Petoi Bittle: Robotik Evcil Hayvanınız

Petoi Bittle, gerçek bir hayvan gibi oyun oynayabilen, bir hafızaya ve komut alma yeteneğine sahip küçük fakat güçlü bir robotik oyuncaktır. Bittle’ı verilen talimatlara göre inşa edip, kodlarını gerekli programa girerek hayata geçirebilirsiniz. Araştırmak, öğrenmek ve öğretmek için mükemmel bir araç olan bu oyuncak sadece küçük çocuklar için değil yetişkinler için de oldukça eğlenceli bir figür. 

Ürettiği robotlar avuç içi büyüklüğünde olan şirket gelecekte evcil hayvanların yerini akıllı robotik oyuncakların alacağını düşünerek Bittle’ı tasarlıyor. Bittle, şirketin ikinci ürünü. İlki ise Nybble isimli robotik kediler. Şu an Kickstarter’da fonlanma aşamasında olan ürünün hedeflenen parası toplanmış ve önümüzdeki sene üretiminin bitirilip tüm dünyaya dağıtıma geçilmesi planlanıyor. 

nybble
Şirketin İlk Ürünü Nybble

Bittle’ın açık kaynaklı yazılım teknolojisiyle, kullanıcılar istedikleri bütün hareketleri koordine edebilir, çeşitli sensörler takabilir, kablolu veya kablosuz bağlantılar aracılığıyla yapay zeka yetenekleri kazandırabilirler. 

Petoi Bittle, tekerleklere sahip değil. Tekerlek yerine sahip olduğu ayaklarla gerçek bir minyatür köpek gibi hareket edebiliyor. Bacaklar sayesinde engelli yollarda çok daha özgürce ve rahatça yürüyebiliyor. Sahip olduğu hareket kabiliyetleri oldukça gelişmiş. 

Bittle’ın boyutları 20cm x 11cm x 11cm ölçülerinde. Ürün yaklaşık 280 gram kadar fakat karnının altında 450 grama kadar yük taşıyabiliyor. Doğru programlama ve kalibrasyon ile saniyede vücut uzunluğunun iki katı kadar mesafe alacak şekilde çalışabiliyor. Bittle, onlarca içgüdüsel hareketi hatırlayıp depolayabiliyor, gerçek zamanlı talimatlarla da istediğiniz şeyi yapabiliyor. Akıllı kamera modülü sayesinde gördüğü görüntüleri tanıma algoritmasına sahip.

Bittle, size gelirken beş ana bileşenden oluşan kompakt bir sistem olarak geliyor. Bunlar gövde çerçevesi, elektronikler, batarya, aktüatör ve yazılım.

Petoi Bittle Bileşenleri

Gövde Çerçevesi

Japon marangoz yöntemleri gibi Bittle’ın gövde çerçevesi de çok az sayıda vida içeren, birbirine geçirilerek oluşturulan bir 3 boyutlu bulmaca gibi tasarlanmış. Monte etmesi çok zevkli olan ve yaklaşık 1 saat alan Bittle’ın parçalarının çoğu basit ve simetrik. 

Şirket, bütün parçaların 3 boyutlu baskı ile tekrar tekrar üretildiğini, sonrasında ise çarpışma ve darbelere karşı en iyi korumanın sağlanması için yüksek mukavemetli plastik kullandıklarını belirtiyor. Bu da hem güçlü hem de yumuşak olmasına sebep oluyor. Malzemenin yanında bacakların içinde bulunan yaylar, robotun eklemlerine gelen yükü hafifletiyor.

Bittle Hareket
Bittle Hareket Hali

Elektronikler

Bittle, özelleştirilmiş bir Arduino kartı olan NyBoard V1 tarafından çalıştırılıyor. Kas hafızasını depolayan sistem hızlanma ve denge gibi durumlar için de vücut durumunu analiz ediyor. Kart aynı zamanda yürü, otur gibi komutları ayrıntılı bir şekilde dinliyor.

Bittle sahip olduğu elektronik sistem ile, duyusal verileri analiz etme, internete bağlanma, kendi kendine karar verme gibi birçok yeteneğe sahip. Akıllı kamera modülü ve hareket sensörü gibi montaj sırasında robotunuza ekleyeceğiniz sensörler de şirket tarafından yollanıyor.

Bittle Elektronikler

Bittle’ın dengelenmesi ve hareket planlaması sırasında kablosuz olması önemli bir detay. Yüklemek istediğiniz kodları kablosuz olarak Bittle’a yükleyebilir, bilgisayar veya akıllı telefonunuzdan uygulamaları kontrol edebilir böylece robotunuzun yük kapasitesi ve boyutu tarafından kısıtlanmadan uzak bir beynin hesaplama gücünü kullanabilirsiniz. Robot tüm bunların yanında, temel hareketleri yaptırabilmenizi sağlayan bir kızılötesi uzaktan kumanda ile birlikte geliyor.

Batarya

Şirket, Bittle için kullanılacak olan dahili şarj ve koruma devreli bir Lityum-iyon pil takımı tasarlamış. Bu piller Bittle’a en az bir saatlik sürekli yürüyüş için güç verebiliyor. Sürgülü montaj mekanizması sayesinde robotun pillerini değiştirmek oldukça kolay. Pil durumunu gözlemlemek için ise üstüne minik bir led koyulmuş.

Aktüatör

Bittle’da optimize edilmiş, 270 derecelik kontrol edilebilir açıya sahip ince ve hızlı 9 adet P1S servo modeli kullanılmış. Bunların 8 tanesi, yürüyen eklemler için, bir tanesi de kafa hareketleri için koyulmuş. Şirket aynı zamanda çıkabilecek sorunları ön görerek yedek bir servo motor da gönderiyor.

Petoi Bittle Yazılım

Bittle, şirketin bir önceki robotunda da kullandığı OpenCat kodu tarafından yönlendiriliyor. Bu kod, dört ayaklı hareket gerçekleştirmek için minimum veri yapısı ve algoritmaları tanımlıyor. Şirket, diğer cihazlardan talimat gönderebilmeniz için, aynı zamanda binlerce küçük dört ayaklı robot üzerinde de çalışabilecek şekilde tasarlanmış örnek kodları Python’da sunuyor.

Petoi Bittle
Petoi Bittle

Yaratıcı şirket, Bittle’ı tasarlarken, insanların yaratıcılıklarını serbest bırakmak ve sınırlı kaynaklarla onları harika şeyler yapmaya teşvik etmek istediklerini söylüyor. Uygun fiyatlı robotik evcil hayvan kurgusunu gerçeğe taşıyan şirket, bunun ideal ev robotları geleceğine de atılan bir adım olduğunu düşünüyor.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojik mitleri araştırmayı ve ürün incelemeleri yapmayı çok seven, sanatsever, meraklı bir endüstri ürünleri tasarımı öğrencisi.