Oyun için en iyi tercih PC mi yoksa konsol mu? Yıllardır oyun takipçilerinin artan dolar kuruyla birlikte kafasını karıştıran konu, oyun için hangi platformun fiyat performans açısından onları tatmin edeceği olmuştur. Bu yazımızda da siz oyun takipçilerine oyun konsolu veya bilgisayarı tercih edin demek yerine her iki sistemi de çeşitli başlıklar altında inceleyerek seçimi size bırakacağız. Böylelikle PC mi konsol mu sorusunun cevabını bulmada size yardımcı olacağız.
Oyun konsollarına bir giriş yapacak olursak Xbox ve Playstation modelleri üzerinden konuyu ele alacağız. Bu oyun konsolları, markalar tarafından sabit donanımlar ile belirli aralıklarla piyasaya sürülen cihazlardır. Bu cihazlar adı üstünde sadece oyun oynamak üzerine tasarlanmıştır. Bilgisayar cephesine baktığımız zaman ise hazır olarak satın alınabilirken aynı zamanda parçalarını kendiniz satın alarak toplayabilirsiniz. Yani sabit donanım seçeneği burada da mevcut. Bu yüzden halihazırda bir bilgisayarınız mevcutsa çeşitli donanım değişiklikleriyle de oyun oynamaya hazır hale getirebilirsiniz. İki platforma da kısaca değindikten sonra gelelim asıl konumuza:
İçindekiler
1- Donanım
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi oyun konsollarının depolama birimi hariç hiçbir bileşenini değiştirmeniz mümkün değil. Öte yandan klavye ve mouse seti ile aynı zamanda konsola uyumu olacak şekilde adaptör alarak da oynanış açısından bilgisayara yaklaşabilirsiniz. Fakat bu aksesuarların da fiyatı size biraz pahalıya patlayabilir. Bilgisayar cephesinde ise işler bildiğimiz gibi farklı. Her bütçeye, ihtiyaca ve zevke göre istediğiniz donanımı ekleyip çıkartabilirsiniz. Üstelik aynı zamanda estetik olarak da eskiye göre günümüzde özelleştirme seçenekleri daha da fazla.
2- Çevrim İçi Oyunculuk
Bir oyun satın almışsınızdır ve oynanış, hikaye, müzikler ve grafikler açısından sizi gayet tatmin etmiştir. Hikaye modu bitmiştir fakat çoklu oyuncu moduyla oyundan keyif almaya devam etmek istersiniz. Bir diğer ihtimal olarak ise Battlefield gibi çoklu oyuncu modu odaklı bir oyun almışsınızdır ve onu çevrim içi oynamak istersiniz. Her iki durumda da konsol platformunda ek para ödemeniz gerekir. Xbox Live ve Playstation Plus’a abonelik ücreti vermek istemiyorsanız maalesef çevrim içi oyunculuktan vazgeçmeniz gerekir ( Free to play oyunları hariç). Bilgisayar açısından ise böyle bir durum söz konusu değildir. Satın aldığınız oyunu ek ücret ödemeden çevrim içi oynayabilirsiniz.
3- Oyun Performansı
Her ne kadar konsollar donanım olarak bilgisayardan ayrılsa da tıpkı bilgisayardaki parçalara sahiptir. İşlemci ve ekran kartı konusunda bilgisayarlara benzer donanımlara sahiptir. Fakat her ne kadar konsol parçalarına benzer bilgisayar parçaları satın alsanız da aynı performansı alamazsınız. Burada söz konusu farklılık oyun üreticilerinin konsollara oyunların optimizasyonu açısından daha farklı bir çalışma sarfetmeleridir. Böylece konsollar kısıtlı donanımla kendisinden daha iyi donanıma sahip bilgisayarlardan daha iyi performans verebilirler. Fakat bu oyun üreticilerinin kare hızından veya görsellik uğruna başka şeylerden feragat etmesi durumunda performans açısından farklılık gösterebilir. Bu durumda bilgisayarların avantajı ortaya çıkar. Oyunları hangi ayarda oynamak istediğiniz sizin elinizdedir ve grafik ayarlarını kısarak yüksek FPS’lerde oyun oynayabilirsiniz veya yüksek donanımlı bir sistemle ayarlarda oynama da yapmayabilirsiniz.
4- Oyun Fiyatları
Oyun fiyatı açısından hangi platformun daha uygun olduğu zaman zaman değişebiliyor çünkü nadir de olsa konsol mağazalarında indirimler olabiliyor. Genel olarak baktığımızda ise ülkemizde bilgisayar platformunun daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle bazı yeni oyun şirketleri hem kendilerini hem de yeni çıkacak oyunlarını tanıtmak amacıyla düşük fiyattan oyunlarını sunabiliyorlar. Bu oyunlar bazen bilgisayar platformunda bedava olurken maalesef oyun konsolu platformunda bedava olduğu daha hiç görülmemiştir.
5- Oyun Yelpazesi
Sadece oyun sayısı olarak baktığımız zaman bilgisayarın açık ara önde olduğu bilinmekte. Küçük çaplı ve büyük çaplı oyun üreticileri farketmeksizin bu durum böyledir. Çünkü bilgisayar dünyasında geriye uyumluluk mevcut. Önceden oynayıp çok beğendiğimiz ve bir daha oynamak istediğimiz bir oyunu tekrardan oynayabilme şansınız var. Elbet işlemci açısından size bazı oyunlar problem çıkarabilir. Oyun konsolu cephesine bakarsak maalesef böyle bir durum söz konusu değil. Exclusive dediğimiz özel oyunlara gelecek olursak bazı oyunlar sadece oyun konsollarına özel olarak piyasaya sürülmekte. Özellikle Playstation platformunda hepimizin bildiği Last Of Us, Uncharted gibi özel oyunlar mevcut. O yüzden bunu da oyun konsolu cephesine bir artı olarak ekleyebiliriz.
6- Kullanım Ömrü
Konsolların kullanım ömrü yaklaşık 5 veya 6 yıl arasında ve aldığınız konsolun bir üst modeli çıktığı zaman buna uygun oyunlar da piyasaya sürülecektir. Bu yüzden donanım olarak eski oyun konsolunuz oyunları oynatmak için yetersiz kalabilir ve bundan dolayı belki de ara modellere yönelmek zorunda kalabilirsiniz. Bilgisayar durumunda ise böyle bir durum söz konusu değil. İhtiyaçlarınıza göre ram’inizi, ekran kartınızı veya işlemcinizi güncelleyebilirsiniz. Bu durumda kullanım ömrü açısından bilgisayar daha uzun bir deneyim sunuyor diyebiliriz.
7- Fiyat
Fiyat konusuna gelecek olursak bizce oyun konsolları bilgisayarlara göre daha avantajlı konumda. Dizüstü bilgisayarları ele almazsak kasa, güç kaynağı, işlemci, ram ve ekran kartı derken fiyatlar bir hayli yükselecektir. Fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi oyun konsolları güncel oyunlara uygun sabit donanımlarla geldiği için aynı oyunları daha ucuza mal olan bir sistemle oynama imkanınız var.
Özetlemek gerekirse bu yazımızda yıllardır süregelen PC mi konsol mu konusunu sadece oyun açısından inceledik. Elbette işlevsellik açısından bilgisayarlar sunum hazırlama, yazı yazma, video veya fotoğraf düzenleme için konsollara göre bir adım daha önde. Fakat konsollarda da bilgisayarlarda olduğu gibi dizi, film izleme ve bunun yanıda oyun oynarken canlı yayın yapma imkanınız da mevcut. Bu yazımızda yalnızca oyun açısından PC mi konsol mu sorusunun cevabını bulmanız için size yardımcı olacak bilgilere yer verdik.