Russell Kirsch Kimdir? Pikselin Mucidi

Russell Kirsch, 1929 doğumlu Amerikalı mühendistir. Pikselin mucidi olarak tanınan Kirsch, aynı zamanda ilk dijital görüntü tarayıcısının da geliştiricisidir. Peki böyle önemli işler başarmış olan Russell Kirsch kimdir?

Russell Kirsch, 20 Haziran 1929 yılında ABD’nin Manhattan şehrinde dünyaya geldi. Ömrüne birçok şey sığdıran Kirsch geçtiğimiz günlerde, 11 Ağustos 2020 yılında 91 yaşında iken vefat etti.

1946 yılında gittiği Bronx Fen Lisesi’nden mezun oldu. Eğitimine ise New York Üniversitesi’nde devam etti. 1952 yılında ise önce Harvard Üniversitesi’nde daha sonra da Massachutesetts Teknoloji Enstitüsü’nde eğitim hayatına devam etti.

Çalışma Hayatı

Russell Kirsch çalışmaları sayesinde tanınmış bir insandır. O yüzden Russell Kirsch kimdir sorusunun asıl yanıtı burada başlıyor. 1951 yılında, iş hayatına Ulusal Standartlar Bürosu’nda SEAC’ı (Standards Eastern Automatic Computer) çalıştıran ekipte yer aldı. SEAC, 1950 yılında hizmete girdi. ABD’nin faliyete geçen ilk “depolanmış programlama bilgisayarı” (stored-program computer) olarak tanınır.

Araştırma grubu ile 1957 yılında “fotoğrafların yüzeyleri üzerindeki yoğunluk değişimlerini izlemek” için dijital görüntü tarayıcısını geliştirdiler. Daha sonra da ilk dijital taramayı yaptılar. Tambur üzerine monte edilmiş olan küçük bir görüntüden yansıma almak için, bir fotoçoğaltıcı ve bir dönen tambur kullandılar.

İlk taranan görüntü: Russell Kirsch’in oğlu.

Taranan ilk fotoğraflardan biri, küçük bir çocuğun fotoğrafıydı. Bu çocuk Russell Kirsch’in üç aylık oğluydu. Fotoğraf, 5cm x 5cm’lik bir alanda 176 x 176 dizide sadece 30.976 piksel olarak çekildi. Görüntünün bit derinliği ise yalnızca bir bitti. Günümüzde kullanılan modern dijital kameralar görüntü başına milyonlarca piksel yakalar.

Elde ettikleri görüntü siyah beyazdı. Tarattıkları görüntüler yalnızca siyah beyaz olarak görünüyordu. Daha sonra Kirsch ve çalışma ekibi, çalışmalar yaparak gri rengi de elde edebildiler.

Daha sonra Kirsch, araştırma müdürü olarak Sturvil Corporation’da görev yaptı ve IEEE ( Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) için danışman editör oldu. Kirsch, Languages of Design Dergisi’nde de danışman editördü.

Kirsch, yaptığı çalışmalar sonucu pikselin mucidi olarak kabul edildi. Kenar algılama için de Kirsch operatörünü önermiştir. İlerleyen yıllarında yapay zeka üzerinde de çalışmalar yapmıştır.

Piksel

Piksel, veya Türkçesi “Gözek/Benek” olarak da adlandırılabilen, dijital göstergelerde görüntünün elde edilmesini sağlayan, kontrol edilebilir en küçük birimdir.

Kirsch, pikselleri ilk olarak kare şeklinde yapmıştı. Piksellerin bu kare şekli, görüntü ögelerinin pürüzlü ve hantal görünebileceği anlamına geliyordu. Hatta pürüzlü efektler için “pikselleştirilmiş” kelimesi kullanılıyor.

2010 yılında Wired Dergisi’ne, pikselleri kare yapması hakkında konuştu. Konuşmada piksellerin kare yapılmasının, yapılması gereken mantıklı bir şey olduğunu, mantıklı olan tek olasılığın kareler olmadığını ama yine de kareleri kullandıklarını söyledi. Bir de pikselleri kare yaptıkları günden beri, kare piksellerin dünyadaki herkese acı çektiren çok aptalca bir şey olduğunu ekledi.

Pikselleri kare yaptığı zaman mantıklı olduğunu düşünseler de çok geçmeden bu fikirlerini değiştirmeye çalışmışlar. Kirsch daha sonra görüntüleri yumuşatmak için, kare yerine değişken pikseller kullanarak bir yöntem geliştirdi.

Dijital Görüntü Tarayıcısı

Görüntü tarayıcılar, basılı bir metni, bir fotoğrafı veya bir nesneyi optik olarak tarar ve dijital bir görüntüye dönüştürür. Bilgisayarla kullanmak üzere taratılan ilk fotoğraf olan Kirsch’in oğlunun görüntüsü bir tambur tarayıcı (drum scanner) kullanılarak tarandı.

Russel Kirsch’in Başarıları

russel-kirsch-kimdir-oglu-ve-kendisi

Dünyayı Değiştiren 100 Fotoğraf : Russel Kirsch’in oğlunun taranmış fotoğrafı, 2003 yılında dijital fotoğrafçılığın gelişmesindeki önemli rolünden dolayı Life Dergisi tarafından “Dünyayı Değiştiren 100 Fotoğraf”dan biri olarak seçildi. Oğlunun taranmış olan görüntüsünün orijinal hali şu anda Portland Sanat Müzesi’ndedir.

Pikselin mucidi olan Kirsch, bu çalışmalarını uzay araştırmaları için yapmamıştı. Fakat çalışmaları uzay araştırmaları için kullanılan önemli teknolojilere yol açtı.

Russel Kirsch’in Ölümü

Russell Kirsch, pikselin mucidi ve dijital dünyanın önemli insanlarından biridir. 11 Ağustos 2020 tarihinde 91 yaşında, uzun yıllar Alzheimer hastalığı ile mücadele ettikten sonra, Portland’daki evinde hayatını kaybetti.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Bilgisayar mühendisliği öğrencisi ve teknoloji takipçisi.