Rekabet Kurumu WhatsApp Kararındaki Gizli Ayrıntı

Rekabet Kurumu ve WhatsApp kelimeleri neden bir araya gelmişti, ne olmuştu hatırlayalım.

Ocak ayında gizlilik politikasını güncelleyen WhatsApp, kullanıcılarını yeni gizlilik sözleşmesini onaylamaya zorlamış, reddetme seçeneği vermemişti. Yeni politika, Facebook reklam ağındaki şirketlerle kullanıcı verilerinin paylaşılabileceğine dair olması nedeniyle tepki çekmişti. Bu zorlama kadar tepki çeken diğer konu ise, GDPR ülkelerindeki kullanıcıların hariç tutulması. Yani çifte standart.

GDPR, kısaca Avrupa Birliği içerisindeki ülkelerin vatandaşlarının kişisel bilgilerini korumaya yönelik bir yönetmelik olarak tanımlanabilir.

Konunun Türkiye boyutuna gelirsek, Rekabet Kurumu ayrıntılı incelemek üzere aynı tarihlerde soruşturma başlattı. Soruşturma sonuçlanana kadar hiçbir verinin paylaşılamayacağını da belirterek bu kararı durdurdu. Bununla ilgili yazımızda diğer tüm ayrıntılar mevcut.

Dijital Göç

Bu süreçte insanlar Rekabet Kurumu kararını beklemedi ve WhatsApp karşısında bireysel tepkilerini gösterdiler. Hatta tepkiler o kadar büyüdü ki alternatif mesajlaşma uygulamaları, uygulama marketlerinde ilk sıralara yükseldi. Bu yazının hazırlandığı an itibariyle bile en popüler ilk 10 içerisinde hala Telegram ve Bip gibi uygulamalar mevcut.

Telegram uygulamasının geliştiricisi Pavel Durov, 72 saatte 25 milyon yeni kullanıcının katılmasını dijital göç olarak nitelendirmişti.

Rekabet Kurumu WhatsApp Gizlilik Politikasına Dur Dedi

Rekabet Kurumu Whatsapp için dur dedi

Aradan geçen süreçte Rekabet Kurumu, WhatsApp gizlilik politikası güncellemesine dair konuyu inceledi ve soruşturmasını tamamladı. Soruşturma sonucunda Rekabet Kurumu, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Kanunu’nun 9. maddesi uyarınca WhatsApp’ın verdiği bu kararı durdurdu. Bu koşulları kabul eden veya etmeyen tüm kullanıcılara WhatsApp’ın veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu bildirmesine yönelik geçici tedbir aldı. Yani, yeni bir güncellemede bu bilgilendirmeyi görmeyi bekleyebiliriz.

Rekabet Kurumu WhatsApp Kararındaki Gizli Ayrıntı Nedir?

Rekabet Kurumu, soruşturmasında üzerinde durulan önemli konular var. Öncelikle WhatsApp uygulamasının erişebildiği verilerin kapsam ve önemi vurgulanmış.

Rekabet Kurumu Whatsapp Kararı

Karar metninde dikkat çeken bir diğer konu ise kullanıcı mesajlarıyla ilgili. Hem bireysel hem de gruplar içerisindeki mesajlara erişimden bahsedilmiş. Bizim sorumuz şu; Hani mesajlar uçtan uca şifreleniyordu ve ilgili kullanıcılardan başkası göremiyordu?

Rekabet Kurumu Kararındaki Önemli Bölümler

Değerlendirme ve Sonuç

Rekabet Kurumu’nun kararı, Türkiye’deki kullanıcıların kişisel verilerinin korunmasına yönelik önemli bir karar. Ancak bu soruşturma sürecinde ve karar metninde bizim dikkatimizi çeken çok önemli bir başka konu var.

WhatsApp’ın beyanını eminiz ki hepiniz hatırlarsınız. Mesajlar uçtan uca şifrelenir ve mesajlaşanlar dışında kimse göremez. Peki, nasıl oluyor da soruşturma dosyasında WhatsApp, Facebook ve diğer grup şirketlerin bu içeriği işleyebileceği belirtiliyor?

Rekabet Kurumu tarafından WhatsApp ile ilgili verilen karar ve karardaki ayrıntılar hakkında yorumlarınızı aşağıdaki yorum alanına belirtmek ister misiniz?

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

2000'li yılların başlarındaki teknoloji merakına çok farklı bir kariyer için ara veren, aradan geçen yıllarda bu ilgisini hobi olarak sürdürüp günümüzde yeniden teknolojiye, özellikle de bilişim teknolojilerine dönen bir kişidir. Hobi olarak devam eden teknolojiye merakını adım adım profesyonel hale getirmektedir.