OpenAI Metin Oluşturma Teknolojisini Satmaya Başlıyor

Bir araştırma laboratuvarı işlevi gören OpenAI, yapay zekanın gelişmesi için çalışmalarda bulunan ve kâr amacı gütmeyen bir şirkettir. Şirket geçtiğimiz günlerde ilk ticari ürününü açıkladı. Bir metin üretme sistemi olan proje, kullanıcıları bir içeriğin paylaşılmadan önce yayımlamaya uygun olup olmadığı konusunda uyarıyor.

OpenAI’ın metin oluşturma çalışmaları geçen yıl Şubat ayında GPT-2 projesini yayınladıklarında çok fazla beğeni toplamıştı. Proje, doğal dil işleme konusunda ileriye doğru atılmış büyük bir adım olarak görülmüştü. GPT-2 yazı yazarken kullandığı sinir ağları sayesinde yazacağınız cümlenin devamı ile ilgili tahminde bulunur. Buradan sizde GPT-2’yi ücretsiz deneyebilirsiniz.

OpenAI, ilk dönemlerde GPT-2’nin sahte haberler ve spam için kullanılabileceğini düşündüğünden kodların yayınlanmasını sınırlandırdı. İleriki süreçlerde ise “yanlış kullanıma yönelik güçlü bir kanıt” görmemesi sebebiyle kodu tamamen yayınladı. Bu yıl ise, sistemin ilk ticari ürüne uyarlanmış versiyonu olan GPT-3’ü duyurdu.

GPT-3’ün API’sine erişim şu anlık sınırlı. API’ı sadece belirli ve önceden davet edilmiş kişiler kullanabilir. Sistemin fiyatlandırması ise henüz tam olarak belli değildir. Ayrıca OpenAI da dahil, sistemin tam olarak nasıl kullanılabileceği bilinmemektedir. Bu API; sohbet botlarını geliştirmek, yeni oyun deneyimleri oluşturmak ve daha pek çok alanda işlevsel biçimde kullanılabilir.

GPT-3 gibi yapay zekaya dayalı metin üreteçleri, büyük bir külliyatı analiz ederek yazdığınız yazıdan sonraki kelimeyi ve hatta harfi tahmin etmeye çalışır.

OpenAI, şimdiye kadar GPT-3’ün neredeyse bir düzine erken erişim kullanıcısına sahip olduğunu açıkladı. Bu erken erişim kullanıcılardan bazıları, Algolia, Koko ve Replika olarak biliniyor. Bu kullanıcıların GPT-3’ü kullanmak için farklı amaçları vardır. Algolia, aramaları daha efektif hale getirmeyi amaçlarken Koko ise kullanıcıların kriz durumlarını analiz etmek için GPT-3’ü kullanmayı amaçlıyor. Ayrıca dev sosyal medya platformu olan Reddit, GPT-3’ü içeriklerini daha kaliteli hale getirmek için nasıl ve nerelerde kullanabileceklerini araştırmakta.

OpenAI: “Hatalar Yapıp Kendimizi Geliştireceğiz”

OpenAI GPT-2’de izledikleri yol haritasını GPT-3 için de aynı şekilde izleyeceklerini söyledi. API’yi herkese açmadan önce kötü amaçlı kullanımları tespit etmek istediklerini açıkladılar. OpenAI CEO’su olan Sam Altman Bloomberg’e yaptığı açıklamada: “Bunun ne kadar süreceğini bilmiyorum fakat çok hızlı olmaktansa yavaş olmayı tercih ederim. Burada hata yapacağız ve hatalarımızdan ders çıkaracağız” ifadelerini kullandı.

chatbot

API’nin piyasaya sürülmesi sadece yapay zeka alanında bir devrim değil ayrıca şirketin kendi açısından da büyük bir kilometre taşı olarak yer edinmekte.

Şirket 2015 yılında kurulduğunda kâr amacı gütmese de 2019 yılına geldiğimizde iş modelinde değişikliğe giderek OpenAI LP adında kâr amaçlı bir firma yarattı. OpenAI yetkilileri bunu insanlık yararına yapmakta oldukları çalışmaları finanse etmek amacıyla gerçekleştirdikleri bir hareket olduğunu söyledi.

Şirketin bu ticari hamleyi, gerçekten de geliştirmekte oldukları iddialı projelere finansal katkıda bulunmak amacıyla yaptığını umut ediyoruz ve yeni projelerini dört gözle bekliyoruz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Özgür Doğan (Okunuşu: Özgür Do:an) : Teknoloji içerikleri yazmayı ve okumayı seven kişi, kimse, topluluk.