Perseverance Rover ve Yeni Arkadaşı Ingenuity

Perseverance Rover ve Ingenuity 22 Temmuz’da yola çıkıyor.

NASA’nın Perseverance Rover projesi Mars’ta yaşam belirtileri bulmaya yarayan bir uzay gezginidir. Perseverance Rover Dünya’ya geri gönderilebilecek toprak örneklerini toplamak için Florida’da bulunan Kennedy Uzay Merkezinde üretilmiştir. Ürünün Temmuz ayının sonunda NASA’ya teslim edilmesi planlanıyor. Atmosferdeki oksijeni incelemek, biyo-imzalar ve Mars göl yatağındaki kayaları delebilmek için tasarlanmıştır. Görevlerini yerine getirebilmesi için Perseverance Rover’a otonom bir helikopter drone eklendi. Çalışmalar başarıyla tamamlanırsa Ingenuity adı verilen drone, Dünya dışında uçuş yapan ilk motorlu araç olacak.

Çorak bir gezegende drone uçurmak kolay olsa da Mars gibi bir gezegende uçabilen bir makine tasarlamak oldukça zordur. Dünya yüzeyinde bulunan basıncın %1’ine sahip olan Mars atmosferi Ingenuity’nin uçabilmesinin önündeki en büyük engellerden birisidir. Ayrıca, Mars yüzeyindeki sıcaklık -100 santigrat derecelere kadar düştüğü için Ingenuity’nin tasarımında özel malzemeler kullanılmalı.

Ingenuity

Perseverance Rover ve Ingenuity drone
credit: nasa.gov

Ingenuity (Mars Helikopteri), Perseverance Rover için Mars’ta en iyi sürüş rotasını planlamak amacıyla tasarlanan otonom bir helikopterdir. İnişten sonra Perseverance ile iletişim kurabilen eş zamanlı çalışma özelliğine sahip yardımcı bir elemandır. NASA, Ingenuity’yi Mars gezegenindeki hava görevlerinde kullanmak için tasarladı. Yüzey görüntüleme, görüntüleri merkezle paylaşma, haritalandırma yapma ve rota belirleme gibi özelliklere sahiptir. Drone’ların Dünya atmosferinde havada kalabilmesi için pervanelerini döndürerek kendisini havada tutacak itme kuvvetini oluşturması yeterlidir. Fakat Mars yüzeyinde bu itme kuvvetinin tam tersi yönde uygulanması gerekmektedir. Bu yüzden Ingenuity’de ters yönde dönen koaksiyel pervaneler kullanıyor.

Perseverance Rover

Bir araba büyüklüğünde olan Perseverance 1.025 kilogram kütleye sahip bir Mars gezginidir. Perseverance, Mars yüzeyindeki Jezero kraterinde bulunan 23 kamera ve 2 mikrofonu incelemesi için 7 bilimsel aracın taşınması için kullanılacak. Perseverance’ın jeneratörü (MMRTG) 45 kilogramlık bir kütleye sahiptir. Elektriğe dönüştürebilen sabit ısı kaynağı olarak da plütonyum dioksit kullanıyor. MMRTG, 14 yıllık bir çalışma ömrüne sahip. Bu durum Güneş panellerinin aksine araca her türlü koşulda çalışma esnekliği sağlıyor. Ayrıca, en yoğun talepleri sağlayabilmesi için Perseverance’a şarj edilebilir iki adet lityum iyon pili de dahil edilmiştir.

Perseverance’ın 22 Temmuz 2020 tarihinde yola çıkıp 21 Şubat 2021 yılında Mars yüzeyine inmesi planlanıyor.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

2006 yılından bu yana web yayıncılığı ile ilgilenen Yiğit, WordPress ve Ruby programlama dili fanatiğidir. Yaklaşık 15 yıldır teknoloji, internet ve programlama hakkında Türkçe içerikler üretmeye devam ediyor.

“Perseverance Rover ve Yeni Arkadaşı Ingenuity” üzerine bir yorum

Yorumlar kapalı.