulunmaktadır. Bu özellikleri de kişiselleştirebilirsiniz.

Alıcılar için ise platform güvenli bir şekilde ödeme yöntemi sunduğundan güvenilirlik sağlar. Çünkü Shopier BDDK tarafından onaylı bir şirkettir. Günümüzde tek tıkla alışveriş yapma kolaylığına sahip alıcılar için kullanımı kolay e-ticaret sistemlerinden biridir. Dolayısıyla güvenliğin ve kullanım kolaylığının bir arada bulunduğu platform, tüketiciler ve işletmeler arasında oldukça popüler.

Peki ya siz daha önce Shopier platformunu duymuş muydunuz? Platform hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizler de soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizler ile paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Girişimler odaklı araştırma yapmayı çok seviyor. Bir zamanların uluslararası ilişkiler öğrencisi olarak analiz yapmaya bayılıyor. Teknoloji ile alakalı paylaşımların da takipçisi olarak analiz edip, yorumluyor.