YouTube’da mutlaka denk gelmişsinizdir. Hani böyle basınçlı su ile evlerin duvarlarını falan temizliyorlar, biz de onları izlerken rahatlamış hissediyoruz ya, PowerWash Simulator bize tam olarak bunu sunuyor! Sınırsız rahatlama hissi!
İçindekiler
Her Türlü Bahçe, Duvar, Araba, Halı Temizlenir!
2018 yılında geliştiricisi Empyrean ve yayıncısı Frozen District, PlayWay S.A. olan House Flipper hayatımıza girdiğinde ev tamiratı konusunda bir tecrübe edinmiştik. Sürekli gelen mail kutusuna bakıyor beğendiğimiz işleri alıyor ve milletin banyosunu, prizlerini falan tamir ediyorduk. Tabi bunun yanı sıra boya badana da mevcuttu. House Flipper ilk çıktığı zaman aldığımda “Bu tarz bir simülasyon oyununu çok oynayan olur mu acaba?” derken bir anda YouTube ve Twitch üzerinde bu oyunla alakalı içerikler dönmeye başladı ve oyun da baya popüler bir noktaya geldi.
2021 yılında ise işin daha çok temizlik kısmı çıktı karşımıza. Tazyikli su ile her yeri ilk günkü gibi olana kadar yıkıyoruz. Tabi bu kadar basit değil. Her oyunun bir zorluğu elbette var. Öyle 20 metre bahçe hortumunu takayım, gelene gidene sıkayım, bir yandan da temizlik yapayım yok!
Teknoloji.org Temizlik A.Ş.
Oyuna ilk başladığınız zaman ufak bir tutorial ekranı bizi karşılıyor. Burada mavi bir minibüsü kirlerinden arındırıyoruz. Biz temizlik yaptıkça yukarıdaki ekranda ne kadarını temizlediğimizi, ne kadar para kazandığımızı görebiliyoruz. Bu kısımda ileride çok işinize yarayacak olan bir bilgiyi de kullanmanız gerekiyor. Tab tuşuna bastığınız zaman nerelerin kirli olduğunu görebiliyorsunuz. Bu çok önemli çünkü bazı aşamalarda temizlediğinize inandığınız bir alanda ufacık da olsa kir kalabiliyor.
Tazyikli su tabancanız için farklı başlıklar mevcut. Bu başlıklar sayesinde sıkılan suyun genişlik kısmını da ayarlayabilirsiniz. Başlık açısına göre temizlediği alan genişliği daha fazla olacaktır. Fakat uygun başlıkları da uygun yerlerde kullanmalısınız. Hemen geniş açılı başlıkla temizleyebileceğinizi düşünmeyin.
Tutorial kısmında ilk görevinizi tamamladıktan sonra 150 dolarlık ödemenizi alıyorsunuz. Daha sonrasında yeni bir görev sizi karşılayacak. İkinci görevde ise bir bahçeye gidiyoruz. Pislik içerisindeki bahçeyi temizlememiz karşılığında 400 dolar para alacağız. Tabi vereceğiniz hizmete göre bu ücret artabilir ya da azalabilir.
Yaz Kızım! Deterjanı Kendi Getiriyormuş
PowerWash Simulator oyununda her şey başlangıç aşamasında olduğu gibi bedava değil. Kazandığımız paralar mezara gidecek değil ya. İlla ki harcamamız gerekiyor. Yeni ekipmanlar alarak teçhizatımızı çeşitlendiriyoruz.
Örneğin sabun alacaksınız ama arap sabununu seçip her yeri temizleyemiyorsunuz. Her zemin için farklı özellikte sabunlar mevcut. Metal yüzeyler, plastik yüzeyler, ahşap yüzeyler gibi. Aynı zamanda kullandığınız tezyikli su tabancasının başlığı da önemli. Hafif kirler, orta kirler, zorlu kirler gibi farklı seçenekler var. Bu sayede ilerleyen aşamalarda “light duty” başlığı ile “heavy duty” başlığını gerektiren yerleri temizlemekten kurtuluyorsunuz. Yoksa ufacık bir alan için elli kere dönmeniz gerekir.
PowerWash Simulator oyunu aslında bize gerçek dünyada bu işte kullanılan malzemeleri de tanıtmış oluyor. Oyunda göreceniz malzemelerin bir çoğunu bilmesek de oyun sayesinde öğreniyoruz. Başlıklar, deterjanlar, uzatma eklentileri gibi bir çok ekipman mevcut. Bunları kullanarak ilerlemek de işimizi kolaylaştırıyor.
PowerWash Simulator Sistem Gereksinimleri
İşletim Sistemi: Windows 8 (64-bit) ya da daha yenisi |
İşlemci: Intel i5-760 (4*2800), AMD Phenom II |
Bellek: 4 GB RAM |
Ekran Kartı: GeForce GTX 760, AMD R7-260X |
DirectX: Sürüm 11 |
Depolama: 6 GB kullanılabilir alan |
Artıları ve Eksileri
İlk görüşte “Bu oyun oynanır mı ya?” diyorsunuz ve sonra oyun sizi içine yavaş yavaş çekiyor. Neden bilmiyorum ama bir aşamadan sonra iş hırsa dönüşüyor. Yani başladığınız işin yüzdelik oranına baktığınız zaman “Nasıl %99? Neresi kaldı? Bitirmeden bırakmam!” diyerek kendinizi bi gaza getiriyorsunuz. Erken erişim oyunu olmasına rağmen bence oldukça güzel.
Eksi kısmına bakacak olursak ilk aşamada temizledikçe rahatlıyoruz fakat ilerleyen bölümlerde “Yeter artık!” diyecek kadar sıkılabiliyorsunuz. Çünkü o küçücük toz ya da kir kalmış alanı bulana kadar canınız çıkıyor. Eğer bunları tespit edecek kadar sabrınız yoksa hiç bulaşmayın derim.
Erken erişim oyunu olmasına rağmen güzel. Fiyat konusunda da kimseyi üzmeyecek türden. PowerWash Simulator Steam’de 32TL’den satışa sunuluyor. Steam Yaz İndirimleri kapsamında da oyunu 27,20TL’den alabilirsiniz. Açıkçası erken erişim süresi bittikten sonra da oyunun fiyatında çok bir değişim olacağını da düşünmüyorum. Aynı tarzda olan House Flipper oyunu da erken erişimden çıktıktan sonra büyük bir fiyat farkı yaşamamıştı.