Teknoloji; telefonlarımız, televizyonlarımız gibi hayatımızın birçok alanında geliştiğini bizlere hissettiriyor. Bu gelişim tabii ki günlük hayatta ulaşımda en çok kullandığımız otomobillerimizde de kendisini günden güne fazlaca hissettirmekte. Bizler de size bu gelişmeleri, otomobil teknolojileri: öne çıkan teknolojiler başlığı altında sıralamak istedik.
İşte sizin için öne çıkarılması gerektiğini düşündüğümüz teknolojiler:
İçindekiler
Park Asistanları
Otomobil teknolojileri yazımızın ilk sırasında, park asistanları bulunmakta.
Kimi şoförler için en sıkıntılı durum park yeri bulmak ve aracı o park yerine düzgün bir şekilde yerleştirmektir. Bu sorunun sürücüler üzerinde yarattığı stresi düşünen araba firmaları, araçlarına hem park yeri arama hem de bulduğu park yerine kendi kendini park edebilme yeteneği kazandırmaya çalışmışlar ve bunu başararak günümüzde bu sorunu çok büyük ölçüde ortadan kaldırmayı başarmışlardır.
Kısaca sistemin nasıl çalıştığından bahsedecek olursak; sensörler ve bu bilgileri işleyen bir yapay zekanın yardımıyla, azami 40 km/h ile seyir halinde ilerlerken, çevredeki uygun park alanlarını taramaya başlıyor. Bu tarama sonucunda park yeri bulunduğunda ise park asistanı gösterge panelinde ‘P’ sembolü ve bir yön okuyla uygun olan yeri gösteriyor (Genelde asistanların bu uyarıyı aracın boyundan 80 cm ile 120 cm daha uzun bir boşluk bulduklarında verdikleri de edindiğimiz bilgiler arasında). Bu yönlendirme sonrasında şoför aracını geri vitese aldıktan ve de otonom park özelliğini aktive ettikten sonra, park asistanı direksiyon açısı, gaz ve fren gibi birçok işlemi aynı anda yapabiliyor ve bu sayede işlem hızlıca yapılarak sürücünün strese girmesine engel oluyor.
Bu sisteme entegre bir şekilde çalışan geri görüş kameralarının, dijital ekranlara aktarılması sayesinde de sürücünün olası bir kaza riskine karşı tedbirli olması sağlanıyor. Ayrıca firmalar, asistan devredeyken ve park yapılırken asistanın devreden çıkartılabileceğini ve bu sayede güvenlik sıkıntısının minimuma yakın olduğunu da belirtmiş.
Bisiklet ve Yaya Algılama
Çoğu şoförün korkulu rüyalarından olan, aniden yola yaya fırlaması ve “Acaba çarpacak mıyım?” diye gerilmesinin sebebi olan bisikletliler de araba firmaları tarafından düşünülmüş. Firmalar bu tip sorunlara karşı önlem almak için yaya ve bisiklet sürücüsü algılama sistemi geliştirdi. Bu sistemle birlikte acil durum fren sistemleri (AEB) de sırasıyla otomobillere entegre edilmeye başlandı.
Bu sistem de araçların önlerine yerleştirilen radar ve radardan aldığı bilgileri işleyen yapay zekanın yardımıyla çalışıyor. Radar sürekli olarak yolu bir açıyla tarıyor ve herhangi bir engelle karşılaşırsa sürücüyü uyarıyor. Bu uyarılara yanıt vermeyen bir sürücü olması durumunda ise acil durum fren sistemleri devreye giriyor.
Uzaktan Yönetim
Bu sistem, anlattığımız ilk iki sistem kadar yaygın bir teknoloji olmasa da teknoloji ile ilgilenen herkesi çok heyecanlandıran bir yenilik olduğu aşikâr. Tesla, BMW gibi şirketler müşterileri için yaptığı bu yenilikle kalpleri fethetmeyi başarmış durumda.
Soğuk kış günlerinde evlerinden çıkmadan arabanın ısınmasını, arabaya giriş çıkış durumunda zorlanılması halinde de ileri geri hareket etmesini sağlayabilmek her şoförün isteyeceği bir yenilikti. Bunu BMW bize bir ekranlı anahtar aracılığıyla, Tesla ise bir uygulama aracıyla yaparak müşterilerinin hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik adım attıklarını gösterdiler.
Apple CarPlay ve Android Auto
Otomobil teknolojileri yazımızın dördüncü sırasında ise Apple CarPlay ve Android Auto bulunmakta.
Bu yeniliklerin, çok işe yarar birer yenilik olmadıkları düşünülse de, bizce gayet kullanışlı birer yenilik. Telefonunuzu aracınıza bağladığınızda iPhone’unuz varsa otomobilinizin dijital ekranı iOS arayüzü görünümüne bürünmekte ve CarPlay’in desteklediği uygulamalardan telefonunuzda bulunanlar sırasıyla sade bir şekilde ekranda dizilmekte.
Android Auto’da ise, Android işletim sistemi tabanlı telefonunuzu bağladığınızda daha çok eski model tabletlerde gördüğümüze benzer bir arayüz çıkmakta. Bu arayüzde 4 kategori ve ana ekrana dönmek için bulunan kısayol butonları altta bulunuyor. Kategori butonuna bastıktan sonra ikinci kez aynı butona bastığınız durumda uygulamalar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Uygulamalar arasında geçişin Apple CarPlay’den daha zor olduğunu söylemek hiç de yanlış bir değerlendirme olmaz.
Ayrıca hem Siri’ye hem de Google Asistan’a erişebilmek bu yeniliklerle mümkün oluyor. Bu sayede arama, navigasyon, kısa mesaj gibi birçok asistan işlemini de gerçekleştirebiliyorsunuz
Digital Light Teknolojisi
Ünlü otomobil firması Mercedes tarafından tanıtılan bu teknoloji, sürücülere çok daha güvenli bir sürüş deneyimi yaşatacak olan bir akıllı far teknolojisidir.
Bu teknoloji, 2 milyon piksel çözünürlüğündeki farları ile yol üzerinde bulunan araçları, yayaları, yol tabelalarını sensörler sayesinde direkt sürücüye yansıtıyor. Bu sayede yol üzerindeki detayların hiçbiri sürücünün gözünden kaçmıyor.
Araç içindeki yazılım ile de mükemmel uyumlu çalıştığı için araç ve yol hakkındaki tüm bilgilere ulaşan bu teknoloji, sürücüye koruması gereken takip mesafesi, şeritten çıkması halinde şeride geri dönmesi ya da şerit değiştirirken arkada ya da önde bulunan aracın uygun olmaması gibi konularda uyarılarda bulunuyor.
Adaptif Hız Kontrolü
Sırada son zamanlarda en sık gördüğümüz teknolojik yenilik olan, Adaptif Hız Kontrolü yer almaktadır.
Bu sistemin en önemli özelliği, araç seyir halindeyken öndeki araçlarla güvenli mesafeyi koruma amacı doğrultusunda, aracın hızını otomatik olarak ayarlamasıdır.
Bu kontrol; araç içinde bulunan sensör, radar veya kamera aracığılıyla sağlanır. Bu sistemler, aracın öndeki araçla takip mesafesinin gerekenden az olduğunu algıladığında fren yapar ve ardından trafiğin müsait olması durumunda tekrar hızlanır.
Adaptif hız kontrolü teknolojisi, gelecek nesil akıllı otomobillerin önemli bir bileşeni olarak kabul edilmektedir. Araçlar arasındaki takip mesafesini koruyarak ve sürücü hatalarını otomasyon sayesinde azaltarak sürücü güvenliğini ve rahatlığını etkilerler.
Araçlar Arası İletişim (V2V Communication)
Son dönemde çıkan teknolojik gelişmeler ve otomobil teknolojileri bizleri bu yeniliğe hazırlıyor. Bu teknolojinin bize sağladığı yenilik ise taşıtların kendi aralarında bilgi paylaşımı yapabilmesidir. Bu bilgi paylaşımı sayesinde güvenli bir yolculuk yapılabilmesini sağlamak, bu yeniliğin en temel amacıdır.
V2V(Vehicle to Vehicle), kablosuz bağlantı ile yapılan haberleşme teknolojisidir. Bu haberleşme sayesinde araçta ne yaptığınızın bilgisi çevredeki diğer araçlarla paylaşılabilmektedir. Bu bilgi paylaşımı hız, yön gibi birkaç veriden oluşmaktadır. V2V teknolojisini kısaca araçların birbirleriyle haberleşmesi olarak da tanımlayabiliriz.
Otonom Sürüş
Otonom, sürücü kontrolü olmadan aracın otomatik olarak ilerlemesidir. Günümüzde çalışmaları başlamış olan otonom sürüş özelliğinin önümüzdeki 10 yıl içerisinde yaygınlaşması, sürüş açısından daha güvenli, sürücü ve yolcuların konforu açısından ise daha iyi koşulların sağlanması beklenmektedir.
Bu teknolojik yenilik ile ilgili daha kapsamlı bilgi almak için “Otonom Araç Nedir? Otonom Sürüş Aşamaları Nelerdir?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Uçan Otomobiller
Otomobil teknolojileri dediğimizde herkesin aklına gelen, çoğunlukla bilim kurgu filmlerinde görmeye alıştığımız, ancak hala göremediğimiz uçan arabaları önümüzdeki yıllarda göreceğimize inancımız tam. Hatta ilk örneklerini daha şimdiden görmeye başladık.
Öncelikle Teknofest’te ilk uçuşu gerçekleştirilen ilk milli uçan araba Cezeri’yi tanıdık. Ardından da dünyanın ilk uçan otomobili olan PAL-V Liberty’nin, gerekli belgeleri toplamayı başararak sonunda trafiğe çıkabileceğini öğrendik. Ayrıca PAL-V Liberty’nin, 2022 yılı itibariyle uçuş sertifikasını da alacağı bildiriliyor.
Kısacası uçan arabalara hiç de uzak değiliz.
Arabalarda sizler için öne çıkarılması gerektiğini düşündüğümüz yenilikleri içeren yazımızın burada sonuna geliyoruz. Eklenmesinin gerektiğini düşündüğünüz bir yenilik varsa bizimle yorumlarda paylaşabilirsiniz.