iRaspbian: Raspberry Pi’den OSX Görünümlü OS

iRaspbian, OSX görünümlü bir işletim sistemi olarak oldukça kısa süreliğine bizlerle birlikte oldu. İçeriğimizin en altında projenin güncel durumunu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Raspberry Pi, düşük maliyet ile her yaştan insanın programlama öğrenmesi için geliştirilmiş kredi kartı boyutunda bir bilgisayardır. Bir masaüstü bilgisayarın yapabileceği her türlü işlevi yerine getiren Raspberry Pi gittikçe gelişmeye devam ediyor.

iRaspbian ana ekran görüntüsü
iRaspbian masaüstü sayfası

Raspberry Pi’nın en son modeli olan Raspberry Pi 4 cihazına MacOS X’e çok benzeyen bir işletim sistemi yüklemek mümkün. Raspbian tabanlı iRaspbian’ı kullanarak yaklaşık 550-600 Türk Lirasına MacOS X’e benzer bir deneyim yaşayabiliyorsunuz.

iRaspbian Nasıl Kurulur?

Kurulum süreci aslında oldukça basit, çünkü tek yapmamız gereken işletim sisteminin imaj dosyasını indirip microSD kartımıza yüklemek. Bu yükleme sürecini aşağıda adım adım beraber gerçekleştirelim.

  • iRaspbian’ı resmi sitesinden indiriyoruz.
  • İmaj dosyasını kurmamız için gereken BalenaEtcher programını indiriyoruz.
  • Sıkıştırılmış dosya içinde uzantısız bir imaj dosyası bulunuyor. Bu dosyanın BalenaEtcher tarafından farkedilmesi için .img uzantısı ekliyoruz.
  • BalenaEtcher’ı açtıktan sonra imaj dosyasını seçip yüklememizi istediğimiz yeri belirterek “install” yazısına tıklıyoruz.
iRaspbian kurulum ekranı
  • Kurulum süreci sona erdiğinde, microSD kartımızı Raspberry Pi cihazımıza takıp çalıştırıyoruz.
  • Daha sonra karşımıza giriş ekranı gelecek, ekranda şifremizi “raspberry” olarak giriyoruz.
iRaspbian giriş ekranı
  • Parolanızı terminale “passwd” komutunu girerek değiştirebilirsiniz. Eğer yönetici parolanızı değiştirmek isterseniz “your passwd” komutu girmelisiniz.

Neler Yapabiliriz?

Mac işletim sistemine benzer kolay kullanışlılığın keyfini çıkarmaya ek olarak, bu işletim sistemi birçok pratik araçlarıda beraberinde getiriyor. Eğer işletim sistemini Raspberry Pi 4 cihazınıza kurduysanız, herhangi bir sorun yaşamadan Youtube, Netflix gibi platformlar üzerinden bir şeyler izleyebilir, işletim sistemiyle varsayılan olarak gelen bazı oyunları oynayabilirsiniz. Aşağıda kurulumla birlikte gelen bazı uygulamaları bulabilirsiniz:

Chromium Media Edition : Netflix gibi DRM içeriklerini oynatmayı sağlar.

Box86 : ARM cihazlarında OpenGL 2.1 kullanarak oyun oynamanızı sağlayan Linux emülatörüdür

Gimp : Photoshop’a benzeyen güçlü bir grafik düzenleme programıdır.

Win98 VM : Windows 98 tabanlı sanal makine.

Steam : Oyun kitaplığınıza erişebileceğiniz Steam istemcisi.

MacOS 9 : MacOS 9 tabanlı sanal makine.

Raspberry Pi’nin işlevselliğinin gittikçe artması ve ülkemizde dolar kurunun artması ile birlikte bilgisayar fiyatlarının hızlıca yükseldiği bir gerçek. Bu durumlar dikkate alındığında yakında Raspberry Pi kullanımının daha fazla artabileceği düşünülüyor. Peki sizin bu konu hakkındaki düşünceleriniz nedir? Raspberry Pi gelecekte günlük hayatımızda kullandığımız bir cihaz olarak yerini alabilecek mi?

Güncelleme: iRaspbian neden ulaşılamıyor / indirilemiyor?

Yasal sıkıntılardan dolayı iRaspbian’ın web sayfasına artık ulaşılamıyor. Tahminimizce de bir daha bu projeyi duymayacağız, en azından bu ara yüz ile.

Forbes yazarı Barry Collins’e gönderilen mesajda, bu projenin eğlence amaçlı yapıldığı ve Pi4 ile sadece donanım değil, yazılım projelerinin de pekala yapılabileceğinin göstergesi olarak ortaya çıktığı belirtilmiş. Yasal sorunlardan dolayı tüm bağlantıların kaldırıldığı da dile getirilmiş.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

“iRaspbian: Raspberry Pi’den OSX Görünümlü OS” üzerine 3 yorum

  1. Hem Raspberry Pi hem de MacOS kullanıcısı olarak bu işletim sisteminin beni gerçekten heyecanlandırdığını söyleyebilirim. Win98 ve MacOS 9 emulatörlerini denemek için sabırsızlanıyorum.

      • Merhaba, proje sahipleri şimdilik projeyi askıya aldığı için web sayfalarına ulaşılamıyor.
        Sanırım bir anda çok popüler oldukları için sorun yaşadılar.
        Bununla birlikte Raspberry Pi 4 ile neler yapılabileceğini buradan görebilmiş olduk.
        Ne yazık ki dosyaları biz de indirmediğimiz için sizinle paylaşamıyoruz.

Yorumlar kapalı.