OBD2 Nedir? OBD2 Yazılımında Neler Olmalıdır?

OBD2 nedir? Otomotiv dünyası gün geçtikçe daha da teknolojik olarak ileri seviyelere taşınıyor. Özellikle markalar, kendilerini daha da ileri taşımak ve müşteri çekmek adına çeşitli arayışlara yöneliyorlar. Böylelikle otomobil piyasasına her geçen gün mühendislik ve teknolojik yönden üstün donanımlı araçlar dahil oluyor.

Bu denli teknolojik araçlar ise donanım olarak eskiye nazaran daha karışık hale geliyorlar. Eski model arabaların mekanik ve elektronik aksamları günümüze göre oldukça basit kalıyor. Buna bağlı olarak da günümüzdeki teknolojik parçalarla donatılmış arabalarda yaşanan arızaların ve aksaklıkların tespit edilmesi bir hayli zorlaşıyor. Bundan dolayı da otomotiv mühendisleri başta olmak üzere yapılan çalışmalarda arızaları tespit etmede kolaylık sağlayacak bir teknolojik cihaz geliştirilmiştir. Bu cihazın ismi ise OBD2’dir.

OBD2 Nedir? Nasıl Çalışır?

Eğer 1996 yılından sonra piyasaya sürülen herhangi bir araca sahipseniz, arabanızda bir OBD2 (On- board Diagnostic 2)  bağlantı noktası bulunması kuvvetle muhtemeldir. Çünkü 1996 yılından sonra üretilen arabalarda veya kamyonlarda OBD2’nin takılmış olması zorunluluğu vardır. Peki nedir bu OBD2?

Türkçesine araç üstü teşhis diyebileceğimiz OBD2, motorun emisyonla ilgili performansını ve kontrollerini izleyen, arızaları tespit eden modern binek araçlara yerleştirilmiş bilgisayar tabanlı bir sistemdir. OBD2 sistemleri; bir aracın sağlık bilgilerine, motor kontrol ünitesinden (ECU) çok sayıda parametre ve sensöre erişim sağlar. OBD2, araçta meydana gelen arızaları tespit eder ve bunları gidermeye yardımcı olan arıza kodları başta olmak üzere değerli verileri hazır hale getirir.

OBD2 Nedir? OBD2 Yazılımında Neler Olmalıdır?
credit: obdautodoctor.com

OBD arıza teşhis yazılımı araç ile iletişim kurarak araçtan teşhis bilgilerini edinir. İletişim için ek olarak küçük bir OBD adaptörüne ihtiyaç vardır. Adaptör bir aracın ODB2 portuna takılır. Bu bağlanan adaptör bilgisayar veya akıllı telefon ile araba araç arasında bir köprü görevi görür. Böylelikle ODB yazılımı araçla iletişim kurmanıza yardımcı olarak arızaların teşhis bilgilerini sunar. Arıza tespit ve arızanın giderilmesi bakımından geleneksel yöntemlere nazaran oldukça işlevsel ve kullanışlıdır.

Araçla iletişim kurmanız için ELM327 tabanlı adaptöre ve OBD2 uyumlu bir araca sahip olmanız gerekmektedir. OBDII adaptörünü gösterge panelinin yanında (genelde direksiyonun altında bulunur) bulunan fiziksel 16 pinli OBD konnektör fişine bağladıktan sonra, yazılımı başlatın. Arayüz ile yazılım arasındaki bağlantı, sahip olduğunuz donanımın türüne bağlı olarak Bluetooth, WiFi, seri bağlantı noktası veya USB bağlantısını kullanabilmektedir. Bağlantı ardından aracınıza dair veriler ekrana dökülmeye başlayacaktır.

OBD2 Yazılımında Neler Olmalıdır?

OBD2 Arıza Teşhis Yazılımlarının Avantajı

OBD2 teşhis yazılımlarının en büyük avantajlarının başında, araç sahiplerinin araçlarının sorunlarını tamirhaneye götürmeden önce teşhis etmesi yer alır. Aracınızı herhangi bir tamirciye götürmeden emisyonlarınızı test edebilir, frenlerinizin iyi çalıştığından emin olabilir ve herhangi bir arızayı giderebilirsiniz. Bazı OBD2 programlama yazılım paketleri, aracınızın ECU çipini yeniden yapılandırmanıza (remap) izin vererek hem gücü hem de verimliliği artırmanıza yardımcı olur. Bilgisayar OBD2 yazılımının en büyük avantajı yukarıda da belirttiğimiz gibi, aracınızdaki verileri görüntüleyebilmeniz ve analiz edebilmenizdir. Aracınıza dair verileri çizelge ve grafiklerde görüntüleyebilirsiniz ki bu da, otomotiv dünyasına yabancı kullanıcılar için bile oldukça pratiktir. Verilerinizden maksimum geri dönüş edinmenize yardımcı olur, ayrıca bulgularınızı depolayabilir ve diğer sürücülerle paylaşımda bulunabilirsiniz. Bu, özellikle araçlarında performans olarak artış almak isteyen sürücüler için çok caziptir.

OBD2 yazılımı nedir? OBD2 yazılımında neler bulunmalıdır?

Sürücülere araçlarının sağlığı konusunda güven vermenin yanı sıra, OBD yazılımını kullanmanın birincil motivasyonu, zamandan ve paradan tasarruf etmektir. Aracınızı yetkili servise götürmek yerine ODB2 yazılımıyla zaman alıcı ve bazen tamamen gereksiz yolculuklardan kaçınabilirsiniz. Teknik servis bakımından bakacak olursak, veri analizini müşteriye anlaşılır ve yaygın olarak paylaşılan bir biçimde sunmak, tamircilerin de vazgeçemeyeceği bir yöntem haline geliyor.

Her OBD2 Yazılımlarında Bulunması Gereken Temel Özellikler

Her OBD2 yazılımları donanım olarak birbiriyle birebir aynı değildir ancak bazı temel işlevler tüm OBD2 yazılımlarında ortaktır. Çoğu başlangıç ve basit seviye yazılımlarda bulunması gereken en önemli işlevler kontrol motoru Işığı, hata kodları ve resetlemelerdir. Standart OBD2 yazılımlarında aşağıdaki özellikler bulunmalıdır:

Sezgisel grafikler ve çizelgeler verileri sunma ve karşılaştırma

Motor ışığı yanması durumunda teşhiste bulunma

Güncel performansı değerlendirmek için gerçek zamanlı veri toplama

Yakıt tüketimi ve kilometre bilgileri

Arıza meydana geldiği an Freeze Frame verilerini ortaya çıkarma

Çözülmesi gereken yüzlerce hata kodunu tanımlama

Emisyonlar için hazırlık testi yapma

Her OBD2 Yazılımlarında Bulunması Gereken Temel Özellikler

Kısacası bu yazımızda motorlu araçlardaki arızaların tespit edilmesinde büyük rol oynayan OBD2 teknolojisini, OBD2 nedir başlığı altında sizler için inceledik. OBD2’ nin artılarına bakıldığında gerçekten işlevsel ve pratik bir teknoloji olduğu aksi iddia edilemez bir şekilde ortada. Fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi bu teknolojinin maalesef eski arabalarda yeri yok. Bundan dolayı OBD2 yerine daha geleneksel yöntemler tercih edilerek, arızaları teşhis ve analiz etmek gerekecektir.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Okumayı ve eleştirmeyi sever. Motor sporlarının sıkı takipçisi. Petrolhead.