R Programlama Dili Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bilgisayarların gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla birlikte veri konusunda da önemli gelişmeler yaşanıyor. Günümüzde veri analizi ve istatistik, profesyonel iş hayatından akademik dünyaya kadar birçok alanda büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda istatistik çalışmalarını kolaylaştırmak için çeşitli programlama dilleri ve yazılımlar geliştiriliyor. R, istatistik dünyasında en çok kullanılan programlama dillerinden birisidir. Bundan dolayı veri ve istatistik konusunda bilgisi bulunmayan kişiler, R nedir diye merak edebiliyorlar.

Bizler de bu yazımızda sizler için R nedir sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Bunun yanı sıra her geçen gün daha da çok kullanılmaya başlanan R, hangi alanlarda kullanılıyor sorusu hakkında da bilgi vereceğiz. Böylece rehberimizi inceleyerek R hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara kolaylıkla cevap bulabilirsiniz.

R Nedir?

İstatistik bilimi, insan hayatının çeşitli alanlarında yer almaktadır. Bundan dolayı özellikle verilerin artmasıyla birlikte istatistik biliminin çalışma alanları daha da genişlemeye başladı. Bu noktada istatistikçiler, hesaplamalar ve modellemeler için bilgisayarlardan destek almayı tercih ettiler. Böylece hesaplama ve modellemeler üzerine çeşitli istatistik yazılımları ve programlama dilleri ortaya çıktılar.

Günümüzde istatistikçilerin en çok kullandıkları programlama dillerinden birisi R olarak karşımıza çıkıyor. R, Ross Ihaka ve Robert Gentleman tarafından geliştirilmiştir. Yeni Zellanda’da bulunan Auckland Üniversitesi’nde çalışan bu iki istatistikçi, istatistiksel hesaplamaları yapabilmek amacıyla bir programlama dili geliştirmeye karar verdiler. Bu doğrultuda R, ilk olarak 1993 yılında ortaya çıktı. Ancak R, resmi olarak 1.0 sürümüyle 2000 yılında insanlara sunuldu.

R dilinin geliştiricileri, ilk etapta bu programlama dilini kendileri kullanmayı hedeflediler. Ancak daha sonrasında çeşitli görüşler doğrultusunda ikili, R’yi açık kaynak haline getirmeye karar verdiler. Bu doğrultuda R ile alakalı neredeyse tüm dosyaların yer aldığı Kapsamlı R Arşiv Ağı yani CRAN(Comprehensive R Archive Network) kuruldu.

CRAN ile birlikte R’nin geliştirilme süreci de değişiklik gösterildi. 1997 yılında CRAN ile birlikte R çekirdek ekibi kuruldu. Bu ekip, R’nin geliştirilmesinden görevli kişilerden oluşuyor. Günümüzde de varlığını korumayı başaran bu ekip çeşitli istatistikçi ve bilgisayar bilimcileri bünyesinde bulunduruyor.

R, yayınlanmasından sonra hızlı bir şekilde büyümeye devam etti. Bundan dolayı R’ya ilgi gösteren kişiler ve geliştiriciler, R Vakfı’nı kurdular. Vakıf, projeye destek sağlamayı amaçlıyor. Tüm bu gelişmeler ışığında sürekli gelişmeye devam eden R, günümüzde istatistik biliminde en çok kullanılan programlama dillerinin başında geliyor.

R Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

Veri bilimi ve istatistik, her geçen gün daha da popülerleşmeye ve önem kazanmaya devam ediyor. Bu doğrultuda kariyerini şekillendirmek isteyen kişiler, bu alanlara ilgi gösterebiliyorlar. Günümüzde veri üzerine çalışmak için hesaplamalar ve modellemeler için kullanılan bilgisayar yazılımı ve dillerinden bazılarına hakim olmanız gerekiyor. Bu noktada birçok kişi, R’yi öğrenerek kariyerinde kullanmayı tercih ediyor.

Temel olarak bir istatiksel hesaplamalar ve modellemeler için kullanılan R, ilk olarak istatistik bilimcileri tarafından kullanılıyor. Bunun yanı sıra R’nin ticari alanlarda kullanımı da oldukça yaygın. Öyle ki dünya genelinde birçok şirket, veri analizi başta olmak üzere çeşitli istatistiksel hesaplamaları için R kullanmayı tercih etmektedir. Bu şirketlerin kategorileri, e-ticaret sektöründen ilaç sektörüne kadar değişiklik göstermektedir. Bundan dolayı R, iş dünyasında da oldukça yaygın kullanılmaktadır diyebiliriz.

R’nin sıklıkla kullanıldığı alanlardan birisi üniversiteler olmaktadır. Üniversitelerin başta istatistik bölümleri olmak üzere çeşitli bölümleri, veri alanında çalışabilecek kişiler yetiştirmek adına R eğitimi vermektedirler. Böylece R, birçok ülkede üniversitelerde de kullanılmaktadır.

Genel olarak baktığımızda R, günümüzde eğitim sektöründen profesyonel iş sektörüne kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra R’nin kullanım alanlarının sürekli artış gösterdiğini de belirtmek gerekmektedir. Bundan dolayı veri analizi ve modelleme gibi konularda çalışmak isteyen kişiler, genellikle R’yi öğrenip iş hayatlarında R’yi kullanmayı tercih etmektedirler.

R Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

İstatistik alanında kullanılan yazılım ve bilgisayar dilleri, çok farklı özelliklere sahipler. Bunun sonucunda bu alanda çalışan kişiler, kullanmış oldukları yazılım ve bilgisayar diline göre farklı fonksiyonları gerçekleştirebiliyorlar. Bu noktada istatistik hesaplamaları ve modellemeleri için R kullanmayı düşünen kişiler, bu programlama dilinin avantajlarını merak etmektedirler.

R’nin ilk avantajı açık kaynak kodlu olması oluyor diyebiliriz. Açık kaynak kodlu bir programlama dili olması sayesinde herhangi bir ücret ödemeden R’yi kullanabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra açık kaynak kodlu olmasından dolayı indirmek ve bilgisayara kurmak da oldukça kolay.

R, ücretsiz olmasının yanı sıra oldukça erişilebilir bir programlama dilidir. Çünkü R’yi Windows, Linux ve MacOS yüklü bilgisayarlarda kullanmak mümkün. Böylece bilgisayarınızın işletim sisteminden kaynaklı herhangi bir sorun yaşamadan R’yi ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz.

R Kullanmanın Avantajları Nelerdir

İstatistik yazılım ve dillerinde kütüphaneler oldukça önemlidir. Çünkü istatistik yazılım ve dillerinin kütüphaneleri ne kadar geniş olursa sağladıkları özellikler de o kadar artıyorlar. Öyle ki R, bu konuda en avantajlı dillerden birisidir. Açık kaynak kodlu bir programlama dili olan R’nin CRAN adında bir ağı mevcut. Bu ağ üzerindeki kütüphane de oldukça kapsamlı.

Sürekli geliştirilmeye devam edilen R, makine öğrenimini destekleyen bilgisayar dillerinden birisidir. Bunun yanı sıra R üzerinden istatistik hesaplama ve modellemelerini kusursuz bir şekilde yapabilmeniz de mümkün. Bu yüzden istatiksel işlemlerinizi R üzerinden başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

R’nin bir diğer avantajı da diğer yazılım ve dillerle uyumlu olması oluyor. Yani R üzerinden yaptığınız işlemleri, Python başta olmak üzere çeşitli programlama dilleriyle kolaylıkla değiştirebilirsiniz. R’nin diğer programlama dilleriyle uyumlu olması, R’nin kullanılabilirliğini ciddi ölçüde artırıyor. Bununla birlikte bu özellik, R’nin kullanım oranını da fazlasıyla etkiliyor.

R Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?

İstatistik hesaplama ve modellemelerinde kullanılan bilgisayar dillerinin dezavantajları da mevcut. Bundan dolayı hesaplama ve modelleme işlemleri için kullanılacak dil veya yazılıma karar vermeden önce dezavantajları da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Veri bilimiyle uğraşan kişilerin fazlasıyla kullandıkları R’nin ilk dezavantajı, fazla bellek kullanması oluyor. Python gibi diller, bilgisayarı yormamalarıyla ön plana çıkıyorlar. Bunun yanı sıra R ise rakiplerinin aksine daha fazla bellek kullanıyor. Belleği fazla kullanması, R ile yapılacak işlemleri de bir noktadan sonra kısıtlıyor. Örneğin R ile büyük kapasiteleri veritabanları üzerinde çalışmanız pek de mümkün değil. Çünkü büyük kapasiteli bir veritabanını çalıştırıp bunun üzerinde işlem yapmak bilgisayarınızı fazlasıyla yoracaktır.

Ayrıca R’nin belleği fazla kullanması, R üzerinden yapılan işlemlerin de yavaş gerçekleşmesine neden oluyor. Yani Python gibi alternatif bir programlama diliyle R’de yapmak istediğiniz işlemi daha kısa sürede yapabiliyorsunuz. Bu durum da R’nin ilk dezavantajı olarak karşımıza çıkıyor.

Bunun yanı sıra R’nin bir diğer dezavantajı, karmaşık bir yapıya sahip olmasıdır. Yani R üzerinde hesaplama ve modelleme yapmak çok da kolay değil. Eğer R dilini öğrenmek istiyorsanız fazlasıyla emek vermeniz gerekiyor. Ayrıca bilgisayar dilleri üzerine fazla tecrübeniz ve ilginiz yoksa R’yi öğrenmek zor olabilir.

R’nin geniş bir kütüphanesinin olduğunu belirtmiştik. Bu geniş kütüphane, R kullanıcıları için hem avantaj hem de dezavantaj olmaktadır. Öyle ki R paketlerini açık kaynak kodlu olmasından dolayı R kullanıcıları ve CRAN yetkilileri geliştirmektedir. Bundan dolayı R kullanıcıları, paketlerin devamlılığını birden sonlandırabiliyorlar. Bundan dolayı R’nin kütüphanesinde yer alan paketler, bir süre sonra kullanımdan kaldırılabiliyorlar.

R Nasıl Kullanılır?

Veri analizi, modelleme, makine öğrenimi gibi konulara ilginiz varsa R öğrenmek ve kullanmak veri sektörüne girmek için iyi bir tercih olabilir. Bundan dolayı R nedir sorusuna cevap bulduktan sonra R nasıl kullanılır sorusuna cevap arıyor olabilirisiniz. Açık kaynak kodlu bir programlama dili olan R’yi bilgisayara kurmak ve kullanmaya başlamak oldukça kolay.

R’yi kullanabilmek için ilk olarak R’nin kurulum dosyalarını bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor. Bunun için R’nin web sitesini ziyaret etmelisiniz. Sonrasında işletim sisteminize uygun kurulum dosyasını indirmelisiniz. R, oldukça sade ve basit bir kurulum arayüzüne sahip. Böylece hızlı bir şekilde R’nin kurulumunu tamamlayabilirsiniz.

R’yi bilgisayarınıza yükledikten sonra R ile projeler üretebilmek için bir geliştiriciye ihtiyacınız var. Bu noktada RStudio ile R üzerinden projeler geliştirebilirsiniz. Yani R’yi kullanabilmek için R’nin yanı sıra RStudio’yu da bilgisayarınıza kurmanız gerekiyor. Bunun için RStudio’nun web sitesi üzerinden kurulum dosyasını indirerek geliştiriciyi bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

RStudio, kullanıcılarına hem ücretli hem de ücretsiz sürümler üzerinden hizmet veriyor. RStudio’nun ücretli sürümü, veri sektöründe profesyonel projeler üzerinde çalışan kişilere hitap ediyor. Güncel fiyatlandırmayla RStudio’nun ücretli sürümünü yıllık 995 Dolar abonelik ücretiyle kullanabilirsiniz. Geliştiriciyi bilgisayarınıza kurduktan sonra R ile oluşturduğunuz dosyaları “.r, .rdata, .rds” uzantıları ile kaydetmeniz mümkün.

R Nedir: Sıkça Sorulan Sorular

R hangi alanlarda kullanılır?

Bir programlama dili olan R, temel olarak istatistik biliminde kullanılmaktadır. Bu doğrultuda R, istatistik hesaplamaları ve modellemeleri başta olmak üzere makine öğrenimi için de kullanılmaktadır. Yani R; pazarlama, veri analizi, istatistik hesaplamaları gibi alanlarda kullanılabildiği gibi üniversitelerde de kullanılabilmektedir.

R öğrenmek ne kadar sürer?

R üzerinden hesaplama, modelleme gibi işlemleri yapmak bir noktadan sonra karmaşık olmaktadır. Bundan dolayı R’ye tam anlamıyla hakim olabilmek adına fazlasıyla emek vermeniz gerekiyor. Bu noktada R öğrenmenin süresi, sizin çabanıza bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca R’yi hangi derecede öğrenmek istediğiniz de öğrenme sürenizi belirlemektedir.

R ücretli mi?

Ross Ihaka ve Robert Gentleman tarafından geliştirilen R, ücretsiz bir programlama dilidir. R’nin geliştiricileri, bu programlama dilini açık kaynak kodlu olarak yayınlamayı tercih ettiler. Böylece R’yi kullanmak istemeniz durumunda kendi web sitesi üzerinden ücretsiz bir şekilde indirerek kullanabilirsiniz.

Örnek R Uygulamaları

Neredeyse programlama dilinde olduğu gibi, R öğrenirken de ilk olarak “hello world” yazıyoruz.

r-programlama-dili-hello-world

Bunun yanı ıra vektör adı verilen küçük bir sayı koleksiyonu oluşturalım. Veri içeren herhangi bir nesneye veri yapısı denir ve sayısal vektörler R’daki en basit veri yapısı türüdür. Aslında tek bir sayı bile bir uzunluk vektörü olarak kabul edilir. Bir vektör oluşturmanın en kolay yolu, “birleştir” anlamında gelen c() fonksiyonudur. 1.1, 9 ve 3.14 sayısını içeren bir vektör oluşturmak için şunu yazıyoruz:

r-vector

Genel Değerlendirme

Dijitalleşmenin artmasıyla birlikte veri kavramı daha fazla karşımıza çıkmaya başladı. Her geçen gün daha da önem kazanan veri üzerine çalışan kişiler mevcut. Bu kişiler, veri analizi ve modelleme işlemleri başta olmak üzere çeşitli işlemler için bilgisayar yazılımı ve programlama dillerini kullanıyorlar. Bu programlama dillerinden birisi de R olarak karşımıza çıkıyor. Ancak veri bilimi ve istatistik konusunda daha önce bilgi sahibi olmayan kişiler, R nedir diye merak ediyorlar.

Ross Ihaka ve Robert Gentleman tarafından geliştirilen R, açık kaynak kodlu bir programlama dilidir. Bu dil, temel olarak istatistiksel hesaplamalar ve modellemeler için geliştirilmiştir. R, özellikle veri bilimi ve istatistik alanlarında çalışan veya çalışmak isteyen kişilerin karşısına çıkmaktadır. Bu yüzden daha önce bu programlama dilini duymayan kişiler, R nedir diye sorgulamaktadırlar. Bu doğrultuda bizler de bu yazımızda R nedir sorusuna cevap vermeye çalıştık. Sizler için hazırlamış olduğumuz R rehberimiz burada sona eriyor. Hazırlamış olduğumuz rehbere göz atarak R ile ilgili merak ettiğiniz tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Sürekli kendisini güncellemeye çalışan, araştırma yapıp edindiği bilgileri paylaşmayı seven bir teknoloji tutkunu.