RGB ve CMYK Arasındaki Fark Nedir?

RGB ve CMYK, dijital ortamlarda kullanılan renk modelleridir. Fotoğraf çekimi ve dijital baskı yapan kişiler de bu modelleri kullanır. Her ikisinde de farklı renklerin birleşimi ile kullanılmak istenen renkler oluşmaktadır. Kullanıcılar baskı, fotoğraf çekimi veya dijital ortamda tasarım yaparken bahsettiğimiz iki renk modeli arasında seçim yapmaktadırlar. Bu yazımızda, siz değerli teknoloji.org okurlarının seçim yaparken aklında soru işareti kalmaması için, “RGB ve CMYK nedir?” ve “RGB ve CMYK arasındaki fark nedir?” sorularını cevaplayacağız.

Birçok kişi, işi veya hobileri gereği renkleri sık sık kullanır. Bu renkler günlük hayatımızın büyük bir kısmını oluşturmaktadır. İzlediğimiz bir filmde, çizdiğimiz bir resimde, bilgisayarda yaptığımız tasarımda veya çektiğimiz bir fotoğrafta sürekli olarak karşımıza çıkmaktadır. Ortaya çıkan renk sonucunda gördüğümüz görüntüler birçok etki bırakabilir. Bu renkler görüntüyü büyük ölçüde değiştireceğinden, renk seçimleri bilinçli bir şekilde yapılmaktadır.

Mesela bir markada seçilen renklerin kullanıcıya etkileri ele alalım. Seçilen renkler, insanın ruh halinde değişikliklere yol açabilir; hatta belki de markaya olan sempatisinin artmasını bile sağlayabilir. Renklerin bu kadar önemli olması ve günlük hayatımızda büyük ölçüde rol oynaması sonucu tasarımcılar veya dijital fotoğraf/baskı endüstrisindeki uzmanlar, renk seçimi konusunda dikkatli olmalıdır. Peki seçilecek olan modeller, yani RGB ve CMYK ne anlama gelmektedir?

RGB Nedir?

RGB ve CMYK arasındaki fark: RGB nedir?

Renklerle profesyonel olarak ilgilenmeyen kişiler bile RGB terimini duymuştur. RGB temel olarak, doğada bulunan bütün renklerin sadece üç rengin birleştirilmesi ile oluşturulmasına dayanır. Yani bu üç renk referans alındığında bütün renkler ortaya çıkmaktadır. Bu renkler; kırmızı, yeşil ve mavi renkleridir. RGB renk modelinde renk elde etmek için, belirttiğimiz üç rengin farklı miktarlarda kullanılması gerekmektedir. RGB’nin açılımı kırmızı (red), yeşil (green) ve mavi (blue) kelimelerinin baş harflerinden oluşur.

RGB renk modelini genellikle monitörlerde, tarayıcılarda, fotoğraf makinelerinde, web tasarımlarında ve dijital ortamlarda görebiliriz. Yaklaşık 16 milyon farklı renk elde edebilmenize olanak sağlayan RGB renk modelini dijital çalışmalarınızda daha iyi sonuçlar elde etmek için kullanmanızı önermekteyiz.

CMYK Nedir?

CMYK

Cam göbeği (cyan), magenta, sarı (yellow) ve siyah (black/key) renklerinden oluşan CMYK, dijital baskı endüstrisinde çokça görülmektedir. Evde veya profesyonel amaçlarla kullanılan yazıcılarda genellikle CMYK renk modeli kullanılmaktadır. Yapılan işte RGB kullanılsa bile çoğu yazıcı RGB’yi otomatik olarak CMYK’ya dönüştürmektedir.

1970’li yıllarda CMY olarak 3 renkten oluşan renk modeline, maliyeti düşürmek ve baskı hızlarını arttırmak için, dördüncü bir renk, yani siyah eklemiştir. CMY renklerine siyah rengi de eklenerek CMY renk uzayı CMYK olarak kullanıma sunulmuştur. Ancak buradaki siyah (black) rengi “key” olarak belirlenmiştir. Bunun nedeni; baskıda siyah (black) rengin anahtar renk olarak kabul edilmesidir.

RGB ve CMYK Arasındaki Farklar Nelerdir?

RGB ve CMYK arasındaki fark

Hangi ortamda ve ne yaptığınıza bağlı olarak RGB ve CMYK arasında seçim yapmalısınız. Dijital ortamda yaptığınız işleriniz için genellikle RGB renk modelini tercih etmeniz gerekecektir. Ancak çalışmanızı yazdırmak veya baskı yaptırmak istediğinizde CMYK karşınıza çıkacaktır. RGB ve CMYK arasındaki fark ve hakkındaki bilgileri daha net görmek için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.

RGBCMYK
Kırmızı, yeşil ve maviden oluşur.Cam göbeği, magenta, sarı ve siyahtan oluşur.
Kırmızı, yeşil ve mavi renklerinin farklı miktarlarda kullanılması sonucu yeni renkler elde edilir.Cam göbeği, macenta, sarı ve siyah renklerinin herhangi 2, 3 veya 4 tanesinin birleşimi ile yeni renkler elde edilir.
Dijital ortamlarda daha çok görülür.Baskı endüstrisinde daha çok görülür.
Baskı yapılacağı zaman genellikle CMYK’a dönüştürülmelidir.Siyah renkler, RGB’den dönüştürüldüğünde daha iyi sonuç verir.
Bilgisayar ekranları, fotoğraf makineleri gibi yerlerde daha çok karşımıza çıkmaktadır.Daha çok ev ve ofis yazıcılarında karşımıza çıkmaktadır.
Renk çeşitliliği açısından zengindir.Renk çeşitliliği açısından biraz zayıftır.
Siyahlar daha güzel gözükmektedir.Siyahlar, RGB’den dönüştürüldüğünde çok daha kaliteli görünebilir.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Web teknolojileri ile ilgilenen Jr. Front-end Geliştirici, FPS ve roquelike oyunların meraklısı bir matematikçi.