Yapay zekadaki hızlı gelişim, bize sunduğu çözümlerden biri olan yüz tanıma teknolojilerini son derece popüler hale getirdi. Günümüzde pek çok alanda kullanılan bu yüz tanıma teknolojileri son zamanlarda bazı kesimler tarafından çok fazla eleştiri yağmuruna tutuldu. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde “Black Lives Matter” hareketinde, insanlar modellerin kişisel bilgiler açısından hukuki sorun teşkil ettiğini dile getirmişlerdi. Bu olay doğrultusunda Amazon, Microsoft ve IBM gibi dev firmalar kolluk kuvvetlerine yüz tanıma teknolojilerini satmayı durdurmuştu. Yüz tanıma teknolojilerinin kişisel hakları ihlal ettiği görüşü ise git gide gündeme gelmeye başladı ve ABD’de bulunan Oregon eyaletinden Portland, yüz tanıma teknolojisini bu doğrultuda yasakladı.
Portland yetkilileri, bu hafta ülkenin en büyük yüz tanıma teknolojisini içeren yasağını onaylayarak teknolojinin Oregon’un en büyük şehrinde özel işletmeler ve devlet kurumları tarafından kullanımını yasakladı. Kaliforniya ve Massachusetts’teki bazı şehirler, hali hazırda devlet kurumlarının yüz tanıma teknolojisini kısıtlayan adımlar atmıştı. Fakat hiçbiri Portland kadar ağır değildi ve ticari şirketleri içermiyordu.
“Yüz Tanıma Teknolojileri Irkçı ve Cinsiyetçi Ön Yargılara Sahip”
Belediye Başkanı Ted Wheeler konseyde yaptığı açıklamada “Tüm Portland’lılar, kişisel mahremiyetini tehlikeye atan, ırksal ve cinsiyet ön yargıları içeren teknolojiyi kullanmayacak bir şehir yönetimine sahip olma hakkına sahiptir. Bu karar ABD’de türünün ilk örneği. Bugün Portland şehri için tarihi bir gündür.” ifadelerini kullandı.
Oy birliğiyle kabul edilen yasa tasarısı 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girecek. Bu süre zarfında çeşitli şehir büroları, yüz tanıma teknolojilerinin etkileri ve kullanımı hakkında kamuoyunu bilinçlendirecek çalışmalar yapacak. Özellikle çocuklar için kullanılan yüz tanıma sistemlerinin ne kadar sorunları olduğunu halka iletecekler.
Yasağı ayrıntılarıyla anlatan yedi sayfalık bir belgede konsey, yüz tanıma teknolojilerinin kabul edilemez bir cinsiyet ve ırksal ön yargıya sahip olduğunun belgelendiğini ve topluluk içi huzursuzluk çıkartacak seviyede olduğunu belirtti.
Konsey, bu teknolojilerinin kullanımı güvenli olana kadar ve sivil mahremiyet sorunları çözülene kadar tedbirli bir şekilde uygulanması gerektiğini belirtti. Yasağı ihlal eden şirketlerin hakim karşısına çıkması gerekecek. Ve bu şirketlerin yasağı ihlal ettikleri her gün için 1.000 dolar para cezasına çarptırılabilme ihtimali var.