30 Temmuz 2020 tarihinde Mars görevi sebebiyle yola çıkan Perseverance keşif aracı, Mars‘taki ilk test sürüşünü gerçekleştirdi. NASA‘nın (Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı) açıklamalarına göre araç, 33 dakikada 6.5 metre yol aldı. Böylece NASA‘nın belirlediği hedefi başarılı bir şekilde yerine getirmiş oldu.
4 metrelik bir yolu gittikten sonra 150 derecelik manevra yaptı. Daha sonra da 2.5 metre yol alarak Kızıl Gezegen’deki ilk sürüşünü toplamda 6.5 metrelik bir mesafede gerçekleştirmiş oldu.
Yetkililer, NASA’nın resmi Twitter hesabından test sürüşüyle ilgili bir fotoğraf paylaştı. Bu fotoğrafla beraber Mars görevini yakından takip eden uzay meraklılarına güzel haberi vermiş oldular.
Bu bizim ilk denememizdi. İlk deneme olmasına rağmen test sürüşü mükemmel derecede iyi geçti. Gerçekten ekibimiz için çok önemli bir ilerleme. Daha uzun sürüşler yapacağız, bu henüz başlangıç. Daha iyi olmak için tüm gayretimizi vereceğiz.
NASA Mühendisi Anais Zarifian
Perseverance Keşif Aracının 2 Yıl Görev Yapması Bekleniyor
Perseverance keşif aracının tahmini görev süresi 2 yıl. 2 yıldan sonra bulduklarıyla beraber dünyaya dönecek olan araç şimdilik görev arkadaşı Curiosity ile beraber Mars’ta.
Şu anda Mars’ta görevde bulunan tek araç Perseverance değil. Amerika, daha öncesinde Mars görevi için 4 araç daha göndermişti. Dördüncü araç olan Curiosity, hala daha görevine devam ediyor.
Perseverance keşif aracı, Mars yüzeyine 18 Şubat 2021’de indi. Ancak, araç iner inmez yol almaya başlamadı. İndiği andan itibaren günlerce tekerlek ve yazılım testleri yapıldı. Mühendisler tarafından her detayına kadar kontrol edilen araç ancak bu testlerden sonra sürüş testi için hazır hale geldi.
NASA, test sürüşünü yerine getirdikten sonra, Mars yüzeyine fren roketiyle yapılan inişin mekaniklerini daha iyi anlayabilmek için bir sistem geliştirdi. Perseverance’ın motorundan çıkan dumanla Mars tozunu dağıtarak aracın iniş yaptığı yeri daha net görüntüleyebildiler. Görüntüleme için de Perseverance’ın navigasyon ve tehlike önleme kameralarını kullandılar.
Perseverance, NASA’nın şimdiye kadar Mars’a gönderdiği en teknolojik kara aracı. Mühendisler, Perseverance’ın 8. Mars gününde araçta bazı değişiklikler yaptı. Perseverance’ın güvenli bir şekilde iniş yapmasını sağlayan yazılımı gezegeni daha iyi araştırmalarını sağlayan bir yazılımla değiştirdiler.
Perseverance keşif aracı için, test sürüşü haricindeki bir diğer önemli dönüm noktası da Mars’taki 12. gününde gerçekleşti. Mühendisler, Perseverance’ın robotik kolunu ilk defa bugün çıkardı. Böylece eklem yerlerinden kolu esneterek gezegen şartlarına uyum sağlamasına yardımcı oldular. Robotik kol, araştırmacıların en ilginç bulduğu Jezero Krateri’nden örnek toplamak için çok yakında görev yapacak.
Ayrıca Perseverance, şimdiye dek Dünya’ya yaklaşık 7.000 adet fotoğraf gönderdi. Bugüne kadar Mars’a giden en gelişmiş kameraya sahip olan araç, bilim insanlarının, gezegenin yüzeyiyle ilgili daha net varsayımlar yapmasına yardımcı oluyor.