Bilgisayarlar başta olmak üzere neredeyse tüm akıllı cihazlar, işletim sistemleri ile çalışmaktadırlar. Bu doğrultuda bilgisayar kullanıcılarının bilgisayarlarında diledikleri işlemleri yapabilmeleri için bilgisayarlarına bir işletim sistemi kurmaları gerekiyor. Bir süre öncesine kadar teknoloji kullanıcıları, işletim sistemlerini kurmak veya format atmak için DVD ve CD’leri kullanıyorlardı. Ancak yakın geçmişte DVD ve CD’lerin işlevlerini kaybettiklerini söylemek mümkün. Günümüz şartlarında işletim sistemini sıfırdan kurmak veya format atmak için artık farklı seçenekler mevcut. Bu noktada ise Rufus, en çok kullanılan yazılımların başında geliyor. Fakat bu yazılımın ne olduğunu bilmeyen kişiler, Rufus nedir diye merak ediyorlar.
Artık bilgisayarlarımız ile ilgili bir işlem söz konusu olduğunda çoğunlukla USB belleklere ve ISO dosyalarına ihtiyaç duyuyoruz. Bu noktada ISO dosyalarını kullanmak için genellikle ek programlara ihtiyaç duyulmaktadır. Sizler için hazırladığımız bu içerikte ISO dosyalarının kullanılabilirliğini kolaylaştıran programlardan biri olan Rufus hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Bu doğrultuda rehberimizde Rufus nedir, nasıl kullanılır gibi sorulara cevap vereceğiz. Şimdi gelin hep birlikte ilk olarak Rufus programının ne olduğuna daha yakından bakalım.
İçindekiler
Rufus Nedir?
Eskiden teknoloji kullanıcıları, bilgisayarla format atmak ya da işletim sistemlerini kurmak için DVD ve CD’leri kullanmayı tercih ediyorlardı. Çünkü bu araçlar, geçmiş dönemlerde oldukça popülerdiler. USB bellekler ise şu anda bu işlemleri gerçekleştirmek için en sık kullanılan seçenekler arasında yer alıyor. USB bellekler, format atmak sürecini oldukça kolaylaştırıyorlar. Ancak format işlemi için bu bellekler üzerinde bazı işlemler yapmak gerekiyor. Bundan dolayı da bu işlemler için ek yazılımlar gerekiyor. Çünkü format atma ya da işletim sistemi kurma gibi işlemler için format USB’si oluşturmak lazım.
Rufus da tam olarak bu noktada teknoloji kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu yazılım, USB bellekleri biçimlendirmek amacı ile kullanılıyor. Kısaca açıklamak gerekirse Rufus, önyüklenebilir USB bellekler oluşturulmasına olanak sağlayan bir programdır. USB bellekler ile işletim sistemi kurmayı tercih eden kişilerin sıklıkla kullandığı bu program, açık kaynaklı ve ücretsiz olarak hizmet veriyor. Oldukça kullanışlı bir program olan Rufus yaklaşık 1 MB boyuta sahip. Bundan dolayı program, düşük olan boyutuyla da dikkat çekiyor
USB bellekleri biçimlendirmek için kullanabileceğiniz tek yazılım tabii ki Rufus değil. Ancak Rufus, kolay kullanılabilirliği ve hızlı olmasıyla rakiplerinin önüne geçmeyi başarıyor. Bundan dolayı Rufus, oldukça fazla tercih ediliyor.
Yeri gelmişken önyüklenebilir kavramına değinmek programın ne amaçla kullanıldığına dair soru işaretlerinin oturmasına da olanak tanıyacaktır. Bilgisayarlara format atmak amacı ile USB bellek kullanmak istiyorsanız öncelikle önyüklenebilir USB’ler oluşturmanız gerekiyor. Oluşturduğumuz bu bellekleri bilgisayara takarak kolay bir şekilde format atabilmemiz mümkün hale geliyor.
Normal koşullar altında bilgisayarlar başlatıldığında kendi depolama aygıtlarını kullanıyor. Ancak önyüklenebilir USB bellekler aracılığı ile format atmak istediğimizde bilgisayarın BIOS ayarlarında değişiklik yaparak cihazın USB bellekten başlatılmasını sağlayabilmek mümkün hale geliyor. Böylece format atmak isteyenler CD kullanıyor gibi USB bellekler üzerinden işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar.
Rufus Ne için Kullanılır?
Rufus programının ne olduğunu öğrendikten sonra bu yazılım ne için kullanıldığını da merak edebilirsiniz. Rufus’un doğuşu 2011 yılına dayanıyor. Programın ilk resmi sürümü 2011 yılının Aralık ayında yayınlandı. Program geliştiricileri, programları yayınladıkları zaman temelde HP USB Disk Depolama Biçimi Aracı’nın yerini almayı hedeflediler. Dolayısıyla Rufus, ilk zamanlarda kullanıcılarına yalnızca MS-DOS için destek sağlıyordu. Ancak zamanla UEFI önyükleme görüntüleri ve ISO görüntüleri için de destek sunmaya başladı.
Temel olarak Rufus programını pek çok farklı işlem için kullanmak mümkün. Günümüzde bu program Windows kurulumu ve Linux dağıtımları için pek çok farklı önyükleme görüntü dosyasını destekliyor. Bunun yanı sıra Rufus kullanarak bir USB belleğe FreeDOS ve MS-DOS dosyalarını yüklemek de mümkün. Rufus’u yalnızca USB belleklerinize çeşitli dosyalar yüklemek için değil onları biçimlendirmek için de kullanabilirsiniz. Biçimlendirme sırasında pek çok farklı dosya biçimini seçebilirsiniz.
Farklı işlemleri gerçekleştirmenize olanak tanıyor olsa da Rufus’un sıklıkla kullanıldığı işlemlerin başında önyükleme bellekleri oluşturmak geliyor. Günümüzde işletim sistemi geliştiricileri, sistemleri ISO dosyası olarak yayınlamayı tercih ediyorlar. Bundan dolayı USB üzerinden işletim sistemi kurmak için bu ISO dosyalarını USB belleklere gerekli formatta yüklemek gerekiyor.
Rufus, bu noktada teknoloji kullanıcılarının ihtiyacını karşılıyor. Program üzerinden ISO dosyalarını USB belleklere yükleyebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra yükleme esnasında belleği, önyüklemeye uygun hale getirebiliyorsunuz. Böylece Rufus sayesinde USB bellek üzerinden işletim sistemi kurabilirsiniz.
Rufus Nasıl Kullanılır?
Rufus, sunduğu özelliklerle oldukça kullanışlı bir program diyebiliriz. Bundan dolayı sizler de USB bellekleriniz üzerindeki işlemleriniz için Rufus’u kullanmak isteyebilirsiniz. Peki Rufus kullanımı nasıldır, bu program nasıl kullanılır? Eğer sizler de Rufus üzerinden bir ISO dosyasını USB belleğinize yüklemek istiyorsanız şu adımları takip etmeniz yeterli olacaktır:
- Adım 1: Rufus yazılımını kullanmaya başlamadan önce ilk yapmanız gereken yazılımı indirmek ve bilgisayarınıza kurmaktır. Kendi web sitesi üzerinden programı kolay bir şekilde indirmeniz mümkündür. Programın son sürümü seçerek birkaç dakika içinde Rufus’u bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Sonrasında yazılımın kurulum dosyasını çalıştırarak yazılımı bilgisayarınıza kurmalısınız.
- Adım 2: Rufus üzerinden işlem yapabilmek için kullanacağınız USB belleği bilgisayarınıza takmanız gerekmektedir. Minimum 8 GB depolama kapasitesine sahip olan bir USB bellek seçmek kullanım sırasında problem yaşamanızın önüne geçecektir.
- Adım 3: USB belleği taktıktan sonra Rufus programını çalıştırmanız gerekir. Bu aşamada karşınıza kullanabileceğiniz cihazlar çıkacaktır. Kullanmayı planladığınız USB’yi seçmenizin ardından yükleyeceğiniz ISO dosyasını seçmeniz gerekir.
- Adım 4: Kullanacağınız belleği ve yüklemek istediğiniz ISO dosyasını seçmenizin ardından son aşamaya geleceksiniz. Bu adımda olası hatalar ve eksiklikler için kontrol yapmanız gerekmektedir. Sürücü özellikleri kısmına baktığınızda karşınıza çıkacak olan tik işaretine tıklayarak son kontrollerinizi yapabilirsiniz. Böylece kontroller tamamlanacaktır. Herhangi bir uyarı almadığınız takdirde seçmiş olduğunuz ISO dosyası, kullanmak istediğiniz USB belleğe sorunsuz bir şekilde yüklenmeye hazır demektir.
- Adım 5: Rufus kullanımı sırasında ISO dosyanız veya USB belleğinizle alakalı NTFS/FAT32 seçimi gibi çeşitli ayarlamalar yapmanız gerekebilir. Bundan dolayı programın sizlere sunmuş olduğu ayarlara dikkat etmelisiniz. ISO dosyanıza ve USB belleğinize göre gerekli ayarlamaları yapmanız uygulamak istediğiniz işlemler esnasında herhangi bir problemle karşılaşma ihtimalinizi düşürecektir.
- Adım 6: Tüm aşamaları uyguladığınıza emin olduktan sonra “Başlat” seçeneğine tıklayarak ISO dosyasının USB belleğinize yüklenme sürecini başlatabilirsiniz. Sonrasında Rufus, hızlı bir şekilde yükleme işlemini gerçekleştirecektir. İşlem bittiğinde Rufus, karşınıza bir bilgilendirme ekranı çıkartacaktır. Bu ekranda “Tamam”a basarak ekranı kapatabilirsiniz ve USB belleğinizi kullanabilirsiniz.
Rufus Nedir: Sıkça Sorulan Sorular
Program, oldukça sade ve kolay kullanılabilir bir tasarıma sahiptir. Rufus, kullanıcılarına sunmuş olduğu arayüzünde tüm seçenekleri üzerinde bulunduran bir pencere kullanıyor. Bunun yanı sıra arayüz üzerinde üç farklı bölüm görebilmek ise mümkün. Bunlar ise “Sürücü özellikleri”, “Biçimlendirme seçenekleri” ve “Durum” olarak karşımıza çıkıyor. Rufus kullanımı bu bölümler üzerinden sağlanıyor. Ayrıca Rufus, ayarlar üzerinden gelişmiş düzenlemeler yapmanıza da olanak tanıyor. Ayarlar üzerinden arayüz dilini değiştirebilir, ürün ayrıntılarını görüntüleyebilir, güncelleme ayarlarını yapılandırabilir ya da günlük bilgileri görüntüleyerek kaydedebilirsiniz. Bunun yanı sıra Rufus üzerinden gelişmiş sürücü özelliklerini ve format ayarlarını görüntülemeniz de mümkündür.
Özellikle USB bellek üzerinden işletim sistemi yüklemek isteyen kişilerin sıklıkla kullandığı Rufus, çok çeşitli avantajlara sahip. Bu avantajların başında yazılımın oldukça küçük boyutlu bir yazılım olması geliyor. Rufus’un düşük boyutlu olması sayesinde yazılımı hızlı bir şekilde bilgisayarınıza indirip kurabilirsiniz. Bunun yanı sıra Rufus, alternatiflerine göre çok daha hızlı bir şekilde çalışıyor. Böylece Rufus üzerinden gerçekleştirmek istediğiniz işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Programın bir diğer avantajı da açık kaynak kodlu olması oluyor diyebiliriz.
USB bellek biçimlendirmeleri için en kullanışlı yazılımlardan birisi olan Rufus, ücretsiz bir şekilde kullanıcılarına hizmet vermektedir. Eğer sizler de USB belleklerinizi Rufus üzerinden biçimlendirmek istiyorsanız programı, kendi web sitesi üzerinden ücretsiz ve kolay bir şekilde indirebilirsiniz. Açık kaynaklı olan bu yazılımı hem kişisel hem de ticari işlemleriniz için kullanabilirsiniz.
Rufus, uzun süredir kullanıcılarına hizmet veriyor. Bunun yanı sıra Rufus, açık kaynak kodlu bir yazılım olarak karşımıza çıkıyor. Bundan dolayı programın güvenilir olduğunu belirtebiliriz. Ancak tabii ki Rufus ile yapacağınız işlemler hakkında tüm sorumluluğun size ait olduğunu unutmamanız gerekiyor.
Rufus Nedir: Genel Değerlendirme
Geçmiş dönemlerde bilgisayarlara format atmak ya da işletim sistemlerini yüklemek zor olabiliyordu. Çünkü bu işlemler için DVD ve CD’ler kullanılıyordu. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte DVD ve CD’ler yerini farklı teknolojilere bıraktı. Bu durum format atmak için kullanılan araçların da değişmesine neden oldu. Günümüzde ise bu işlemler için çoğunlukla USB bellekler kullanılıyor. Bu noktada işletim sistemlerini USB bellekler aracılığı ile bilgisayarlara kurmak için bazı programlara ihtiyaç duyuyoruz.
Format işlemlerimizi USB bellekler ile gerçekleştirmek için öncelikle format USB’si oluşturmamız gerekiyor. Rufus, tam olarak bu noktada devreye giriyor. Bundan dolayı Rufus nedir sorusunun yanıtı oldukça fazla merak ediliyor. Bu programı kullanarak önyükleme yapabileceğimiz USB bellekler oluşturabilmemiz mümkün hale geliyor. Aralık 2011’de ilk resmi sürümü yayınlanan Rufus, günümüzde farklı alternatifleri olsa da en sık kullanılan programlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.
Rufus’un bilinen en büyük avantajlarından birisi ücretsiz olması diyebiliriz. Bunun yanı sıra oldukça küçük bir boyuta sahip olması da programı ön plana çıkarıyor. Böylece programı hızlı bir şekilde indirmek ve kullanmak mümkün hale geliyor. Kullanım kolaylığı sağlayan sade ve basit arayüzü, programı bir üst basamağa taşıyor. Aynı zamanda Rufus, alternatiflerine göre oldukça hızlı bir şekilde işlemlerimizi gerçekleştirmeye de olanak tanıyor.
Resmi web sitesi üzerinden yaklaşık birkaç dakika içerisinde indirebileceğiniz Rufus ile USB bellekleriniz üzerinden birçok farklı işlemi gerçekleştirmeniz mümkün. Farklı dosya biçimlerini destekleyen Rufus ile USB belleklerinizi biçimlendirebilir ya da USB belleklerinize format atabilirsiniz. Günümüzde en sık tercih edilen kullanım alanı ise bilgisayarlara format atmak ya da işletim sistemi yüklemek olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra önyükleme yapabileceğiniz bellekler oluşturabilir, DOS üzerinden BIOS yüklemeleri yapabilir veya işletim sistemi kurulu olmayan bilgisayarları kullanabilirsiniz.
Sizler için hazırladığımız bu içerikte Rufus hakkında merak edilenleri açıklamaya çalıştık. İçeriğimizde Rufus nedir sorusunun yanı sıra Rufus kullanımı ve program hakkında sıkça sorulan sorulara cevap bulabilirsiniz. Ayrıca Rufus ile ilgili soru ve düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.