Nazım Salur Kimdir?

Online market alışverişi uygulaması olarak faaliyet gösteren Getir, günümüzde müşterilerin kolaylıkla ihtiyaçlarına ulaşabildiği bir platform olarak karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin ikinci decacorn’u olmayı başaran Getir, Türkiye başta olmak üzere Avrupa’da da önemli bir pazar yaratmaya devam ediyor. Bu başarının arka planında ise bir Türk iş insanı yer alıyor. 2015 yılında kurulan Getir’in bugün geldiği noktada en çok tercih edilen platform olarak arkasında yer alan ismi merak ediyor olabilirsiniz. Hem Getir hem de BiTaksi girişimlerinin kurucusu olarak yer alan isim Nazım Salur’dur. Peki Nazım Salur kimdir?

Nazım Salur, Türkiye’nin önemli iş insanları arasında yer almaktadır. Peki Salur’un hikayesi nasıl başladı? Çevrimiçi market uygulaması olan Getir nasıl kuruldu? Nazım Salur kimdir? Getir, ekosistemde ikinci decacorn olmayı nasıl başardı? Girişimin büyümesinin arka planında hangi unsurlar yer alıyor?

Eğer Nazım Salur’un kariyeri hakkındaki soruların cevaplarını arıyorsanız, bu içeriğimiz tam size göre olacaktır. Şimdi ‘Nazım Salur Kimdir?’ sorusunun cevabı ile başlayalım.

Nazım Salur Kimdir?

Nazım Salur, Türk iş insanıdır. Mobil market alışverişi platformu Getir ve mobil taksi uygulaması BiTaksi’nin kurucusu ve CEO’sudur. Peki Nazım Salur’un hikayesi nasıl başladı? Girişimcilik serüvenine nasıl adım attı? Salur’un hikayesine gelin yakından bakalım.

Bayburt’ta dünyaya gelen Salur, 1963 doğumludur. Üniversite dönemini 1986 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olarak bitirmiştir. Boğaziçi Ünverstesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme ve Ekonomi mezunudur. Lisans bölümüne çok yakın ilgi duyan Salur, o dönemde ticari girişimcilik ile yakından ilgilenmiştir.

2000’lerin başlarından beri başlayan 20 yıllık bir girişimcilik serüveni yaşamaktadır. Salur, özellikle Boğaziçi Üniversitesi’nin sunduğu özgür ortamın girişimcilik yönünü geliştirdiğini ifade etmektedir. Kariyerinin farklı dönemlerinde farklı girişimcilik alanlarında çalışmıştır. Pek çok farklı sektörde deneyim kazanmıştır. Kariyerinin ilk dönemlerinde mobilya endüstrisi yer almıştır. Mezun olduktan sonra bir süre mobilya imalatı ve endüstri alanında çalışmıştır.

Örneğin bir dönemini ofis mobilyaları üreterek geçirmiştir. Bu alanda faaliyet gösteren firmalara ait üretim tesislerinin satışında rol oynayan şirketler kurmuştur. Daha sonrasında ise Amerika’ya taşınarak şirket kurmuştur. Bu şirket endüstriyel tesislerin ve fabrika üretim hatlarının satışına aracılık etmektedir. Bu meslek alanında çalışmasının en büyük nedeni ailesinin ve babasının bu meslek grubundaki yer almasıdır. Peki BiTaksi ve Getir girişimlerinin hikayesi nasıl başladı? Gelin yazımızın devamında bu konulara yakından bakalım.

Nazım Salur’un BiTaksi ve Getir’in Hikayesi

Salur, hızlı tüketim ve mobilya, gemicilik ve otomotiv gibi birçok sektörde rol almıştır. Ancak Salur’un girişimcilik ekosistemindeki asıl hikayesi, teknoloji sektörüne adım attığı zaman başlamıştır. Nazım Salur, 50 yaşına geldiğinde teknoloji sektöründe yer almıştır.

2013 yıllarında Türkiye’de teknoloji alanına hitap eden ilk girişimi olan BiTaksi’yi kurmuştur. BiTaksi girişimi, taksi arayan yolcuların mobil uygulama aracılığı ile istedikleri konuma taksi çağırabildikleri bir hizmettir. Aynı zamanda bu girişim, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek taksilere kredi kartı ile ödeme ayrıcalığını sunmuştur.

Nazım Salur’un girişimcilik serüveni burada sona ermiyor. BiTaksi girişimi başarılı olduktan sonra bu hikayeden yola çıkan Salur, ikinci girişim modelini ortaya atmıştır. Yolculara 3 dakika içinde taksi gönderebilen BiTaksi uygulamasının yanında farklı ihtiyaçları da kısa bir zaman diliminde insanlara ulaştırabilen bir hizmet geliştirmiştir.

Teknoloji alanındaki ikinci girişimi ise ‘Getir’ olmuştur. Getir, online market alışverişi sunan bir mobil uygulamadır. 2015 yılının Temmuz ayında hizmete girmiştir.

Nazım Salur

Dünya genelinde bir ilki yaşatan bu girişim modelinin ilk olarak Türkiye’de ortaya çıkması, girişimcilik ekosistemi için önemlidir. Türkiye’de çalışmalarına başlayan Getir, 10 dakika gibi bir kısa sürede market ihtiyaçlarını kullanıcılar ile buluşturmaktadır. Ayrıca Getir, orijinal bir girişim fikri olarak dünya genelinde yeni bir pazarı ortaya çıkarmıştır. Böylece dünyada bir ilke imza atmıştır.

2015 yılında kurulan Getir, ilk başlarda küçük bir depo ve araçlarda bulunan kısıtlı ürün sayısı ile yola çıktı. Daha sonra ise ürün çeşitliliğini arttırarak Türkiye’de çok sayıda şehre yayılarak devam etmiştir. Getir, Mart 2021’de aldığı 300 milyon dolar yatırım ile 2,6 milyar değerlemeye ulaşmıştır. Böylece Türkiye’nin ilk unicorn’u olan oyun şirketi Peak Games‘den sonra ikinci unicorn unvanını kazanan girişim Getir olmuştur. Market ürünleri teslimat modelini geliştiren dünyada ilk hizmet olan Getir, yurtdışı pazarında da kendini göstermektedir.

BiTaksi Nedir?

Girişimcilik serüvenine 2013 yılında başlayan Nazım Salur’un ilk girişimi belirttiğimiz gibi BiTaksi olmuştu. Salur, bu girişimindeki çözümü akıllı telefon uygulaması hizmeti ile müşterilere sundu. Mobil uygulama olarak geliştirilen BiTaksi, taksi arayan yolcular ile yolcu arayan taksileri birleştiren bir hizmet oldu. Böylece mobil uygulama aracılığı ile yolcular kısa süre içerisinde kendisine en yakın rotadaki taksiyi bularak istediği yere çağırabiliyorlar.

Ayrıca Nazım Salur, Türkiye’de bir ilki başarmış oldu. BiTaksi girişimi ile Türkiye’de ilk kez taksilere kredi kartı ile ödeme seçeneği sunulmaktadır. Bunun yanı sıra BiTaksi kullanıcıları yolculuklarının yaklaşık olarak ücretini hesaplayabiliyor. Tüm yolcuların yolculuklarını kayıt altında tutan bir sistem söz konusu. Böylece kullanıcılar sürücülere puan verebiliyor ve istemedikleri sürücüye eşleşmeme gibi seçenekleri söz konusu olabilmektedir. Tüm bu geri bildirimler sayesinde sistem denetlenmektedir.

Nazım Salur

Aynı zamanda BiTaksi, engelli dostu bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Görme engelli kullanıcılar uygulamayı sesli yönlendirme seçeneği ile kullanabilmektedir. Bunun yanı sıra işitme engelli kullanıcılar ise sürücü ile mesajlaşma seçeneğini kullanabilmektedir.

Dolayısıyla BiTaksi 2015 yılında önemli bir büyüme göstermiştir. Bu büyümenin etkenlerinden biri de iyi bir hizmet kalitesi sunuyor olmasıdır. İlk zamanlarda müşteriye 15-20 dakikada taksi götürebiliyorken, bu 2015 yılına gelindiğinde 3 dakika gibi bir kısa süreye inmiştir.

Salur bu girişimin bir ihtiyaç olduğunu, dolayısıyla bu ihtiyaç kadar insanların farklı hizmet ihtiyaçları da olduğunu fark etmiştir. BiTaksi girişiminin başarıyla sonuçlanması Getir girişim fikrinin de önünü açmıştır. Böylece BiTaksi’nin 10 dakika içerisinde yolcu ve taksiyi birleştiren hizmeti, Getir’de ürünleri müşteriye teslim etme fikrini ortaya koymuştur.

Ancak o dönemde tüm sermayesini BiTaksi’ye ayıran Salur’un Getir fikri, arkadaşı Serkan Borancılı ile paylaşmasıyla hizmete girmiştir. Dünya çapında da bir ilk gerçekleştiren Getir’in müşterilerin siparişlerini 10 dakika içerisinde teslim ettiği bir benzer uygulama, platformun geliştirildiği sırada mevcut değildi.

Getir Nedir?

Nazım Salur tarafından kurulan Getir, online market alışverişi hizmetidir. Temel ihtiyaçlarınızı kısa bir sürede 7/24 dilediğiniz yere getiren bir sanal market platformudur. En çok ihtiyaç duyulan ürünleri, geniş kurye ayrıcalığı sunan hizmeti ile birleştiren bir platformdur. Ayrıca %100 Türkiye sermayesi ile kurulmuştur.

Diğer taraftan Getir, kendini yalnızca bir hizmet sunan bir şirket olarak tanımlamamaktadır. Aynı zamanda ürün teslimatını 10 dakikada gerçekleştiren bir teknoloji şirketi olduğunu da ifade etmektedir. 2015 yılında Nazım Salur tarafından kurulan Getir’in iki kurucu ortağı da var. Bu kurucu ortaklar Serkan Borançılı ve Tuncay Tütek’dir.

Nazım Salur

Çevrimiçi market uygulaması olan Getir, günümüzde Türkiye’nin tüm şehirlerinde hizmet vermektedir. Özellikle geçtiğimiz 2 yıl içerisinde yaşadığımız pandemi döneminde Getir, önemli bir değer kazanan e-ticaret uygulaması olarak yer almıştır. Aynı zamanda en çok tercih edilen platformlardan biri olmuştur.

Getir’in Çalışma Koşulları

Türkiye’de en çok eleştirilen konu başlıklarından biri de sipariş teslimatlarının çalışma koşulları olmaktadır. Motokuryelerin siparişleri zamanında teslim edebilmek için trafik kurallarını uymadıkları dikkat çekiyor. Hatta bu nedenle de kendilerini de tehlikeye attıkları görülüyor. Ayrıca pandemi dönemindeki yaşanan kazalarda 160 motokuryenin geçirdikleri kazadan kaynaklı hayatını kaybettiği de açıklamalar arasında yer almaktadır.

Bu sebeple Nazım Salur, motokuryelerin güvenlikleri ve kurallar için önlem aldıklarını da ifade etmiştir. Ayrıca bu teknoloji şirketi, motokuryelerin kurallara uygun hareket etmelerini sağlamak için elektronik ortamdan takip etmeyi ihmal etmemektedir.

Geliştirilen bu sistem sayesinde motokuryeler, istedikleri yolu tercih edememektedir. Bu nedenle navigasyon aracılığı ile gidilmesi gereken yol gösterilmektedir. Aynı zamanda motokuryenin yaptığı hız, fren ve benzeri durumlar ölçümlenebilmektedir. Dolayısıyla motokuryenin yaptığı hatalar gözlemlenebilmektedir. Bu hataların ise tabii ki bir karşılığı söz konusu. Kurye ilk önce iki kere uyarı alma hakkına sahip ancak bu durum devam ettiğinde kurye ile yolları ayrılmaktadır.

Tüm bunlara ek olarak motokuryeler bazı haklara da sahip. Bu haklardan biri de özel sağlık sigortası oluyor. Ayrıca motokuryelerin olası bir kaza durumuna karşı güvenlikleri önemsenmektedir. Bu nedenle kask ve montları güvenli malzemelerden seçilmiştir. Elektronik ortamdan takip edilen motokuryeler, otoyollara ve hızlı trafiğin aktif olduğu yolları kullanamamaktadır. Hatta devrilme riskinin yaşanmaması için damacana motosikletlerde taşınmamaktadır. Tüm bunlar düşünüldüğünde Getir girişiminin başarısını göz ardı etmek mümkün gözükmüyor.

Getir’in Başarısı

Nazım Salur’un ifade ettiği şekliyle Getir’in başarısı büyük ölçüde iş modelinin benzersizliğidir. Girişimciler için en kritik noktanın yeni iyi bir fikir bulmak olduğunu ifade eden Salur, bunun için dünyayı takip etmek gerektiğini söylemektedir. Sonrasında ise doğru bileşenler yani zaman, bütçe ve ekip ile başlamak önemli olmaktadır.

Bu nedenle Getir, yıllardır süregelen alışveriş alışkanlıklarına bir alternatif sunarak ortaya çıkmıştır. Girişimler için yeni bir fikir bulmak sadece olanı tamamen yıkmak değildir. Aynı zamanda soruna yönelik dönüşüm sağlayacak ya da iyileştirecek çözümler gereklidir. İlk kurulduğu dönemde İstanbul’da hizmete başlayan Getir, bunun gibi büyük kentlerde ihtiyaç ve beklentilerin farklı olduğunu vurgulamıştır.

Nazım Salur

Getir, tam da bu noktada beklentilere hızlı ve kaliteli şekilde cevap vermeye çalışmaktadır. Her ne kadar benzer bir iş modelinin olmayışı ilk başta zorluk yaratsa da bu yolda 17 Mart 2022 tarihinde Türkiye’nin ikinci decacorn’u olmayı başarmışlardır. Getir’in son aldığı yatırım turunda 768 milyon dolar yatırım ile 11,8 milyar değerlemeye ulaşmıştır.

Şirket aldığı son yatırımla birlikte hizmet alanını genişletmeyi hedeflemektedir. Böylece Avrupa’daki unicorn şirketler arasında 4. sıraya yerleşmiştir. Doğru konumda ve doğru lojistik ile teknolojiyi kullanarak önemli başarılar elde eden Getir, dünyaya kolaylıkla ihraç edebildikleri bir iş modeli ile karşımıza çıkmaktadır. Nazım Salur bu iş modelini de şöyle açıklamıştır:

“10 dakikayı hedefimize alarak diğer tüm süreçleri ona göre kurmak gerekiyor. Bu kadar depo olmalı, bu kadar insan çalışmalı, bu kadar araç gerekli. Depolara bu sıklıklarda ürün gelmesi gerekiyor. Tüm bunlar neyse, biz de bunu 5 yıl içerisinde iyi şekilde oluşturduk. Böylece çok iyi çalışan, dünyaya kolaylıkla ihraç edebileceğimiz bir model yaptık.”

Nazım Salur

Getir Yurtdışı Pazarında

İlk olarak Londra pazarın açılan Getir, bunun nedenini Londra’nın kalabalık ve bir dünya şehri olmasına bağlamaktadır. Dijitalleşmenin yüksek olduğu bu şehir ile birlikte dünyanın başka şehirlerine de açılmayı hedeflemişlerdi. Ayrıca öncelikli amaçlarını, Getir’in başka ülkelerde başarıyı yakalayabilmesi olarak açıklamışlardı. Şu anki rakamlara göre Getir mobil uygulamasını indiren 40 milyona yakın kullanıcı söz konusu.

Getir bugün geldiği noktada toplam 3 kıtada, 9 farklı ülkede kullanıcılara hizmet vermektedir. 2021 Ocak ayında İngiltere’de başlayan faaliyetler, Avrupa’da kısa sürede yayılarak devam etmiştir. Böylece şu an hizmet sunduğu ülkeler şunlardır: İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda ve Portekiz. Geçen yıl Kasım ayında ise ABD pazarına giriş yapmıştır. Türkiye’de ise 81 ilde görev yapmaktadır. Buna ek olarak yurtdışında 48 şehirde faaliyet sürdürmektedir.

Nazım Salur Kimdir: Genel Değerlendirme

Bu içeriğimizde Nazım Salur kimdir sorusuna cevap bulmaya çalıştık. Aynı zamanda 2020’de Ekonomist tarafından düzenlenen ‘Yılın İş İnsanları’ ödül töreninde yılın erkek girişimcisi olarak seçilen Salur’un hikayesine değindik. Salur’un tüm başarılarının arkasında ‘çalışmak’ yatmaktadır. Hedeflere ulaşmak için çok çalışmak ve yeni hedefler ile ilerleyebilmek. Bu yolda ise iyi kalpli, yetenekli ve çalışkan bir ekiple hareket etmenin çok önemli olduğunu vurgulamaktadır.

Aynı zamanda doğru iş, doğru ekip ve doğru zaman bu başarının en önemli üç unsuru olduğu ifade etmektedir. Böylece bu unsurların varlığı ile ileriye gitmemek için hiçbir nedenin olmadığını söylemektedir. Getir’in Avrupa’da sektöründe ilk decacorn olması, Salur’un da ifade ettiği şekilde Türkiye’nin girişimcilik sektöründe neleri başarabildiğini göstermektedir.

Salur, en büyük motivasyon kaynağının ise Türkiye’den çıkmış bir girişimin dünyada adını duyurabildiğini görmek olduğunu söylüyor. Ayrıca ‘Getir’ gibi bir Türkçe kelimeyi dünyaya öğretmek ve sevdirmek bu doğrultuda çok önemli olduğunu ifade etmektedir.

Pandemi döneminde özellikle insanlar online alışverişe yönelmişti. Bu nedenle online alışveriş uygulamaları rağbet gördü. Bir hayli gözde olan platformlardan biri de Getir olarak yer almıştı. Sizde online alışveriş rahatlığını deneyimlemiş ve motorlu Getir elemanlarına sıkça rastlamış olabilirsiniz.

Getir bu noktada özellikle şehrin o kalabalık olmasından bunalan ve zamana ihtiyacı olan kullanıcılar için tasarlanmış bir hizmet. Günlük alışveriş Getir mobil uygulaması sayesinde kolay hale gelmektedir. İhtiyacı olan ürünü bir tıkta ulaşabilen kullanıcılar için zaman kavramı yok olmaktadır.

Salur’un on yıl sonraki hedefi, toplumsal katkısı olan ve kar amacı gütmeyen bir girişim kurmak. Böylece milyonlarca insana dokunabilen ve fayda sağlayan bir şeyi başarmak istemektedir. Bu noktada ise Getir’den kazanılan kazancın önemli bir kısmını bu girişim için kullanmak istiyor. Böylece toplumun kazancını topluma geri vermeyi hedeflemektedir.

Peki ya siz özellikle Avrupa’da adını duyuran Getir’in ve önemli başarılara imza atan Nazım Salur’un hakkında ne düşünüyorsunuz? Geçtiğimiz günlerde decacorn olmayı başaran Getir’in hikayesini nasıl buldunuz? Sizler de Nazım Salur hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizler ile paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Girişimler odaklı araştırma yapmayı çok seviyor. Bir zamanların uluslararası ilişkiler öğrencisi olarak analiz yapmaya bayılıyor. Teknoloji ile alakalı paylaşımların da takipçisi olarak analiz edip, yorumluyor.