Router Nedir?

İnternet, çok uzun süredir hayatımızda yer alan değişmez bir hizmet. Bu hizmetten yararlanmamız için de çeşitli alternatifler mevcut. Örneğin mobil cihazdan internet bağlantısını gerçekleştirmek için internet paketinizin olması gerekmekte. Sabit internet için de Wi-Fi bağlantısına ihtiyacımız olmaktadır. Ev ve iş internetini kurmanız için çeşitli ekipmanlar yer almaktadır. Router da bu ekipmanlardan birisidir. Peki router nedir?

Ev internetine sahip olan kullanıcılar zaman zaman ağ problemleriyle karşılaşmaktadır. Bu problemleri çözmek için araştırma yaptıklarında da karşılarına router sözcüğünün çıkma ihtimali yüksektir. Biz de bu yazımızda, aslında birçok kişinin bildiği ama adına hakim olmadığı router hakkında açıklamalar yapacağız.

Router Nedir?

Router teriminin Türkçesi ‘Yönlendirici’ olarak geçmektedir. Kullanıcıların birçoğu da router sözcüğünden ziyade yönlendirici sözcüğüne hakim olabilirler. Yönlendirici, bilgisayar ağları arasında veri paketlerini alma, analiz etme ve iletme amacıyla tasarlanmış fiziksel ya da sanal bir ağlar arası aygıttır. Bu aygıt, iki ağı birbiriyle güvenli bir şekilde haberleştirmeye yarayan donanımsal cihaz olarak da tanımlanabilir.

Router

Yönlendiriciler, adından da tahmin edeceğiniz gibi cihazlar ve internet arasındaki trafiği yönlendirmektedir. Router, sabit internet ağının önemli bir parçasıdır. Yönlendirici sayesinde bilgisayarın, akıllı telefonun, TV’nin ve diğer cihazların evde yer alan Wi-Fi’a bağlanma imkanı olur.

Router Nasıl Çalışmaktadır?

Yazımızda Router nedir sorusunun yanıtını verdikten sonra bu aygıtın nasıl çalıştığıyla ilgili de detay vermemiz faydalı olacaktır. Standart bir evde bilgisayar, akıllı telefon, tablet, akıllı TV ve yazıcı gibi birçok internet bağlantılı cihaz yer alır. Router sayesinde bu cihazlar bir ağ oluşturur. Evinizin yönlendiricisi de o ağdaki gelen ve giden internet trafiğini en hızlı ve verimli biçimde yönlendirir.

Evinizin ağında dolaşan bilgilerin bant genişliği birbirinden farklı olabilir. Örneğin e-posta, film ya da bebek kamerasının bant genişliği birbirinden farklıdır. Router, size verilen IP adresini alır ve analiz eder. Sonrasında bu IP adresini ayrıştırır. Ardından kablolu ve kablosuz bağlantı kuran cihazlara internete erişme hedefiyle IP verir. Ayrıca router, IP adresinin bir sonraki yoluna karar vermek için yönlendirici tablosunu da kullanmaktadır.

Yönlendirici tablolarının listesi verileri belirli bir ağ hedefine aktarma amacıyla yönergeler sağlar. Yönlendiricinin, verileri IP adresine iletmesi için en iyi yolu hesaplayan bir dizi kural vardır. Router, diğer cihazlar ve internet arasında iletişime izin vermek için kablo, fiber, DSL modem gibi araçları kullanır. Yönlendiricilerin çoğu, farklı cihazları aynı anda internete bağlamak için bazı bağlantı noktasına sahip olmaktadır.

Bu nedenle router, verilerin nereye gideceğini ve trafiğin nereden geldiğini belirleme hedefiyle yönlendirme tablolarından yararlanmaktadır. Router tablosu, yönlendiricinin kullandığı varsayılan yolu tanımlamaktadır. Dolayısıyla router, belirli bir paket için verileri iletmenin en iyi yolunu bazen bulamamaktadır. Örneğin işyeri yönlendiricisi sadece 1 varsayılan yol boyunca bütün ağları kendi internet servis sağlayıcısına yönlendirmektedir.

Bunun yanında, yönlendiricinin statik ve dinamik olmak üzere iki tür tablosu vardır. Statik yönlendirme, tabloları manuel şekilde yapılandırmaya yarar. Dinamik yönlendirme tablosu ise ağ etkinliğine bağlı olarak dinamik yönlendiriciler tarafından otomatik olarak güncellenir. Her cihaz, internete erişme nedeniyle kimlik sahibi olmak zorundadır. Burada da router, cihazların kimlik sahibi olmasına yardımcı olmaktadır.

Router Ne İşe Yarar?

Yazımızda router nedir sorusunun yanıtının ardından, bu aygıtın nasıl çalıştığıyla ilgili de açıklama yapmış olduk. İnternet bağlantısının olmazsa olmazı olan router, elbette birçok açıdan işe yaramaktadır. Örneğin router, güvenlik açısından oldukça işe yaramaktadır. Bilgi ağ üzerinden iletilir ve bütün kablo sisteminden geçer. Veriler her istasyon için mevcuttur ancak özel adresli istasyonlar verileri okur.

Benzer şekilde router, güvenilirlik açısından da işe yaramaktadır. Sunucu durduğunda bir ağ kesintisi meydana gelirse ya da kabloda bir arıza olursa router hizmetleri ve diğer ağlar bu durumdan etkilenmeyecektir. Routerlar etkilenen ağı ayırır. Öte yandan etkilenmeyen ağlar çalışmayı kesintiye uğratmadan ve veri kaybı olmadan bağlı kalmaya devam eder.

Performans geliştirme konusunda da router oldukça işe yaramaktadır. Yönlendiricinin performans geliştirmedeki görevi, bireysel ağ içindeki performansı artırmaya yöneliktir. Örneğin bir ağda 20 iş istasyonu yer alıyorsa ve hepsi aynı hacimde trafik oluşturuyorsa 20 iş istasyonunun trafiği tek bir ağda aynı kablo üzerinden çalışır.

Ancak ağ, her biri 10 iş istasyonu olmak üzere 2 alt ağa bölünürse trafik ağı yarıya düşmüş olur. Ağların her birinin kendi sunucuları ve sabit diski olduğu için ağ kablolama sistemine daha az bilgisayar ihtiyaç duyacaktır.

Ağ aralığı yönünden de router faydalıdır. Ağ oluşturmada cihazları bağlamak için bir kablo yer alır. Ancak bu kabloların uzunluğu 1000 metreyi geçmemektedir. Router ise sinyalleri yeniden oluşturarak bu sınırlamanın üstesinden gelmektedir.

Router Türleri Nelerdir?

Böylelikle yazımızda router nedir sorusunun yanıtını, router nasıl çalışmaktadır ve ne işe yarar sorularıyla vermiş olduk. Bir yönlendiricinin birden fazla türü bulunmaktadır. Şimdi bu türler hakkında bilgi verelim.

Kablosuz Router

Kablosuz yönlendirici, dizüstü bilgisayar, akıllı telefon ve Wi-Fi özelliğine sahip diğer cihazlara Wi-Fi bağlantısı sağlamak için kullanılır. Ayrıca bu router, az sayıda kablolu ağ sistemi için standart ethernet yönlendirmesi de yapar. Bir kablosuz router kabloyla direkt olarak modeme bağlanır. Bu da internetten bilgi alma ve internete bilgi iletme izinlerini sağlar. Daha sonra router, yerleşik antenleri kullanarak Wi-Fi ağınızı oluşturur ve onunla iletişim kurar. Bu işlem, ev ağınızdaki tüm cihazlara internet erişimi sağlatır.

Kablosuz router, evinizde ya da işyerinizde kablosuz bir sinyal üretir. Bunun sonucunda da bilgisayarların belli aralıktaki yönlendiricilere bağlanmasına ve interneti kullanmasına olanak tanır. Buna ek olarak bir şifre kullanıp daha güvenli kablosuz bağlantı sağlayabilirsiniz ya da IP adreslerinden yararlanabilirsiniz. Yönlendiriciyle gelen kullanıcı kimliği ve parola ile yönlendiricide oturum açabilirsiniz.

Kablolu Router

Kablolu router ise kablolu bağlantılar ile direkt olarak bilgisayara bağlanır. Bu yönlendirici türü çoğunlukla internet ile iletişim kurmak için modeme bağlanan bir bağlantı noktasına sahiptir. Başka bir bağlantı noktası da kablolu yönlendiricinin bilgi dağıtmak için bilgisayarlara ve diğer cihazlara bağlanmasını sağlar.

Çekirdek Router

Çekirdek yönlendirici, verileri ağ içinde yönlendirir. Ancak bu tür, ağlar arasında veri yönlendiremeyen bir router türüdür. Bu router türü, bütün ağ cihazlarını birbirine bağlamaya yardımcı olmaktadır. Bu nedenle bilgisayarın işletim sistemi cihazı ve ağların temel taşı niteliğindedir. Çekirdek router, internet servis sağlayıcısı tarafından kullanılır ve çeşitli türlerde hızlı ve güçlü veri iletişim arayüzü sağlar.

Brouter

Brouter, köprü ve yönlendiricinin birleşimi şeklindedir. Bu router türü, ağlar arasında bir köprü gibi veri aktarımı sağlamakla görevlidir. Aynı zamanda bir router gibi ağ içindeki verileri ayrı sistemlere yönlendirir. Dolayısıyla gelen verileri doğru sistemlere yönlendirmiş olur. Bunun yanında diğer verileri başka bir ağa aktararak da iki köprü ve yönlendirici işlevini birleştirir.

Uç Yönlendirici

Uç yönlendirici, ağ sınırına yerleştirilen daha düşük kapasiteli aygıttır. Bu yönlendirici, dahili bir ağın harici ağlara bağlanmasına olanak tanır. Aynı zamanda bu yönlendirici türü, erişim yönlendiricisi olarak da adlandırılmaktadır. İnternet üzerinden uzak ağlara bağlanmak için ise ‘Sınır Geçidi Protokolü’ kullanır.

Geniş Bant Yönlendiricileri

Geniş bant yönlendiricileri, bilgisayara yüksek hızlı internet erişimi sağlamaktadır. Bu router türü, telefonla internete erişmede ve IP üzerinden ses teknolojisini kullandığınızda gerekmektedir. Bütün geniş bant yönlendiricileri, dizüstü ve masaüstü sistemlerini bağlama amacıyla üç ya da dört Ethernet bağlantı noktasına sahiptir. Geniş bant yönlendiricileri, internet servis sağlayıcısı tarafından yapılandırılır. Geniş bant modemi ise ADSL ya da DSL modemi olarak da bilinmektedir.

Router ile Modem Arasındaki Fark Nedir?

Router ile modemi karıştıran birçok kişi olmaktadır. Ancak bu iki cihazın görevleri birbirinden çok farklıdır. Modem, internet sağlayıcısından gelen bilgiyi işlemek için vardır. Dolayısıyla modeminiz olmadan internete bağlanmanız da mümkün olmayacaktır.

Modemler, internet sağlayıcısından gelen internet hizmetini, evdeki ya da işyerindeki ağa getirmek için vardır. Daha sonra ise modem, ev ya da işyeri ağınıza internet bağlantısı sağlayan router aygıtına, yani yönlendiriciye bağlanmaktadır. Kısacası router tek başına yeterli değildir. Ancak router ile akıllı cihazlar internete bağlanmaktadır.

Dolayısıyla router ile modem aynı cihaz değildir. Ancak günümüzde bu iki cihaz ayrı ayrı üretilmek yerine ikisinin de bir arada olduğu cihazlar yer almaktadır. Böylelikle router nedir sorusunun yanıtını, router ile modem arasındaki farkı anlatarak da vermiş olduk.

Nasıl bir Yönlendiriciye Sahip Olmalısınız?

Birçok internet servis sağlayıcısı, çoğunlukla her ay ödemekte olduğunuz abonelik ücreti karşılığında size router, modem ya da ikisini birden vermektedir. Bu yönlendiriciler, her kullanıcı için kullanıma uygun olmamaktadır. Dolayısıyla kullanımınıza en uygun yönlendiriciye sahip olmak isteyenleriniz vardır. Bir yönlendirici, yani router satın almadan önce bilmeniz gereken bazı detaylar vardır. Şimdi bu konu hakkında açıklama yapalım.

Wi-Fi Performansı

Yönlendiriciler de diğer aygıtlar gibi zaman içinde bazı güncellemeler alıyorlar. Dolayısıyla son teknoloji kullanan ve güncellenmiş bir router almanız iyi olacaktır. Birden çok kullanıcılı, çok girişli ve çok çıkışlı teknolojiye sahip bir router almayı düşünebilirsiniz. Çünkü bu özelliklere sahip bir router, Wi-Fi yönlendiricisinin aynı anda birden çok cihazla iletişim kurmasını sağlayacaktır. Bu da bekleme süresini azaltmaya ve ağ hızını artırmaya katkıda bulunur.

Wi-Fi Performansı

Wi-Fi Kapsama Alanı

Wi-Fi sinyalleri, evin boyutuna ve sinyallerin hedefine ulaşmasını engelleyen etkenlere bağlıdır. Ayna, kalın duvar, şömine gibi cisimler de Wi-Fi sinyallerini yüksek oranda etkilemektedir. Bu nedenle evinizin uzak bölümlerine ulaşma gücüne sahip yönlendirici almanız faydalı olacaktır. Ayrıca ev genelinde Wi-Fi gücünü artırmak için sinyal güçlendirici kullanmanız da iyi olabilir.

Wi-Fi Kontrolü

Router aygıtlarının kolaylıkla kontrol edebileceğiniz türde olması da önemlidir. Yakın zamanda üretilen yönlendiricilerin kurulumu ve kullanımı kolay olmaktadır. Ebeveyn denetimi, ağ yönetimi gibi özelliklere sahip router almanız işe yarayacaktır. Dolayısıyla satın almayı ya da değiştirmeyi düşündüğünüz yönlendiricinin özelliklerini ve size uygunluğunu kontrol etmeniz faydalı olacaktır.

Wi-Fi Güvenliği

Saldırganların, ev ya da iş ağınıza erişip cihazlarınıza virüs yükleme ihtimali vardır. Bunun yanında saldırganlar, e-posta ile gönderdiğiniz bilgileri ve indirdiğiniz dosyaları da inceleyebilirler. Bilgisayar korsanlarının bu gibi işlemleri gerçekleştirmesi için kullandığı bir dizi araç vardır.

Bu nedenle, ağ düzeyinde koruma sağlayan bir yönlendiriciye sahip olmanız yararlı olacaktır. Ağ düzeyinde koruma sağlayan bir router, siber saldırıları engelleme konusunda fayda sağlayacaktır. Siber saldırılara karşı daha güvenli bir internet ağı sağlamak için, otomatik güncelleme, ürün yazılım güncellemesi ve cihaz karantinası gibi güvenlik özelliklerine sahip bir yönlendirici satın almanız gerekecektir.

Sizler için hazırlamış olduğumuz router nedir rehberimiz burada sona eriyor. Sizler de router hakkındaki soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Dilbilim mezunu Dilara, uzun süredir teknolojik haberleri takip ediyor ve teknolojiyle alakalı içerik üretmekten keyif alıyor. Sosyal medya uygulamalarına ve teknolojik cihazlara da oldukça meraklıdır.