Akıllı telefonlar, günümüzde kullanıcılarına çok çeşitli özellikler sunuyorlar. Bu özellikler, farklı kullanıcı profillerine kolaylık sağlıyorlar. Örneğin telefonlarımıza gelen bildirimleri düzenlemek için çeşitli seçenekler mevcuttur. Rahatsız etme modu da bildirimler konusunda ön plana çıkan özelliklerden biridir. Peki rahatsız etme modu nedir?
Gün içinde akıllı telefonlarımıza çeşitli bildirimler geliyor. Bu bildirimlerin bazıları önemliyken bazıları da önemsemeyeceğimiz konularda oluyor. Aynı şekilde aramalarda ve mesajlarda da bu durum geçerli oluyor. Telefonlarımıza gelen çağrı ya da bildirimlerin zamanı da önem taşıyor. Örneğin uyku anında bankalardan gelen bir çağrı ya da kampanya mesajı, uykunuzun bölünmesine sebep olabiliyor.
Bu gibi durumlarda kullanıcılar telefonlarını sessiz moda almadan düzenleme yapmak istiyorlar. Rahatsız etme modu da bu gibi konular için önem taşıyan bir özelliktir. Biz de bu yazımızda rahatsız etme modu nedir sorusunun yanıtını vererek sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
İçindekiler
Rahatsız Etme Modu Nedir?
Rahatsız etme modu; telefondaki bildirimleri, uyarıları ve çağrıları dilediğiniz şekilde sınırlandırmanızla ilgili bir özelliktir. Bu özellik, cihazınız kilitli haldeyken gelen aramaların, bildirimlerin ve uyarıların sessiz olmasını sağlamaktadır.
Aslında rahatsız etme modu, telefonu sessize almayla benzer bir özelliktir. Ancak iki özellik arasında bazı farklılıklar mevcuttur. Örneğin telefonunuzu sessize aldığınızda hiçbir çağrıyı ya da bildirimi sesli olarak almazsınız. Ancak rahatsız etme modundayken dilediğiniz bildirimleri sessize alıp dilediğiniz bildirimleri de sesli olarak almaya devam edebilirsiniz. Bu özelliği sayesinde rahatsız etme modu, sessiz moda göre daha gelişmiş bir özelliktir diyebiliriz.
Rahatsız etme modu ile dilediğiniz bildirimleri belirli saat aralıklarında görmeyi ayarlama şansınız olacaktır. Bu modu aktif hale getirdiğinizde gelen çağrılar sesli mesaja yönlendirilir ve aramalar ile mesajlar hakkında uyarı bildirimi almazsınız. Buna ek olarak cihazınızda var olan uygulamaları da teker teker belirleyip sessize alma imkanınız mevcuttur.
Ayrıca bir uyku programı belirleyerek bu uyku saati aralığında bildirim almayı durdurma seçeneğiniz de rahatsız etme modunda yer almaktadır. Şimdi rahatsız etme modunu nasıl kullanacağınıza dair açıklamalar yaparak bu modun özellikleri hakkında detaylı bilgi verelim.
Rahatsız Etme Modu Nasıl Açılır?
Akıllı cihazlarda rahatsız etme modunu açmak oldukça basittir. Bu mod, cihazın araç çubuğunda yer aldığı için küçük bir hamleyle aktif etme şansınız olacaktır. Şimdi hem Android hem de iOS cihazlarda rahatsız etme modunun nasıl açılacağıyla ilgili açıklama yapalım.
Android Cihazlarda Rahatsız Etme Modu Nasıl Açılır?
- Ana ekranınızdayken araç çubuğunu aşağıya kaydırın. Kısayolların arasından rahatsız etme modunu bulun.
- Eğer kısayolların ilk sırasında rahatsız etme sembolünü göremediyseniz çubuğu tamamen kaydırıp genişletin.
- Bütün kısayolların arasından ‘-‘ sembolüne sahip rahatsız etme modunu bulun ve dokunun. Dokunmanın ardından rahatsız etme modu aktif hale gelecektir.
- Eğer aktifleştirme işlemini araç çubuğundaki kısayollardan gerçekleştirmek istemiyorsanız ya da rahatsız etme sembolünü burada bulamıyorsanız telefonunuzun ‘Ayarlar’ menüsüne girin.
- Ayarlar menüsünden ‘Bildirimler’ seçeneğini bulun ve gidin. Eğer bildirimler bölümünde ‘Rahatsız etmeyin’ seçeneğini bulamazsanız ‘Sesler ve titreşim’ bölümüne gidin.
- Ayarlar menüsünün anlattığımız bölümlerinden ‘Rahatsız etmeyin’ özelliğini bulduktan sonra bu özelliğe girin.
- Son olarak ‘Rahatsız etmeyin’ seçeneğinin yanındaki çubuğa dokunun ve bu özelliği aktif hale getirin.
iOS Cihazlarda Rahatsız Etme Modu Nasıl Açılır?
- iOS cihazlarda ‘Rahatsız etme’ modunu açmak için durum çubuğunu kaydırın. Burada yer alan kısayolların arasında hilal sembolü göreceksiniz. Bu sembole dokunun ve ‘Rahatsız etme’ modunu aktif hale getirin.
- Rahatsız etme modunu ‘Ayarlar’ menüsünden aktif hale getirmek için cihazınızın ‘Ayarlar’ menüsüne girin.
- Ayarlar menüsünden ‘Odak’ yazan bölümüne gidin.
- Odak bölümünden ise ‘Rahatsız etme’ seçeneğine dokunun. Cihazınız iOS 14 ve önceki sürüme sahipse ‘Ayarlar’ menüsünden direkt ‘Rahatsız etme’ bölümüne dokunarak erişim sağlayabilirsiniz.
- Son olarak ‘Rahatsız etme’ özelliğinin yanındaki çubuğa dokunun ve bu özelliği aktif hale getirin.
Rahatsız etme modunun Android ve iOS cihazlarda nasıl açılacağıyla ilgili açıklama yapmış olduk. Rahatsız etme modu, çok çeşitli özelliklere sahiptir. Şimdi bu seçenekleri teker teker anlatarak rahatsız etme modunu nasıl özelleştireceğiniz hakkında açıklamalar yapalım.
Rahatsız Etme Modu Nasıl Özelleştirilir?
Yazımızda rahatsız etme modu nedir sorusunu yanıtladık. Daha sonra da bu modun Android ve iOS cihazlarda nasıl açılacağıyla ilgili bilgi verdik. Şimdi ise rahatsız etme modunun nasıl özelleştirileceğiyle ilgili açıklama yapalım. Yine bu açıklamayı Android ve iOS cihazlarda ayrı ayrı açıklamamız iyi olacaktır.
Android Cihazlarda Rahatsız Etme Modu Nasıl Özelleştirilir?
Rahatsız etme modu sessiz moda göre daha gelişmiş bir özelliktir. Bu modda dilediğiniz ayarlamalar yapma şansınız olur. Rahatsız etme modunda bazı alt seçenekler yer almaktadır. Bunlar; süre, program ve istisnalar şeklindedir. Şimdi her bir alt seçeneği detaylı bir şekilde açıklayalım.
Süre Ayarlaması
- Rahatsız etme modunda süre ayarlaması yapmak için ‘Ne kadar süreyle?’ seçeneğine dokunun.
- Bu seçeneğe dokunduğunuzda karşınıza üç seçenek çıkacaktır. Bunlardan ilki ‘Ben kapatana kadar’ şeklindedir. Eğer bu seçeneği belirlerseniz siz rahatsız etme modunu kapatana kadar cihazınız bu modda kalmaya devam edecektir.
- Diğer seçenek de süre belirlemesini manuel olarak yapmanızı sağlamaktadır. Bu seçenek de ‘1 saat’ olarak karşınıza çıkacaktır. 1 saat yazan yere dokunduğunuzda sağ tarafta ‘-‘ ve ‘+’ sembolleri yer alacaktır. + sembolüne dokunarak rahatsız etme modunun süresini artırabilirsiniz. – sembolüne dokunarak da rahatsız etme modunun süresini azaltabilirsiniz. Belirlediğiniz süre dolduğunda rahatsız etme modu otomatik olarak kapanacaktır.
- ‘Ne kadar süreyle?’ başlığının son seçeneğinde ise ‘Her defasında sor’ seçeneği yer alacaktır. Bu seçeneği belirlerseniz rahatsız etme modunu her açtığınızda bu özelliğin ne kadar süre cihazınızda aktif olacağı size sorulacaktır. Bu üç seçenekten dilediğinizi belirledikten sonra ‘Tamam’ yazısına dokunun.
Program Ayarlaması
- Rahatsız etme modunun program alt başlığında ise ‘Uyku’ ile ilgili bir bölüm yer almaktadır. ‘Uyku’ yazan yerin yanındaki çubuğa dokunduğunuzda bu seçeneği aktif hale getirmiş olacaksınız.
- Bu seçeneğin ayrıntıları için uyku yazısına dokunduğunuzda ise günü ve saati ayarlamanız için seçenek çıkacaktır. Buradan sizin için uygun olan günleri seçin.
- ‘Saati ayarla’ bölümüne dokunduğunuzda ise rahatsız etme modunun başlangıç ve bitiş saatlerini ayarlayabileceksiniz. Ayarlama sonrasında ‘Bitti’ yazısına dokunmayı unutmayın.
- Rahatsız etme modunu, belirlediğiniz gün ve saatler çerçevesinde ayarladıktan sonra ilgili programın adını dilerseniz değiştirebilirsiniz. Ardından ‘Kaydet’ yazısına dokunarak programınızı tamamlayın.
- Birden fazla program düzenlemek isterseniz ‘Program ekle’ seçeneğine dokunun.
İstisnaları Ayarlama
Android cihazınızdan rahatsız etme özelliğinin olduğu bölüme geldiğinizde bir açıklamayla karşılaşacaksınız. Bu açıklamada rahatsız etme özelliğinin, seçtiğiniz istisnalar dışındaki aramaları ve uyarıları sessize alacağı yazacaktır. Eğer bir istisna belirlemezseniz bütün bildirimler ve aramalarda herhangi bir uyarı ya da ses almayacaksınız. Şimdi istisnalar başlığının detaylarını anlatalım.
- İstisnalar bölümünde ‘Aramalar, mesajlar ve görüşmeler’ diye bir yazı göreceksiniz. Buraya dokunduğunuzda hangi istisnalara izin vereceğinizi ayarlayabileceksiniz.
- ‘Aramalar’ diye bir seçenek göreceksiniz. Bu seçenek, rahatsız etme modundayken kimlerin sizi arayıp aramayacağını ayarlamanızı sağlamaktadır. ‘Tümü’ yazan yere dokunursanız bütün aramalar engellenecektir.
- ‘Yalnızca kişiler’ seçeneğini işaretlerseniz, rehberinizde yer alan kişilerin aramaları size ulaşmayacaktır.
- ‘Yalnızca favori kişiler’ seçeneğini belirlerseniz de rehberinizde favorilere eklediğiniz kişilerin aramalarını almayacaksınız.
- ‘Arayanları tekrarla’ seçeneğini aktif hale getirirseniz, 15 dakika içinde sizi birden çok arayan kişilerin aramalarına izin verilecektir.
- ‘Mesajlar’ bölümüne dokunduğunuzda ise aynı aramalar bölümünde olduğu gibi ayarlamalar mevcuttur.
- Son olarak ‘Görüşmeler’ bölümünde de ‘Tümü’ ve ‘Öncelikli görüşmeler’ yer almaktadır. Bu bölümü de dilediğiniz gibi ayarlayın.
- İstisnalar bölümünde ‘Alarmlar ve sesler’ diye bir seçenek yer almaktadır. Buraya dokunduğunuzda karşınıza 5 tane öge çıkacaktır. Bunlar; alarmlar, medya sesi, dokunma sesleri, takvim etkinlikleri ve hatırlatıcılar şeklindedir. Bu ögelerden hangisini aktif hale getirirseniz bunlar, rahatsız etme modundayken çalışmaya devam edecektir. Aktifleştirmediğiniz seçeneklerin ise rahatsız etme modundayken ses ve titreşimi kapanacaktır.
- İstisnalar bölümünde son olarak ‘Uygulamalar’ seçeneği yer almaktadır. Buradan da rahatsız etme modu çalışırken bildirim almaya devam edeceğiniz uygulamaları belirleyebileceksiniz. Ayrıca sağ üstte yer alan ‘+’ sembolüne dokunarak bildirim almaya devam etmek istediğiniz uygulamaları ekleyebilirsiniz.
- Rahatsız etme modunda ‘Bildirimleri gizle’ diye de bir seçenek bulunmaktadır. Bu seçeneğe tıkladığınızda, rahatsız etme modundayken bildirimleri nasıl alacağınız ya da almayacağınızla ilgili düzenleme yapabilirsiniz. Bütün bildirimleri gizlemek isterseniz de ‘Tümünü gizle’ seçeneğini aktif hale getirin.
iOS Cihazlarda Rahatsız Etme Modu Nasıl Özelleştirilir?
- iOS cihazlarda rahatsız etme moduna girdiğinizde karşınıza yine birçok seçenek çıkacaktır. Bu seçeneklerden ilki ‘Zamanlanmış’ olandır. Bu seçeneği aktif hale getirdiğinizde rahatsız etme modunun hangi saatler arasında cihazınızda aktif olacağını belirleme şansınız olacaktır. Başlangıç ve bitiş saatlerine dilediğiniz saatleri yazarak bu seçeneği kullanabilirsiniz.
- Bir diğer seçenek ise ‘Yatış zamanı’ olarak geçmektedir. Bu seçeneği aktifleştirdiğinizde ise belirlediğiniz süre aralığı boyunca kilitli ekran kapanır ve aramaların sesi kapatılır. Belirlediğiniz rahatsız etme süre aralığında gelen bildirimleri görmek için ise kilit ekranını açıp bildirimler çubuğunu kaydırmanız yeterli olacaktır.
- ‘Telefon’ seçeneğinde ise sizi arayacak kişileri kısıtlayabilirsiniz. Arama kısıtlama seçeneklerinde; herkes, favoriler ve rehberinizdeki kişiler yer almaktadır.
- ‘Yinelenen aramalar’ seçeneğini aktif hale getirirseniz, birisi sizi 3 dakika içinde birden fazla aradığında ilgili kişinin aramasının bildirimini alabileceksiniz.
- Rahatsız etme modunu araba kullanırken etkinleştirme seçeneğiniz de bulunmaktadır. Bunun için ‘Etkinleştir’ yazan yere dokunmanız yeterli olacaktır. Araba kullanırken biri sizi ararsa o kişiye iletilmesi için belirli bir mesaj da oluşturabilirsiniz. Bunun için ‘Otomatik yanıt’ seçeneği yer almaktadır.
- Ayrıca ‘Uygulamalar’ yazan yere girerseniz de rahatsız etme modunun haricinde tutulacak uygulamaları ekleyebilirsiniz.
Genel Değerlendirme
Rahatsız etme modu, akıllı telefon kullanıcıları için oldukça elverişli ve kullanışlı bir özelliktir. Bu özellik sayesinde sizin için önemli olan kişilerin çağrısını ya da mesajlarını sesli bir şekilde almaya devam etme şansınız olur. Öte yandan rahatsız etme modu sayesinde önemli olmayan uygulama bildirimlerini ya da kampanya mesajlarını sesli bir şekilde alma ya da bildirim çubuğunda görme zorunluluğunuz da ortadan kalkmış olur.
Bu modun en güzel yanı, sizin isteğiniz ve ayarlama şeklinize bağlı olarak çalışmasıdır. Bu da telefonun bildirimlerini özelleştirmeniz için iyi bir imkan haline gelmektedir. Örneğin birçok kişi uyku sırasında bankalardan gelen bir aramayla rahatsız edilmek istemez.
Ancak bazı önemli çağrıları ya da mesajları uykusunda dahi kaçırmak istemeyen kişiler rahatsız etme modu sayesinde diledikleri ayarı telefonlarına uygulayabilirler. Yazımızda da anlattığımız yöntemleri kullanarak size en uygun rahatsız etme modunu ayarlayabilirsiniz.
Sizler için hazırlamış olduğumuz rahatsız etme modu rehberimiz burada sona eriyor. Sizler de rahatsız etme moduyla ilgili soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.