Günümüzde dijital ortamda çok sayıda dosya uzantısı mevcut. Bu dosya uzantıları, kullanım amaçları ve geliştirilme yöntemlerine göre farklılık gösteriyorlar. Bundan dolayı teknoloji kullanıcıları, birbirinden farklı dosya türleriyle karşılaşabiliyorlar. Kullanıcıların en sık karşılaştıkları dosya uzantılarının başında “RAR” gelmektedir. Ancak bu dosya uzantısının ne olduğunu bilmeyen kişiler, RAR dosyası nedir ve nasıl açılır gibi soruların cevaplarını merak ediyorlar.
Bizler de bu yazımızda sizler için RAR dosya uzantısını açıklamaya çalışacağız. Bu dosya uzantısının neden geliştirildiğine ve avantajlarının ne olduğuna değineceğiz. Bunun yanı sıra sizler için RAR dosyası nasıl oluşturulur ve açılır sorularının cevaplarını da vereceğiz.
Tabii ki bu dosya uzantısına ait detaylara değinmeden önce dosya formatıyla alakalı bilgi vermek daha doğru olacaktır. Bundan dolayı şimdi gelin ilk olarak RAR dosyası nedir, neden geliştirilmiştir sorularının cevaplarına hep birlikte daha yakında bakalım.
İçindekiler
RAR Dosyası Nedir?
Gelişen teknolojiyle birlikte çeşitli dosya uzantıları, teknoloji kullanıcılarıyla buluşmaya başladılar. Bu dosya uzantıları, sunmuş oldukları özellikler bakımından birbirlerinden farklılık göstermektedirler. Bundan dolayı kullanıcılar, çeşitli alanlarda farklı dosya uzantılarını kullanma ihtiyacı hissediyorlar. Dünya genelinde en çok kullanılan dosya türlerinden birisi de “RAR” oluyor. Ancak bu dosya türünün ne olduğunu bilmeyen kişiler, “RAR dosyası nedir?” diye merak edebiliyorlar.
Günümüzde veri kapasitesinin artması, dosya boyutlarının artmasına yol açtı. Bundan dolayı verilerini kontrol altında tutmak veya başkalarıyla paylaşmak isteyen kişiler, bu verileri sıkıştırma ihtiyacı hissediyorlar. Bu noktada RAR, en kullanışlı seçenek oluyor.
RAR, Roshal Archive Compressed, verileri sıkıştırarak saklayan bir dosya biçimidir. Rus mühendis Eugene Roshal tarafından geliştirilen RAR, 1990’lı yılların başlarından beri kullanılmaktadır. Bundan dolayı günümüzde piyasada yer alan RAR dosyalarının sayısı oldukça fazladır.
Bu dosya uzantısının çok yaygın olmasının tek sebebi tabii ki eski olması değil. Kullanıcılar, RAR uzantısını daha çok kullanışlı olmasından kaynaklı kullanıyorlar. Çünkü belirttiğimiz üzere RAR, verileri sıkıştırma prensibiyle çalışıyor. Bu sayede kullanıcılar, yüksek kapasiteli verileri RAR dosyasına sıkıştırarak daha düşük boyutlarla koruma veya transfer etme imkanına sahip oluyorlar.
RAR dosyaları, cihazlarda “.rar” uzantısıyla yer almaktadır. Bunun yanı sıra kullanıcılar, bazı durumlarda RAR dosyalarında ortaya çıkan bir hatadan dolayı dosyayı kurtarmak zorunda kalmaktadırlar. Bu gibi durumlarda kurtarmaya planlanmış şekilde olan “.rev” uzantısıyla da karşılaşma ihtimaliniz mevcut.
RAR Dosyasının Avantajları Nelerdir?
RAR dosya uzantısı, birçok teknoloji kullanıcısının sıklıkla kullandığı bir dosya biçimidir. Kullanıcılar, internetten bir veri indirmek istediklerinde veya bir veri transferi yapmak istediklerinde RAR dosyalarıyla karşılaşabilirler. Bunun yanı sıra RAR, dosyaların boyutlarını sıkıştırmak için de sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.
Bundan dolayı cihazındaki yüksek kapasiteli verileri küçültmek isteyen kişiler de RAR dosya biçiminden faydalanabilmektedir. Peki RAR dosyasının avantajları nelerdir? Teknoloji kullanıcıları, bu dosya uzantısını neden bu kadar yaygın kullanıyorlar? Gelin yazımızın devamında hep birlikte bu soruların cevaplarına bakalım.
Büyük boyutları dosyaları cihazlarda saklamak, depolama alanı konusunda sorun yaratabilmektedir. Bu yüzden teknoloji kullanıcıları, depolamak istedikleri verilerini sıkıştırmayı düşünmektedirler. Bu noktada olası veri kaybı düşünüldüğünde birçok kişi veri sıkıştırma konusunda tereddüt yaşamaktadır. Ancak RAR, teknoloji kullanıcılarına güvenle dosya sıkıştırma imkanı sunmaktadır. Yani kullanıcılar, diledikleri boyuttaki dosyaları RAR dosyası haline getirerek sıkıştırabilirler.
Bunun yanı sıra çok sayıda dosyayı tek tek paylaşmak veya depolamak zor olabiliyor. Bu durumlarda RAR dosya uzantısı, kullanıcılar için oldukça kullanışlı oluyor. Çünkü bu dosya uzantısı, birden fazla dosyayı tek dosya halinde sıkıştırarak saklama özelliğine sahip. Böylece kullanıcılar, çok sayıda dosyayı RAR dosyası haline getirerek tek klasörde birleştirip saklama veya paylaşma seçeneğine sahip oluyorlar.
Son olarak RAR dosya uzantısı, güvenlik konusunda teknoloji kullanıcılarını fazlasıyla memnun etmeyi başarıyor. Kullanıcılar, normal olarak verilerini güvenle saklamak ya da paylaşmak istiyorlar. Bunun için birçok kişi, veri depolama konusunda alternatif dosya uzantılarını kullanmak istemiyor.
Ancak RAR, uzun süredir bulunan bir dosya uzantısı olduğu için birçok teknoloji kullanıcısına güven veriyor. Bunun yanı sıra RAR dosyalarının yapısı, veri yapısı korumasından güvenliğine kadar birçok açıdan gelişmişlerdir. Bu sayede teknoloji kullanıcıları, verilerini RAR dosya uzantısına gönül rahatlığıyla çevirebiliyorlar.
RAR Dosyası Nasıl Oluşturulur?
RAR dosyaları, sunmuş oldukları özellikler bakımından teknoloji kullanıcılarının ilgisini çekiyorlar. Bundan dolayı birçok kullanıcı, verilerini depolamak ya da paylaşmak istediğinde RAR dosyalarından faydalanmak istiyor. Bunun için de RAR dosyası nasıl oluşturulur sorusunun cevabı oldukça fazla merak ediliyor.
RAR dosyalarından faydalanabilmek için öncelikle cihazınızda bir RAR dosyası aracı olması gerekiyor. Piyasada çeşitli cihazlar için geliştirilen çok sayıda RAR dosyası aracı mevcut. Bilgisayar kullanıcıları genellikle WinRAR, 7-zip ve WinZIP kullanmayı tercih ediyorlar. Bunun yanı sıra mobil kullanıcılar ise iZip, WinZIP ve RAR uygulamalarını kullanabilme imkanına sahipler.
Herhangi bir RAR uygulamasına sahip olan bir kullanıcı için RAR dosyası oluşturma işlemi oldukça kolaydır. Çünkü RAR uygulamalarının yapıları genel olarak birbirleriyle çok benzerdir. Bunun için aşağıdaki adımları takip ederek sizler de kolaylıkla RAR dosyası oluşturabilirsiniz.
Bilgisayarda RAR Dosyası Oluşturma
- İlk olarak RAR dosyası haline getirmek istediğiniz dosya veya dosyaları seçmelisiniz. Daha sonra dosyaya sağ tıklayarak “Arşiv Ekle” seçeneğine tıklamalısınız.
- “Arşiv Ekle” seçeneğine tıkladıktan sonra kullanmış olduğunuz RAR aracı, sizlere dosyanın detaylarıyla alakalı bazı seçenekler sunacak. Bu seçenekler arasında arşiv adı, arşivleme seçenekleri, sıkıştırma yöntemi gibi çeşitli özellikler mevcut. Bu özellikleri, kendi tercihlerinize göre belirlemeniz gerekmektedir.
- Sonrasında arşiv biçimini “RAR” olarak seçerek karşınıza çıkan ekranı onaylamalısınız. Onaylama işleminizden sonra seçmiş olduğunuz dosyaların boyutuna göre RAR dosyanız hazırlanacaktır.
Mobil Cihazlarda RAR Dosyası Oluşturma
- Mobil cihazlar üzerinden RAR dosyası oluşturmak isteyebilirsiniz. Cihazınızda RAR dosyası oluşturabilmek için ilk olarak RAR görüntüleme ve yazdırma desteği bulunan bir uygulama indirmelisiniz. Uygulamayı indirdikten sonra RAR dosyası oluşturabilmek için uygulamayı açmalısınız.
- Neredeyse tüm mobil RAR görüntüleme ve yazdırma uygulamalarında benzer arayüzler mevcut. Bu arayüzde “+” veya “Yeni” şeklinde dosya oluşturma ifadeleri mevcut. Bu ifadeye tıklayarak yeni dosya oluşturma sayfasını açmalısınız.
- Yeni RAR dosyası oluşturma ekranında ilk olarak RAR dosyası haline getirmek istediğiniz dosya veya dosyaları seçmelisiniz. Daha sonrasında dosyanın adı, eğer kullanmak istiyorsanız şifresi gibi detayları belirlemelisiniz.
- Dosyanızla ilgili detayları belirledikten sonra “Tamam” veya “Oluştur” seçeneklerine tıklayarak RAR dosyanızı kolaylıkla oluşturabilirsiniz.
RAR Dosyası Nasıl Açılır?
Teknoloji kullanıcıları, dijital ortamda RAR dosyalarıyla çok fazla karşılaşıyorlar. Bu dosya türüyle ilk defa karşılaşan kişiler, dosyaları açmakta zorluk çekebiliyorlar. Bundan dolayı birçok teknoloji kullanıcısı, RAR dosyası nasıl açılır diye merak etmektedir.
RAR dosyalarını açmak aslında birçok kişinin düşündüğü gibi zor bir işlem değildir. Teknoloji kullanıcıları, hem bilgisayarlarda hem de akıllı telefonlarda RAR dosyalarını açabilmek için bir yazılıma ihtiyaç duymaktadırlar. Çünkü işletim sistemleri genelde dosya yönetim araçlarına RAR dosyalarını entegre etmemektedirler. Bundan dolayı RAR dosyalarını açabilmek için WinRAR, iZip gibi RAR desteği bulunan bir yazılım edinmeniz gerekmektedir.
RAR yazılımlarının birçoğu temel olarak aynı özelliklere sahiptir. Ancak bazı yazılımlarda çeşitli ekstra güvenlik ve sıkıştırma özellikleri mevcut. Bunun yanı sıra bazı RAR yazılımları, kullanıcılarına ücretli bir şekilde hizmet vermektedir. Bu noktada kullanmak istediğiniz RAR yazılımını, yazılımın sahip olduğu özellikleri araştırarak seçebilirsiniz.
RAR yazılımınızı belirleyip yükledikten sonra yapmanız gereken çok basit. RAR yazılımını yükledikten sonra cihazınız, RAR dosyalarını otomatik olarak algılamaya başlayacak. Bundan dolayı herhangi bir RAR dosyasının üzerine tıklayarak dosyanızı kolaylıkla açabilirsiniz.
Bunun yanı sıra RAR yazılımı üzerinden de RAR dosyalarınızı açabilme imkanına sahipsiniz. Bunun için ilk olarak yazılımınızı çalıştırmanız gerekmektedir. Daha sonra yazılımınızın arayüzüne bağlı olarak “Dosya” ya da “RAR klasörü” ifadelerinden birisine tıklamalısınız.
Bu seçeneklere tıkladıktan sonra yazılım, sizlere RAR dosyalarıyla alakalı çeşitli seçenekler sunacaktır. Burada “Arşiv Aç” veya “RAR Dosyası Aç” seçeneğini seçerek devam etmelisiniz. Daha sonra yazılım, sizlerden açmak istediğiniz RAR dosyasını seçmenizi talep edecektir. Görüntülemek istediğiniz RAR dosyasını bu adımda seçerek RAR dosyasını kolaylıkla açabilirsiniz.
Genel olarak değerlendirmemiz gerekirse RAR dosyalarını açabilmek için ihtiyaç duyduğunuz tek şey RAR desteği bulunan bir yazılım edinmektir. RAR desteği bulunan bir yazılım sayesinde kolaylıkla RAR dosyalarını oluşturabilirsiniz. Bunun yanı sıra aynı yazılım sayesinde RAR dosyalarını görüntüleme imkanına da sahip olacaksınız.
RAR Dosyasının Alternatifleri Nelerdir?
Dosyalarını sıkıştırmaya karar veren kişiler, bu noktada bu sıkıştırma işlemini hangi dosya türleriyle yapabileceklerini merak ediyorlar. Bu noktada birçok teknoloji kullanıcısı, RAR dosya uzantısından faydalanmayı tercih etmektedir. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı RAR dosyalarını kullanmak istemeyen kişiler de mevcut. Bu kişiler, RAR dosyasının alternatifleri nelerdir diye merak ediyorlar.
RAR dosyalarından faydalanmak istemeyen kişilerin faydalanabilecekleri en iyi dosya uzantısı ZIP olmaktadır diyebiliriz. ZIP, RAR uzantısına göre daha eski yıllarda geliştirilen bir dosya uzantı türüdür. ZIP, mantık olarak RAR ile benzerlik göstermektedir. Yani ZIP dosya uzantısı da RAR dosya uzantısı gibi dosyaları sıkıştırabilmek adına geliştirilmiştir.
Ancak RAR dosyaları, ZIP dosyalarına göre daha avantajlıdırlar. Çünkü daha eski dosya uzantı türü olan ZIP, RAR dosyalarına göre daha yavaş çalışmaktadır. Bunun yanı sıra ZIP ile sıkıştırma yapmak isteyen kişiler, RAR dosyalarındaki kadar yüksek boyutlu sıkıştırmalar yapamamaktadırlar.
Tabii ki ZIP dosyalarının RAR dosyalarına göre bazı avantajları da mevcut. Örneğin ZIP dosyalarından faydalanmak istemeniz durumunda genellikle üçüncü taraf bir yazılım kullanmanıza gerek yoktur. Çünkü işletim sistemi geliştiricileri, geliştirdikleri dahili klasör görüntüleme yazılımlarına ZIP uzantısını entegre etmektedirler. Bu sayede birçok işletim sisteminde, işletim sisteminin dosya aracı üzerinden ZIP klasörlerini açmak mümkündür.
Genel Değerlendirme
Günümüzde çok sayıda dosya uzantısı mevcuttur. RAR dosyaları, günümüzde dijital ortamda en çok kullanılan dosya uzantılarının başında gelmektedir. Cihazındaki verileri sıkıştırmak isteyen veya dosyalarını toplu olarak tek dosya haline getirmek isteyen kişiler RAR uzantısından faydalanmaktadır. Bundan dolayı günümüzde dijital ortamda bulunan RAR dosyalarının sayısı oldukça fazladır.
Ancak bazı teknoloji kullanıcıları, RAR dosyalarının ne olduğunu bilmemektedir. Bundan dolayı bizler de bu yazımızda sizler için RAR dosyası nedir, ne işe yarar sorularının cevaplarını vermeye çalıştık. Bunun yanı sıra bazı teknoloji kullanıcılarının zorluk çektiği RAR dosyası oluşturma ve açma işlemlerinin de nasıl yapılacağını anlattık. Bu sayede rehberimizdeki adımları izleyerek kolaylıkla RAR dosyası oluşturup açabilirsiniz.
Sizler için hazırlamış olduğumuz RAR dosya uzantısı rehberimiz burada sona eriyor. Sizler de RAR dosyaları hakkındaki soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.