Tasarımla ilgilenen ve bunu meslek haline getirmiş kişiler, ürettikleri ürünlerin kusursuz olmasını isterler. Amaçları, tasarımlarının onay alması, beğenilmesi ve anlaşılabilir olmasıdır. Bu nedenle, tasarımlarının gerçekçi bir görüntüye sahip olması için çeşitli yollar kullanırlar. Render da bu konuda yardımcı bir araçtır. Peki oldukça fazla kullanıl render nedir?
Görseller ve videolar, görüntü kalitesi açısından yüksek düzeyde olduklarında daha iyi sonuç verirler. Bir görüntüyü gerçekçi boyuta getirmek için de bazı yöntemler kullanmak gerekmektedir. Görsel netleştirme uygulamaları, renk ayarları, boyutlama gibi yöntemlerle bu gerçekçi görünüm belli düzeyde artırılabilir.
Bir görüntüyü kaliteli duruma getirme aşaması da önemlidir. Bu konu için sistemde yer alan yazılımlar, araçlar ve uygulamalar yer almaktadır. Render da bunlardan biridir. Üç boyutlu görsel oluşturma denilince ilk akla gelen araçlardan biri olan render nedir gelin hep birlikte daha yakından bakalım.
İçindekiler
Render Nedir?
Türkçesi ‘Görüntü oluşturma’ şeklindedir. Render, programlar aracılığıyla bir modeli iki veya üç boyutlu bir görüntü haline getirmektir. Bu işlem, genellikle video oyunlarında, animasyon içerikli filmlerde, mimari içerikli tasarımlarda, özel efektlerde, tasarımları görselleştirmede ve simülatörlerde kullanılmaktadır. Yani bilgisayar aracılığıyla yapılan neredeyse bütün çizim ve tasarımlarda render işleminin kullanıldığını görmüş oluyoruz.
Render ile oluşturulan görüntüler 3B modellerin ya da projelerin fotogerçekçi ortamlarını, ışıklarını, nesnelerini ve kullanılan malzemeleri gerçekmiş gibi dizayn eder. Render aracılığıyla 3 boyutlu model tasarlandıktan sonra bu model bilgisayar ile görüntü haline getirilir.
Oluşan görüntü, gerçeğe yakındır. Doğal ya da yapay olanlar çoğaltılıp, ışık kaynağıyla aydınlatılabilecek dokular, renklerle kaplanmaktadır. İşlenecek parametreler, doğal görünüme ulaşacak biçimde ayarlanırsa doku kalitesi ve perspektifler fotogerçekçi bir hale gelir.
Render, bir diğer tabirle objelerin, yansımaların ve ışıkların birbirleriyle etkileşime girmesi sonucunda yayılan ışık kümelerinin hesaplanmasıdır. Render; tasarımın ışığını, kaplamasını ve efektini tespit edip hesaplar. Örneğin, ışığın yer aldığı konumu ve ışığın nerede gölge oluşturacağını hesaplayıp tasarımı tamamı ile oluşturur.
Bilgisayarlarla bile render işlemi zor ve zahmetli bir işlemdir. Ancak kullanılan bilgisayarın donanımı ne kadar güçlüyse render işlemini gerçekleştirmek o kadar hızlı olacaktır. Ayrıca render işleminin süresi, tasarlanacak modelin detaylarına ve istenilen render kalitesine göre de değişmektedir.
Render işlemi, çoğunlukla bilgisayarın CPU (merkezi işlem birimi) gücünü, RAM’ini ve GPU’yu (grafik işlem birimi) kullanmaktadır. Render işlemi, sistem kaynaklarını yüksek miktarda kullandığı için bu işlem için kullanılan bilgisayarın belirttiğimiz gibi donanım açısından güçlü olması faydalı olacaktır.
Bunun yanında render alanında yüksek oranda başarı sağlamak ve bu işlemin süresini hızlandırmak için CUDA ve OpenGL gibi teknolojiler ile kullanılmaktadır. Böylelikle render nedir sorusuna yanıt vermiş olduk.
Render Türleri Nelerdir?
Render nedir sorusunun yanıtını verdikten sonra render türlerinden de bahsetmemiz yararlı olacaktır. Temel olarak iki farklı render türü yer almaktadır. Bunlardan birisi gerçek zamanlı oluşturmadır. Diğeri ise ön işlemedir. Şimdi bu türleri detaylandıralım.
Gerçek Zamanlı Oluşturma
Render türlerinden ilki gerçek zamanlı oluşturmadır. Real-time rendering de bir diğer adıdır. Gerçek zamanlı render işlemesi, temel olarak 3B bilgilerin çok hızlı bir biçimde hesaplanan oyunlarda ve etkileşimli grafiklerde kullanılan bir türdür. Bunun nedeni kişilerin yüksek etkileşimde bulunduğu video oyunlarında gerçek zamanlı işleme gereklidir. Bunun sonucunda özel grafik donanımları, hızlı görüntü işleme sayesinde gerçek zamanlı render performansı daha iyi hale getirmiştir.
Ön İşleme
Bu Render türünün bir diğer adı pre-rendering olarak geçmektedir. Ön işleme, genellikle işlem hızının pek fazla gerekmediği durumlarda tercih edilebilir olmaktadır. Bu render çeşidinde görsel efektler, en yüksek fotorealizmle çalışmaktadır. Ön işleme; film, animasyon ve görsel efektlerde yüksek miktarda tercih edilmektedir.
Bu iki render türü arasındaki fark, hesaplama şekli ve kullanım hızıyla ilgilidir. Böylelikle render nedir sorusunun yanıtına ek olarak render türlerinden de bahsetmiş olduk. Render türlerinde, birçok hesaplama teknikleri kullanılmaktadır. Şimdi bu teknikler hakkında bilgi verelim.
Render İşleminde Kullanılan Teknikler Nelerdir?
Render nedir sorusunun yanıtına ek olarak render işleminde kullanılan tekniklerin de neler olduğu hakkında bilgi vermek istedik. Toplamda 5 farklı render tekniği vardır. Bu teknikler; Z-arabelleği, tarama çizgisi, ışın izleme, radyosite ve ışın dökümü şeklindedir. Şimdi bu teknikleri detaylı bir şekilde açıklayalım.
Z-arabelleği
Bu tekniğin diğer adı Z-buffering olarak geçmektedir. Yüzey belirlemede kullanılan en basit tekniklerden biridir. Bir nesnenin ya da bir nesnenin parçasının görünür şekilde olup olmadığını belirleme amacıyla kullanılmaktadır.
Görüntü render edildiğinde, her pikselin x, y ve z koordinatları oluşmaktadır. X ve y koordinatları, kameranın dikey ve yatay yönlendirmesiyle ilgilidir. Z koordinatı da kameranın uzaklığıyla ilgilidir. Z-arabelleği, x ve y koordinatını depolayan bir dizidir.
Aynı konumda başka bir nesne oluşturulacaksa, algoritma bir önceki değeri geçersiz kılar. Bu algoritma, opak nesnelerin oluşturma hızını artırmaktadır. Bu teknik, donanımda ve yazılımda da yer almaktadır. Render’ın verimliliğini artırmada, Z-arabelleği önem taşımaktadır.
Tarama Çizgisi
Tarama çizgisi, en eski tekniklerden biridir. Bu teknik, görünen yüzeyleri belirleme algoritmasını gölgelerin belirlenmesiyle harmanlamaktadır. Tarama çizgisindeki görüntü algoritmaları, tarama çizgisindeki görünen piksellerin aralıklarını belirlemektedir. Bu teknik, nesneleri algılar ve perspektif olanağı olmadan onları görüntü oluşturacak biçimde yansıtır. Tarama çizgisi, neredeyse bütün grafik kartları tarafından kullanılmaktadır.
Işın İzleme
Işın izleme, yüksek oranda gerçekçi bir ışık efekti üreten render tekniğidir. Bu teknik, gelişmiş bir optik simülasyon içermektedir. Bu teknikte, daha yavaş hızda sonuçlar elde edilmektedir. Işın izleme, yansıma ve kırılma gibi ışık durumlarını hesaba katar ve gerçeğe yakın gölgelerle yansımalar üretir.
Aynı zamanda ışın izleme, ışık yolunu izleyen ve ışığın etkileşimini simüle eden bir algoritmadır. Işın izleme, ışığın yolunu görüntü düzleminde piksellerle izler ve ışık ışınının başlangıç yolunun tersinde olan yolu yeniden üretir. Bu işlemler, piksellerin tamamı oluşana kadar devam etmektedir.
Radyosite
Radyosite, ışığın yüzeylerden dağınık yayılmasını engellemek için kullanılan tekniktir. Bu teknik, render oluşumunda ışığın kaynaktan çıktığı andaki geçişini hesaplamak için vardır. Aynı zamanda radyosite, ekrana getirilen yüzeyleri aydınlatmaktadır.
Radyosite, ilk olarak ışığı tanır ve küçük bileşenlere ayırır. Daha sonra ışık enerjisini dağıtır. Ardından yayılan, iletilen ve yansıyan enerjisini hesap eder. Ayrıntılı hesaplama olduğu için işlem yavaş olur. Ancak ortaya çıkan görsel, düzgün ve pürüzsüz bir hal alır.
Işın Dökümü
Görünen yüzeyin algılanmasını sağlayan ve görüntü hassasiyetine sahip olan bir tekniktir. Işın dökümü, görüntüyü belli bir bakış açısından gözlemler. Gözlemlenen görüntü, geometriye ve optik yasalara göre hesaplanır. Işın dökümünde model, bakış açısının dışına doğru piksel piksel ve satır satır ayrıştırılır.
Işın dökümünün tarama çizgisine göre en büyük avantajı, koni ve küre gibi katı yüzeyleri kolay bir şekilde yönetme becerisidir. Böylelikle Rrender nedir sorusunun yanıtını, render işleminde kullanılan tekniklerle de daha detaylı açıklamış olduk.
Render İşlemi için Bilgisayarınız Nasıl Olmalıdır?
Render nedir sorusunun yanıtına ek olarak, render işlemi için bilgisayarınızın nasıl olması gerektiğiyle de ilgili bilgi vermek faydalı olacaktır. Çünkü render işlemini uygulamak, bilgisayar için ağır bir işlemdir. Bu yüzden bilgisayarınızın iyi bir donanıma sahip olması gerekmektedir. Render sırasında bilgisayarın performansını belirlemek için üç bileşen vardır. Bu bileşenler; işlemci, ekran kartı ve RAM şeklindedir.
Görsel üzerinde ışığı ve dokuyu daha gerçekçi görmenize olanak sağlayan ve karmaşık nesneleri, ekran döndürme işleminde takılma ve donmaya maruz bırakmayan bileşen ekran kartıdır. İyi bir ekran kartı, görselleri düzenlerken veya değiştirirken, işlemi daha hızlı gerçekleştirmenizi sağlar.
Yüksek kapasiteli RAM, render süresini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Çünkü görselde kullanacağınız her renk, doku ve materyali RAM’in hafızasında saklar ve bilgileri alma sürenizi hızlandırır. RAM’de saklı olan bu çeşitli içerikler render için önem taşımaktadır. Bu yüzden yüksek kapasiteli RAM, render süresini olumlu açıdan etkiler.
İşlemci de render süresini etkilemektedir. İşlemcideki çekirdek sayısı ve GHz hızı, render için önem taşımaktadır. İşlemci hızının yüksek olması, bilgisayarın saniye başına yapacağı işlemlerin daha fazla olmasını sağlamaktadır. Dolayısıyla işlemcinizin özellikleri ve hızı ne kadar iyiyse render hızı da o derece iyi olmaktadır.
Render Nasıl Alınır?
Yazımızda render nedir sorusunun yanıtına ek olarak render işlemi için bilgisayarınızın nasıl olması gerektiğiyle de ilgili bilgilendirme yapmış olduk. Şimdi ise render’ın nasıl alınacağıyla ilgili bir bilgi vereceğiz.
Render alma işlemi, seçtiğiniz tasarım ve düzenleme programlarının içerisinde gömülü biçimde yer alır ve burada yer alan render motorları sayesinde gerçekleşir. Tasarımınız bittikten sonra ise programda içeriği dışa aktarma seçeneğini seçerseniz render alma işleminiz gerçekleşmiş olacaktır.
Render alma işlemi için kullanacağınız programlar, genellikle güçlü render motoru kullanmaktadırlar. Bu motorlar, çeşitli şirketler tarafından üretilmektedir. Render motorunda yer alan en temel amaç, gerçekçi bir dünya görüntüsüne yakın ve yüksek kalitesi olan tasarımlar yaratmaktır.
Daha önce de dediğimiz gibi render işleminde kalitenin yüksek olması durumunda render işlemi daha uzun sürmektedir. Bu yüzden bilgisayarınız, render işlemine uygun bir performansa sahip olmalıdır. Render işlemi için birçok uygulama vardır. Bu noktada hangi amaçla render alacağınıza karar verdikten sonra sizin için uygun olacak programı kolaylıkla seçebilirsiniz.
Render Alma İşlemi Neden Gereklidir?
Tasarım için yer alan programlar; ışık, renk ve obje açısından belirli oranda yeterli gelmektedir. Ancak bu performans, istenilen son görüntüyü vermek için yeterli olmamaktadır. Render alma işlemi sonrası ise elde edilen görüntü, son haline kavuşmuş olur.
Tasarım ve düzenleme programlarında görsel oluşturulurken ışık, renk ve obje çok yüksek bir kaliteye ve kaplamaya sahip olmamaktadır. Çünkü tasarım sırasında gerçek zamanlı bir görsel oluşması, bilgisayarın kapasitesini aşmaktadır.
Bu yüzden tasarım son haline geldiği zaman, render işlemi uygulanarak görüntü yüksek kaliteye getirilir. Sonuç olarak hem vakit olarak tasarruf sağlanmış hem de bilgisayarın performansı korunmuş olur.
Genel Değerlendirme
Bu yazımızda render nedir sorusuna yanıt vermeye çalıştık. Render türlerinin ne olduğu ve render işleminde kullanılan tekniklerin neler olduğu hakkında da bilgilendirme yaptık. Bunun yanında render işlemi için bilgisayarınızın nasıl olması gerektiğiyle de ilgili bilgi verdik. Son olarak render’ın nasıl alınacağına ve bu işlemin neden gerekli olduğuna daha yakından baktık.
Render, internette karşılaştığınız detaylı ve yüksek kalite içeren görsellerin ya da tasarımların birçoğunda yer almaktadır. Render’da kullanılan teknikler, tasarıma veya projeye göre değişmektedir. Aynı zamanda Render, tasarımın verimliliğini artırmaya ve maliyeti düşürmeye katkı sağlamaktadır. Ayrıca Render; görsel, video, grafik ve ses dosyaları üzerine uygulanabilir.
Sizler için hazırlamış olduğumuz render rehberimiz burada sona eriyor. Render hakkındaki sorularınızı ve düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.