Teknolojinin hayatın her alanına dahil olduğu ve günlük alışkanlıklarımızda değişim ve dönüşümler yaşattığı kaçınılmaz. Dünya genelinde 2019 yılı itibari yaşanan pandemi ile birlikte de bu daha hızlı gerçekleşti. Pandemi ve teknolojik yenilikler ile birlikte değişen alışkanların bir yeni alanı da ulaşım oldu. Özellikle çevre dostu ürün ve hizmetler en çok ilgi gören araçlar olarak karşımıza çıkıyor. Çevre dostu araçlardan biri de e-scooter. Yapılan araştırmalara göre pandemi döneminde e-scooter kullanımı yüzde 50’nin üzerinde bir artış gördü. Türkiye’de ilk paylaşımlı e-scooter hizmeti sunan girişim ise Martı oldu. Martı’nın kurucusu ise Oğuz Alper Öktem’dir. Peki Oğuz Alper Öktem kimdir?
Oğuz Alper Öktem, 2018 yılında elektrikli scooter kullanımı hizmet uygulaması Martı ile dikkat çeken genç girişimcidir. Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren yedi farklı marka gelişmiştir. Ancak Martı, Türkiye’de ilk olması ve popülerliği ile dikkat çekiyor. Bunun yanı sıra Türkiye’de bir ilke imza atan genç girişimci Oğuz Alper Öktem’in kim olduğu da merak konusu.
Peki Martı nedir? Martı’nın hikayesi nasıl başladı? Kurucusu Oğuz Alper Öktem kimdir? Martı nasıl kuruldu? Başarılı olmayı nasıl başardı? Eğer sizde bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız bu içeriğimiz tam size göre olacaktır. Şimdi ‘Oğuz Alper Öktem’ kimdir sorusunun cevabı ile başlayalım.
İçindekiler
Oğuz Alper Öktem Kimdir?
Oğuz Alper Öktem, iş insanı ve girişimcidir. Öktem, Türkiye’nin ilk paylaşımlı elektrikli scooter girişimi Martı’nın kurucu ortağı ve CEO’sudur. 2018 yılında en dikkat çeken start-up projelerden biri olmuştur. Türkiye’nin pek çok bölgesinde görülen elektrikli scooter’lar ile karşımıza çıkıyor. Bu hizmeti kullanan kullanıcıların aklına gelen sorulardan biri de girişimin kurucusunun kim olduğu. Martı’nın kurucu ortağı Oğuz Alper Öktem kimdir? Öktem’in hikayesine gelin yakından bakalım.
Aslen Kocaeli Herekeli olan Öktem, 10 Ocak 1991 doğumludur. Öktem’in babası halıcılık ile ilgilenen bir esnaftır. Bu sebeple Öktem’in çocukluk ve gençlik yılları ticaret ile iç içe geçmiştir. Babasının Kuşadası limanında bir dükkanı olduğunu söyleyen Öktem, çocukluğunun orada çalışarak geçtiğini ifade ediyor. Yaklaşık 8 yaşından beri çalışan, aynı zamanda zeki bir çocuk olması ile biliniyor.
Lise dönemini İstanbul’da okuyan Öktem, Vehbi Koç Vakfı Koç Özel Lisesi’nde tam burslu olarak eğitimini tamamlamıştır. Ayrıca bu burs, lise eğitimi boyunca Kıraca Vakfı ve Vehbi Koç Vakfı tarafından finanse edilmiştir. Hatta o dönemlerde Öktem, yetenekli ve başarılı bir öğrenci olarak matematik derslerine yoğunlaşmıştır.
Bunun yanı sıra öğrenci birliği ile yakından ilgilenen ve dönem başkanlığı yapan bir öğrenci olmuştur. Aynı zamanda lise yıllarında boş vakitlerini iyi değerlendirmiştir. Öktem, boş vakitlerinde ekonomi bilimi ile ilgili kitap ve makaleler okumuştur. Ayrıca piyasaları da yakından takip etmek için vakit ayırmıştır. Ekonomi alanına ilgi duyan Öktem, bu sebeple lisans eğitimini bu alan üzerine tamamlamıştır.
Daha sonrasında üniversite eğitimi için Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşmiştir. ABD’de Chicago Üniversitesi’nden 2012 yılında mezun olmuştur. Lisans eğitimini Ekonomi Bölümü’nde tamamlamıştır. Ayrıca Öktem, bu 4 senelik lisans eğitimini üç sene içerisinde onur derecesi ile bitirmiştir.
Daha sonra yüksek lisans eğitimi de alan Öktem, İngiltere’de Londra şehrine yerleşmiştir. Burada Londra Ekonomi Okulu’nda Siyasal Ekonomi Bölümü’nde eğitim almıştır. London School of Economics (LSE)’den ise 2014 yılında mezun olmuştur. Öktem, yüksek lisans için Londra’da bulunduğu dönem LSE Turkish Society’de başkan olarak görev almıştır. Hatta, siyasi oyunlar teorisi üzerine master yapmıştır. Peki Öktem’in kariyeri nasıl başladı?
Öktem’in Kariyeri
Oğuz Alper Öktem, başarılı bir eğitim hayatı geçirmiştir. Eğitimlerinin ardından zaman kaybetmeden iş hayatına atılmıştır. Yüksek lisans eğitim döneminde İngiltere’de buluna Öktem’in ilk iş yeri de burada olmuştur. Kariyer hayatına ilk adımını İngiltere’nin Londra şehrinde bulunan Deutsche Bank’ında göreve başlayarak atmıştır. Deutsche Bank’da nükleer enerji şirketleri üzerine çalışmalar yürütmüştür. Bu şirkette Summer Analyst olarak dört aylık gibi bir kısa süre içinde görev almıştır. Daha sonra buradaki görevinden ayrılan Öktem, 2014 yılında Türkiye’ye dönmeye karar vermiştir.
Türkiye’ye kesin bir dönüş yapan Öktem, kariyerine burada devam etme kararı almıştır. İlk olarak McKinsey & Company’den iş teklifi almıştır. Ancak McKinsey’de yalnızca bir gün çalışmıştır. Burada danışmanlık şirketlerinin kendi karakterine uygun olmadığını fark etmiştir. Türkiye’deki asıl kariyeri ise Doğan Holding çatısı altında bulunan BluTV ile başlamıştır. Aydın Doğan Yalçındağ’ın kurucusu olduğu BluTV şirketinde görev almıştır.
Aydın Doğan Yalçındağ, Öktem’in yakın arkadaşıdır. BluTV şirketini birlikte ekip içerisinde yer alan birkaç kişi ile kurmuşlardır. Şirkette iki yıl ‘Chief Operating Officer’ olarak çalışmıştır. 2017 yılından itibaren de Kolektif House çatısı altında yatırımcı olarak yer almaktadır. 50 milyon dolarlık bir yatırım fonu yönetmiştir. Son olarak ise 2018 yılında yepyeni bir girişim ile sesini duyuran Öktem karşımıza çıkmaktadır. Oğuz Alper Öktem, Martı İleri Teknoloji şirketinin kurucusudur.
Oğuz Alper Öktem’in başarılı kariyer hayatında ödülleri de bulunuyor. 2019 yılında Webrazzi Ödül Töreninde ‘Yılın Girişimcisi’ olarak seçilmiştir. 2020 yılında ise MediaCat Dergisi tarafından açıklanan ‘En Yaratıcı 50’ listesinde ‘Şehir İçi Ulaşımına Yeni Bir Soluk Getiren Girişimci’ olarak yer almıştır. Aynı zamanda aynı yıl Webrazzi tarafından düzenlenen ‘En Yaratıcı 50’ yarışmasında kazanan olmuştur. Ayrıca Öktem, 2021’de GQ Türkiye tarafından düzenlenen GQ Men of the Year ödül töreninde ‘Yılın Girişimcisi’ seçilmiştir.
Türkiye’de en çok konuşulan start-up projelerinden biri olan Martı dikkat çekmektedir. Martı, paylaşımlı elektrikli scooter hizmetidir. Ayrıca elektrikli araç kiralama uygulamasıdır. Dışarıya çıkıldığında karşımıza çıkan çevreci bir ulaşım seçeneğidir. Aynı zamanda uygun fiyatlı, anında kullanılabilen ve eğlenceli bir yolculuk deneyimi sunmaktadır. Peki tüm bu betimlemeleriyle öne çıkan uygulama Martı’nın hikayesi nasıl başladı? Martı tam olarak nedir? Gelin bu soruların cevaplarına bakalım.
Martı’nın Hikayesi
Kolektif House yatırımcıları arasında yer alan Öktem’in Kolektif House ile ilgili bir yurtdışı açılımı düşüncesi vardı. Ancak şirketin stratejisi değişince Türkiye’de büyüme kararı alındı. Bu stratejiyi geliştirirken ABD Santa Monica’da bulunan Öktem, asıl girişim fikrini burada geliştirmiştir.
Santa Monica’da deniz kıyısında bir evde kaldığı zamanlardan bir gün, sabah uyandığında evinin önünde elektrikli scooter’lara rastlamıştır. Bu scooter’lar globalde yer alan Bird şirketine aittir. Bird şirketi ilk çalışmasına tam da Öktem’in bulunduğu yer de başlamıştır. Hatta bu yüzden Öktem, dünyada mikromobilite işini ilk gören insanlardan biri olduğunu ifade ediyor. Bu tesadüfün onun için ilham kaynağı olduğunu da ekliyor.
2018 yılının Mart ayında Türkiye’ye geri dönen Öktem, birtakım karşılaştırmalar ve hesaplamalar sonucunda İstanbul’da bu işin kesinlikle yapılması gerektiğini düşünmüştür. Böylece İstanbul ulaşım sorununa bir çözüm olarak sunulabileceğini öngörmüştür. Diğer taraftan bu işin maddi boyutu ise 60-70 milyon dolarlık bir sermaye ile gerçekleşmiştir.
İlk başta şirketi tek başına kuran Öktem sonrasında kız kardeşinin de eklenmesi ile büyüyerek devam etmiştir. Dolayısıyla Oğuz Alper Öktem, kız kardeşi Sena Öktem ile birlikte mikromobilite sektöründe yer alan yerli Martı İleri Teknoloji şirketini kurmuştur. 2019 yılının Eylül ayında ise şirket tamamen kurulmuştur. Yaklaşık 15 mühendis ile birlikte tamamen kendi yerli teknolojiler ile üretilen bir iş olmuştur. Sonuç olarak sokağa çıkan Martı, kurulduğu dönemden beri büyüyerek devam etmektedir.
Martı Nedir?
Martı, elektrikli scooter paylaşım platformudur. 2018 yılında kurulan Martı, 2019 yılında ise hizmete girmiştir. Martı, Avrupa’nın en büyük mikromobilite girişimleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda Türkiye’yi mikromobilite ve e-scooter kavramları ile tanıştıran bir girişim olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra Martı, kullanıcıların kısa mesafeli ulaşım ihtiyacına yöneliktir. Aynı zamanda Martı, eğlenceli, uygun ve çevre dostu bir uygulamadır.
Martı’nın kurucu ortakları Oğuz Alper Öktem ve Sena Öktem’dir. Martı’nın kurucu ortağı olan Sena Öktem ise Oğuz Alper Öktem’in kız kardeşidir. Sena Öktem, Mutlubiev girişiminde ‘Growth Hacker’ olarak çalıştıktan sonra Martı İleri Teknoloji şirketinde yer almıştır. Oğuz Alper Öktem ise Martı’nın asıl fikir sahibi olarak yer almaktadır.
Martı, Türkiye’nin her yerinde yani 81 ilde bulunma hedefi ile yola çıkan bir girişimdir. Ancak şu anda Martı, 21 ilde faaliyet göstermektedir. Faaliyetlerine ise ilk olarak İstanbul’da başlayan Martı, daha sonra Ankara’da kullanıma sunulmuş ve büyüyerek devam etmiştir.
Buna ek olarak Türkiye’de 2021 yılında Ulaştırma ve Altyapı, Çevre ve Şehircilik ile birlikte İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan geliştirilen yönetmelik sayesinde e-scooter’larda denetime tabii olmuştur. Bu denetimden geçen markalardan biri de Martı’dır.
Martı, mobil uygulama aracılığı ile kullanılmaktadır. Martı’nın uygulamaları iOS ve Android platformlarında ücretsiz olarak bulunuyor. Uygulamayı indirdikten sonra kayıt olup ilerlenmektedir. Karşınıza çıkan ekranda bir harita yer alıyor. Bu harita sayesinde size en yakın elektrikli scooter’ı QR kodu ile kiralanabilmektedir. Ödeme işlemleri kredi ya da banka kartı ile gerçekleşiyor. Varış noktasına gelindiğinde ise Martı kilitlenir ve park edilen yerin fotoğrafı çekildikten sonra yolculuk sonlandırılmış olur.
Oğuz Alper Öktem Kimdir: Genel Değerlendirme
Bu içeriğimizde Türkiye’nin ilk yerli ve milli mikromobilite uygulaması olan Martı’nın kurucu ortağı ve CEO’su Oğuz Alper Öktem kimdir sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Türkiye’nin ilk paylaşımlı elektrikli scooter hizmeti olan Martı’nın hikayesini anlattık. Başarılarıyla dikkat çeken genç girişimcinin tesadüfen geliştirdiği girişim serüvenine değindik. Tüm bunların yanında Martı’nın ne olduğundan bahsettik.
Dünya genelinde çevre dostu yeşil girişimcilik modelleri öne çıkmaya devam ediyor. Pandemi dönemi ile birlikte de bu artış gösteren bir alan olduğu açık. Aynı zamanda günümüzde bireylerin farkındalığı ile birlikte şirketlerin ve politikaların iklim krizine karşı farkındalıkları oldukça önemli bir konu.
Çevre kirliliğinin boyutu ise oldukça korkutucu düzeyde diyebiliriz. Bu sebeple gelişen teknolojik alışkanlıkların en önemlisi de elektrikli araç kullanımı oluyor. Bu yeşil girişimcilik modeli ile dikkat çeken araçlardan biri de e-scooter olarak karşımıza çıkıyor.
Yapılan araştırmalara göre de e-scooter kullanımı 2019 yılından bu yana yüzde 50’nin üzerinde bir artışa sebep olmuş. Hatta ABD Grand View Research’ün yaptığı araştırmaya göre 2018 yılında 17,4 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahiptir. 2018 yılındaki bu verilerin yanı sıra e-scooter pazarının 2030 yılında 41,9 milyar dolar olacağı öngörüler arasında yer alıyor. Türkiye’nin ilk mikromobilite akımına öncülük eden marka ise Martı oluyor. İklim krizine karşı çevreyi koruma ve benzeri öncelikler şirketin değer verdiği hususlar arasında yer alıyor.
Martı’nın kurucusu Oğuz Alper Öktem ise hem girişim hikayesi hem de başarılı kariyeri ile dikkat çeken genç bir girişimci olarak ön plana çıkıyor. Sizler genç başarılı bir girişimci olarak öne çıkan Martı’nın ve Kolektif House’ın yatırımcısı olan Oğuz Alper Öktem hakkında neler düşünüyorsunuz?
Paylaşımlı elektrikli scooter girişimi olan Martı uygulamasını başarılı buluyor musunuz? Oğuz Alper Öktem hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizler ile paylaşabilirsiniz.
İstanbulda yollar scooter için düzenlenmeden insanları gençleri yola çıkarmak onlar ve onlara çarpacaklar için çifte cinayettir, konu bir rant aracı olmaktan öte ciddidir, motosikletler yeteri kadar zaten trafik terörü yapmaktadır, martı da bu bozukluğa katkıda bulunmaktadı, tek yönlü yolda ters yönden gelmekte olan scooter sürücüsünü dönüş yaparken ezmediysem aynı kafadaki bir sonrakini ezmeyeceğim demek değildir.
Paranın bozdugu insanlardan biridir firması newyork borsasına acılacak dıye her yerde bas bas bagıra bagıra reklam yapıyor yaptırıyo cagrı merkezınde calısanları musterıler salak aptal (dırek kelıme olarak) dıyor ve bu durum hıc umrunda olmuyor