Pixar Animasyon Stüdyoları Bugünlere Nasıl Geldi?

Pixar Animasyon Stüdyoları, yaptığı animasyon filmleriyle yıllardır küçükten büyüğe herkesi büyülemeye ve hayal gücünün sınırlarının olmadığını göstermeye devam ediyor. Peki Pixar’ın tüm bu yolculuğu nasıl başladı?



Pixar’ın Ortaya Çıkışı

1979 yılında film yapımcısı George Lucas kendi film şirketindeki bilgisayar bölümünü yönetmesi için Ed Catmull’u işe aldı. Grafik teknolojisini geliştirmeyi hedefleyen bölüm, yüksek çözünürlüklü ve üç boyutlu görüntü oluşturma becerisiyle film endüstrisinin ötesinde uygulamalar sunan Pixar Görüntü Bilgisayarı’nı sundu. Yaklaşık 13 yıl boyunca şirket; çeşitli film düzenleme sistemleri gibi konularda çalıştı. 

1984 yılına gelindiğinde animatör John Lasseter, Pixar tarafından, kısa animasyon filmler oluşturmak için  işe alındı.

Steve Jobs Devreye Giriyor

Steve Jobs Pixar Lambasıyla
Steve Jobs Pixar Lambasıyla

George Lucas, ürettiği bilgisayarlar ile istediği sonucu yakalayamamıştı ve şirketini düzene sokmakta zorlanıyordu. 1986 senesinde Pixar’ın bilgisayar bölümü şirketten bağımsız olarak ayrıldı ve Steve Jobs tarafından satın alındı. Böylece Catmull, yeni Pixar adlı şirketin başkanı ve CEO’su oldu. Steve Jobs da yönetim kurulu başkanı olarak atandı. 

Başlangıçta Steve Jobs, şirketin Pixar Görüntü Bilgisayarı’nı pazarlamasına ve yüksek teknolojili grafik yazılımı geliştirmeye çabalamasına önem verdi. Fakat Pixar, bu alanda kar elde etmekte iyi bir sonuç alamadı ve Jobs, şirketin donanım bölümünü sattı.

Bu arada şirket animasyonlar üzerinde çalışıyordu. 1988’de Pixar’ın kendi üstün yazılımı ile üretilen Tin Toy isimli kısa film Oscar kazandı. Böylece Pixar’ın animasyon konusundaki başarısı duyulmuş oldu ve 1989 senesinde şirket, animasyonlu televizyon reklamları yapmaya başladı.

Pixar ve Disney

1991 senesine gelindiğinde Pixar’ın başarısı büyük şirketlerin de ilgisini çekmişti. O sene Disney ile Pixar üç uzun metraj animasyon filmi yapmak, üretmek ve dağıtmak için anlaşma yaptı. Pixar’ın artık hedefi ve odağı belirlenmişti. Sonraki birkaç yıl boyunca şirket animasyonlar üzerinde yoğunlaştı.

İlk Uzun Metraj Animasyon: Oyuncak Hikayesi

Oyuncak Hikayesi 1995
Oyuncak Hikayesi 1995

1995 yılında Pixar ve Disney işbirliğinde dünyanın ilk tamamen bilgisayar animasyonlu uzun metraj filmi olan Oyuncak Hikayesi (Toy Story), gösterime girdi. Oyuncakların özel hayatını oldukça komik ve eğlenceli bir şekilde anlatan film; dostluk kavramı üzerinde duruyordu. Tüm dünyada büyük ses getiren Oyuncak Hikayesi vizyona girdiği hafta sonu en çok izlenen film oldu. Ülke çapında 192 milyon dolar, dünya çapında ise 362 milyon dolar kazanarak yılın en çok hasılat yapan filmi olarak tarihe geçti.

Tarihe geçmesine sebep olan başka bir şey daha vardı. Bu animasyon film, En İyi Özgün Müzik, En İyi Özgün Şarkı ve En İyi Özgün Senaryo gibi dallarda Oscar’a aday oldu. John Lasseter’in Pixar ekibine ilham veren liderliği ona, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nden Özel Başarı Oscar’ı kazandırdı. Zaman zaman şirketi satmayı düşünen Jobs bu başarıdan sonra Pixar’ı daha çok sahiplendi ve CEO’su oldu.



Pixar Animasyon Stüdyoları Dev Bir Marka Haline Geliyor

Oyuncak Hikayesi’nin yayınlanmasından bir hafta sonra Pixar, halka açık ilk hisse senedini başlattı. 1997 yılında, filmden ve satışından çok büyük bir gelir elde eden stüdyo, Disney ile ortaklığını genişletmek istedi. Böylece iki şirket anlaşmalarını 10 yıllık ve 5 filmlik bir anlaşma olarak uzattılar.  Bu ortaklıklar görüşülürken de Pixar bir yandan; Bir Böceğin Yaşamı (1998), Oyuncak Hikayesi 2 (1999), Kayıp Balık Nemo (2003) ve İnanılmaz Aile (2004) gibi harika yapımlara imza attı.

2006’da Pixar’ın 20. senesi kutlanırken Steve Jobs şirketi Walt Disney Animasyon Stüdyolarına satmaya karar verdi. Ed Catmull ve John Lasseter de pozisyonlarını koruyarak Disney şirketi altındaki Pixar’da çalışmaya devam ettiler.

PİXAR animasyon stüdyoları filmleri
Pixar Animasyon Stüdyoları Filmleri

İlerleyen yıllarda Pixar, Arabalar (2006), Ratatouille (2007), Wall-E (2008), Yukarı Bak (2009), Oyuncak Hikayesi 3 (2010), Arabalar 2 (2011), Cesur (2012), Canavarlar Üniversitesi (2013), Ters Yüz (2015) gibi mükemmel yapıtlara imza attı. 2016 yılında ise şirket on yedinci uzun metraj filmi Kayıp Balık Dory’i gösterime sokarken 30. yılını kutlamış oldu. Kayıp Balık Dory filmini; Arabalar 3 (2017), Coco (2017), İnanılmaz Aile 2 (2018) ve Oyuncak Hikayesi 4 (2019) izledi. 

Pixar’ın yaptığı bütün animasyonlar çok sevildi ve izleyenlerde büyük izler bıraktı. Onlarca ödüle adaylığı bulunan Pixar filmlerinin birçoğu bu ödülleri kazandı. Şirket, sanat ve teknoloji arasında kurduğu bağlantı ile senelerdir harika filmler üretmeye devam ediyor.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojik mitleri araştırmayı ve ürün incelemeleri yapmayı çok seven, sanatsever, meraklı bir endüstri ürünleri tasarımı öğrencisi.