Otto Frederick Rohwedder Kimdir?

Otto Frederick Rohwedder, ticari kullanım için ilk otomatik ekmek dilimleme makinesini icat eden Amerikalı mucit ve mühendistir.

Rohwedder, 7 Temmuz 1880’de Davenport, Lowa’da, Claus ve Margaret Rohwedder’in Alman kökenli oğlu olarak dünyaya geldi. Davenport’taki devlet okullarında okudu. Daha sonra bir zanaat öğrenmek için evinin yakınlarında bir kuyumcuda çalışmaya başladı.

Rohwedder ayrıca optometri okudu ve 1900’de Chicago’daki Illinois Optometri Koleji’nden en iyi derece ile mezun oldu.

Rohwedder, 1905’te Carrie Johnson ile hayatını birleştirdi. Louisiana, St. Francisville’e yerleştiler. Çiftin Margaret ve Richard adında iki çocukları oldu.

Amerikalı meraklı kuyumcu Otto Frederick Rohwedder, 1912 yılında ekmek dilimleme makinesini icat etmek için çalışmaya başladı. Her türlü aksaklığa rağmen yılmadı; 16 yıl sonra bu hayalini başardı. 

“Dilimlenmiş ekmek fikri bazı insanlara ürkütücü gelebilir.”

1928, Chillicothe Gazetesi

Ekmek Dilimleme Makinesinin İcadı

Ekmek dilimleme makinesinin icadı aksiliklerle dolu! Rohwedder’in başına gelen ilk talihsizliğin buluşuyla hiç bir ilgisi yoktu.

1915 yılıydı; Rohwedder ekmek dilimleme makinesi için üç yıldır çalışıyordu. Fakat daha işin çok başındaydı. Bir gün kendisini rahatsız hissetti ve doktora gitti. Doktor ona sadece bir yıl ömrü kaldığını söyledi.

Ancak aradan iki yıl geçmişti ve doktorun karamsar tahmini boşa çıkmıştı. Fakat bu defa Rohwedder’in çalıştığı atölyede yangın çıktı. İcadının prototipleri dahil tüm aletleri, kitapları ve notları yandı.

Kayıplarını telafi etmesi birkaç yıl alacaktı, ancak Rohwedder tasarımında iyileştirmeler yapmaya devam etti. Böylece, tekrar fon bulma ihtiyacı nedeniyle, ekmek dilimleyiciyi piyasaya sürmekte birkaç yıl gecikti. Başka biri olsa belki de bu olanları, üzerinde çalıştığı projenin uğursuzluğuna bağlar ve vazgeçerdi; ama o devam etti.

1922 yılında icadını gerçekleştirmek için aradığı maddi desteği buldu. Bu yine kendi çalışkanlığı sayesinde oldu. Bu yıllar arasında St. Joseph’te üç kuyumcu dükkanının sahibi oldu. Yeni makineler icat etmek için kendini saatler ve mücevherler üzerinde çalışarak geliştirdi.

Ekmek dilimleme makinesi icadına büyük bir inancı vardı. Hatta geliştirme çabalarını finanse etmek için kuyumcu dükkanlarını sattı. ‘Micro Machine Company’ ile anlaşan Rohwedder’in ilk ekmek dilimleme makinesi bu fabrikadan çıktı.

Böylece Rohwedder işe başladıktan tam 16 yıl sonra, 1928 yılında ilk ekmek dilimleme makinesini ortaya çıkardı. 

Otto-Frederick-Rohwedder-ekmek-dilimleme-makinesi
Görsel: Smithsonian Institution

Amerika’da Dilimlenmiş Ekmek Zamanı Başlıyor

Peki Rohwedder umduğu ilgiyi gördü mü? Hayır. Oğlunun anlattığına göre, Rohwedder icadını satmak için kapı kapı dolaştı. İcadını önce fırıncılara götürdü.

Rohwedder, ayrıca 1927’de ekmeği sadece dilimlemekle kalmayıp aynı zamanda saran bir makineyi başarıyla tasarladı. Bu buluşu ise dilimlenmiş ekmeğin daha çabuk bozulacağını bildiği için yaptı. Şimdi makine ekmeği dilimledikten sonra aynı zamanda paketleme işlemini de yapıyordu.

Bu buluşunu korumak için patent başvurusunda bulundu. Sonunda ilk makineyi 1928’de Chillicothe, Missouri’deki Chillicothe Baking Company’yi kuran arkadaşı, fırıncı Frank Bench’e sattı. İlk dilimlenmiş ekmek somunu ticari olarak 7 Temmuz’da satıldı.

Geleneksel fırıncılar, ekmeği dilimlemenin bayatlamayı hızlandıracağından şikayet ederek dilimlenmiş ekmek fikrine itiraz ettiler. Sadece bir kişi dışında tüm fırıncılar onunla dalga geçtiler.

Louis, Missouri’deki Gustav Papendick adındaki bir fırıncı bu icadı aldı. Daha sonra, ilk dilimlenmiş ekmek orada satışa çıktı. Gustav Papendick, bu makineyi geliştirebileceğini de kendi gözleriyle gördü.

Makineyle ekmeği sarmak ve taze tutmak için daha iyi bir yol geliştirdi. Ayrıca bu konsepti için patent başvurusunda bulundu.

Rohwedder’in dilimleyicileri Wonder Bread harikasını yaratmaya yardımcı oldu. 1930’da Continental Baking Company ‘Wonder Bread’ markasını ortaya çıkardı. Bugün hala aynı adla satılan; bizlerin daha çok tost ekmeği dediği önceden dilimlenmiş ekmek satışı, birçok ulusal fırın tarafından hızla takip edildi.

Rohwedder’in oğlu 2003’te verdiği bir röportajda, “Frank Bench’in fırını ekmek satışlarını iki haftada yüzde yüz artırdı” dedi. Çok geçmeden, Rohwedder siparişlere yetişemeyecek hale geldi.

Ekmeğin güvenle dağıtıldığını gören diğer büyük şirketler de bunu izledi. Ekmek dilimlerinin varlığı, 1926’da Charles Strite tarafından icat edilen otomatik ekmek kızartma makinelerinin satışlarını da artırdı.

Üstelik, 1933’te Amerikan fırınları ilk kez dilimlenmemiş ekmek somunlarından çok daha fazla önceden dilimli ekmek üretti ve sattı.

Rohwedder-ve-icadi

İcadın Satışı

Çok değil yalnızca beş yıl içinde Amerika Birleşik Devletleri’nin hemen her yerinde ekmeklerin yüzde sekseni önceden dilimli olarak satılmaya başladı.

Bu arada Rohwedder, “dilimlenmiş ekmeğin babası” olarak tanındı. Hatta, ülke çapındaki tüm teknoloji gruplarına davetli oldu.

Borsa çöküşü ve Büyük Buhran’ın ardından, 1933’te Rohwedder patent haklarını Bettendorf, Iowa’daki Micro-Westco Company’e sattı. Rohwedder bu şirkette, Ekmek Makineleri Bölümü’nün başkan yardımcısı ve satış müdürü oldu.

Rohwedder’in Ölümü

Bu inatçı, meraklı adam Otto Frederick Rohwedder, 1951’de, 71 yaşında Micro-Westco Company’den emekli oldu. Karısı Carrie ile kızları Margaret Steinhauer’in yaşadığı Michigan, Albion’a taşındı.

Rohwedder, 8 Kasım 1960’ta Concord, Michigan’da hayata gözlerini yumdu. Albion’daki Riverside Mezarlığı’na gömüldü.

İlk ekmek dilimleme makinesi icat edildiği yıl yoğun kullanım sebebiyle kullanılamaz hale geldi. Ancak, ikinci makine hala sağlam.

Rohwedder’in kızı Margaret R. Steinhauer, bu makineyi 1974’te Smithsonian Müzesi’ne bağışladı. Rohwedder’in ikinci ekmek dilimleyicisinin bulunduğu müzeyi ziyaret eden insanlar hala makinenin konsepti karşısında şaşkına dönüyor.

Sizce ekmek dilimleme makinesi fikri Rohwedder’in aklına nasıl ve neden geldi? Görüşlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Editör, haberci, programcı. Gazetecilik mezunu, İletişim Bilimleri master’ı yaptı. Gözünü akademik kariyere dikti ve fakat bu hayalini gerçekleştiremedi. Yirmili yaşlarını gururla NTV’de bitirdi. Daha sonra başka ülkeye göçtü. Kitap editörlüğü ve çiçek yetiştiriciliği yapıyor. Teknoloji haberleri yazmayı seviyor.