Günümüzde belki de büyük firmalar, devletler, organizasyonlar için en fazla gerekli olan şeylerden birisi de veridir. Avrupa Birliği tarafından “Veri yeni altındır işlenmelidir” olarak nitelendirilen veri ile pek çok şey gerçekleştirilebilir. Çevrim içi platformlarda gezdiğiniz sırada eğer ki bir şey ödemiyorsanız satılan ürün sizin verilerinizdir. Sosyal medya platformları, alışveriş siteleri ve daha bir çok çevrim içi site müşterilerini bir veri tedarikçisi olarak kullanmaktadır. Kullanıcıların aktivitesi, beğenileri, geçirdikleri süre ve bazı kişisel bilgileri gibi veriler çok fazla talep görmektedir ve bu firmalar bunları ücretler karşılığında kullandırmaktadır. Bir Alman girişimi olan PolyPoly ise bu veri ekonomisini yeniden şekillendirmek istiyor.
PolyPoly bu yolda yeni bir dizi ekonomik ve teknolojik teşvik oluşturarak veriye ihtiyacı olan işletmeler ile kullanıcılar arasındaki ilişkiyi baştan yaratmayı amaçlayan çok yönlü bir plan başlattı. Veri paylaşımında en önemli şeylerden birisi olan gizlilik sorununu çözmeyi hedefleyen PolyPoly’nin bu planı, gizlilik ve veri sahipliğini yönetmede ortak olarak hareket etmeyi motive eden bir sistem oluşturmak adına, bir veri alışverişi platformunu ve kar amacı gütmeyen bir kuruluşu bir araya getiriyor.
PolyPoly kurucu ortaklarından Thorsten Dittmar yaptığı bir açıklamada “İstesek de istemesek de veri yaratıyoruz. Veri oluşturmayı bıraksak da bu bir şeyi değiştirmeyecek. Bu nedenle farklı teşviklere ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.
Yeni Veri Teşvikleri
Veri ekonomisini yeniden şekillendirmek istiyor olan PolyPoly, kullanıcıları ve işletmeleri cezbetmek için çok kapsamlı bir yaklaşım benimsemeye çalışıyor. En büyük amaçları gizliliğe saygı göstermeyi, şirketler için daha ucuz ve ekonomik olarak daha etkili bir seçenek haline getirmek. PolyPoly bunun için üç farklı yapı oluşturdu bir vakıf, bir veri kooperatifi ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş.
Bu üç yapı ile kuruluşlar, uç cihazlarda kullanılmayan bilgi işlem gücünden yararlanabilecek. Kullanıcılar da bilgi işlem güçlerinden faydalanabilecekleri gibi tüm kişisel verilerini cihazlarında yerel olarak tutabilecek. Bu sistemin merkezinde ise merkezi olmayan bir ağ oluşturan polyPad yatmaktadır. Kullanıcılar bu uygulamayı telefonlarına, tabletlerine ve bilgisayarlarına indirebilirler.
Dittmar ayrıca “Hepimizin bir iPhone’u veya temelde küçük bir süper bilgisayar olan benzer bir şeyi var. Bu süper bilgisayarlar, zirveleri kaldırabilecek şekilde yapıldı. Dolayısıyla, telefonunuzun kilidini yüzünüzle açmak istiyorsanız, bunun gerçekten biraz hesaplamaya ihtiyacı var. Ancak bu çok nadiren olur. Yani ortalama olarak, bilgi işlem gücünün %4’ünü kullanıyorsunuz. Tüm dünyadaki cihazların bilgi işlem gücünün %1’ini kullanabilirsek, bu Google’ın sahip olduğundan daha fazla bilgi işlem gücü olur.” açıklamasında bulundu.
PolyPod aracılığıyla, kullanıcılar diğer uygulamalara izin verir ve bu tür verilerin işlenmesi kullanıcının telefonunda yerel olarak kalır. Bu, uygulamanın arkasındaki şirketin bu verileri merkezi bir sunucuya eklemeyeceği anlamına gelir. Maddi teşviklerin yanı sıra bu teknoloji kullanıcılara verilerinin güvenliği konusunda muazzam bir güven sağlamakta.