4D yazıcı yetenekleri Rice Üniversitesi tarafından geliştirilmeye devam ediyor. ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan Rice Üniversitesi yeni bir 4D baskı tekniği geliştirdi. Ultraviyole ışınları ve sıvı kristal elastomer (kauçuksu ağ yapılı malzeme) sayesinde tıbbi implantların ve şekillerini ortam koşullarına göre değiştirebilen yumuşak robotların yapılmasını kolaylaştıracaklar. 4D yazıcıların en önemli zayıflıklarından biri önceden hesaplanmış ve tanımlanmış tek bir işlev yeteneği olan malzemeler üretmesiydi. Rice Üniversitesi’nin yaptığı çalışmalar sonucunda, nesneyi manipüle ederek ikinci bir şekil oluşturmasına izin veren yeni bir 4D baskı tekniği yaratıldı. Teknik ve kimyasal bağları birleştiren bir polimer kullanımına dayanmaktadır. Nesne ultraviyole ışınları ile sabitlenir. Sabitlenen nesne elektrik akımları, ısı değişimleri veya mekanik etkenler sayesinde iki form arasında geçiş yapabilir hale gelir.
4D Yazıcı “Yumuşak Robotik Dalı” İçin Paha Biçilemez
3D yazıcıların varlığı son zamanlarda neredeyse tamamen hayatımızın içine girdiği için herkes tarafından biliniyordu. Özellikle uzay teknolojisinde kullanılan parçalar ve otomobiller konusunda 3D yazıcıların işlevinden çokça faydalanıldı. 3D yazıcılar yazdırdığı nesnenin şeklini korur ve o madde yazıldığı haliyle kalır, değiştirilemez. Şimdi ise 4D yazıcı teknolojisi ile kendiliğinden montajlı nesneler yaratarak oluşan nesneye ısı gibi değişkenlere yönelik şekil değiştirebilme avantajı veriliyor.
Rice Üniversitesi tarafından geliştirilip daha da pratikleştirilen bu teknik sayesinde yumuşak robotik alanında veya tıbbi implantlar için kullanılabilecek malzemeler üretilebilir. Yapısında kullanılan malzemelerin yumuşak olması sebebiyle desteklenemeyen şekiller yazdırılamamaktadır. Bu nedenle araştırmacılar suda yüzen veya çekirge gibi zıplayan yumuşak robotların malzemelerini üretmeyi hedefliyor. Yumuşak robotlar teknik olarak içerisinde sert malzemeler bulundurmayan adını da aldığı gibi aksine yumuşak malzemelerden oluşan robotlardır. Rice Üniversitesi’nin de artık 4D yazıcıyla beraber yapımının daha da kolaylaştığı yumuşak robotlar ne işe yarar? Robotik teknolojisinin alt dalı olarak ve yaşayan canlılardaki organizmalara (hayvanlar ve doğadan ilham alınarak) benzer şekilde tasarlanmışlardır. Özellikle sert malzemeler içermemesi nedeniyle insanların bulunduğu alanlarda kullanılması için daha güvenli olduğu kabul ediliyor. Fiziksel yapı olarak bildiğimiz sıradan robotlara göre daha yumuşaktırlar. Giyilebilir robotlar ve protez robotlar bunlardan bazılarıdır.
4D yazıcı, 3D yazıcıların yeteneklerine sahip olmakla birlikte ortam koşullarına adapte olabilen ürünler üretmektedir. Bu yazıcılar bulunduğu ortamın ısısına, yoğunluğuna, ışık şiddetine göre yeniden şekillenebilen akıllı materyaller üretir. 4D yazıcılarının bu yeteneği sayesinde bastığınız ürün dışarıdan bir müdahale gereksinimi duymaz. Kısacası, 4D yazıcılar sayesinde “akıllı” ürünler üretebilirsiniz. Bu akıllı ürünlerin bazıları robotik dalında ve tıbbi daldaki protezler olabilir. 4D yazıcılar sayesinde robotik dünyasında oldukça yeni ve ilham verici şeylerle karşılaşabiliriz.
👍
Bilgilendirme için teşekkürler. Bir çok alanda kullanılıp hayatı kolaylastirmasinin yanında, engelli insanlarımız için büyük umutlar vadedecek gibi görünüyor. (Ne yalan söyleyeyim, en çok da bu nedenle sevindim.)
Teknolojide sınır yok👍