Uzay günümüzde hala tam olarak açıklığa kavuşturamadığımız alanlardan birisi. Bu konuda uzay bilimciler sürekli gözlemler, araştırmalar ve çalışmalar yapmakta. Evrendeki karanlık madde, Dünya’da hayatın başlangıcı, Büyük Patlama gibi bilinmezliklere çözümler arayan bilim insanları bu konuda yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. NASA (National Aeronautics and Space Administration) 20 Ekim’de başlatacağı Touch-And-Go (TAG) projesi ile Dünya’dan 330 milyon kilometre uzak olan bir asteroitten örnek parçalar alacak ve üzerinde çalışmalar yapabilmek için Dünya’ya getirecek.
Touch-And-Go (TAG) Projesi
Touch-And-Go (Tag) NASA’nın 20 Ekim’de başlatacağı oldukça büyük bir proje. OSIRIS-REx uzay aracı Dünya’dan milyonlarca kilometre uzakta olan bir asteroide yaklaşıp ondan örnekler alıp incelenmesi için Dünya’ya getirecek. Hali hazırda bir asteroidin yörüngesinde olan OSIRIS-REx 20 Ekim’de iticilerini ateşleyip yörüngeden çıkacak ve yüzeye örnek toplamak adına yaklaşacak.
OSIRIS-REx 330 Milyon Kilometre Uzaktan Yönetilecek
NASA bu proje kapsamında geniş çaplı bir maden çalışması yapacak. Önümüzdeki ay NASA uzay aracı olan OSIRIS-REx, Dünya’dan 330 milyon kilometre uzak olan Bennu adlı asteroitten örnekler toplayıp gelecek. Dünya’dan çok uzak olan ve sadece 260 metre genişliğe sahip olan Bennu’dan yaklaşık olarak 60 gram asteroit kayasının toplanması bekleniyor.
4,5 saat sürmesi hedeflenen toplama işlemiyle birlikte NASA ilk kez bir asteroitten örnek parça alıp incelemiş olacak. Bennu gibi ilkel asteroitlerin bileşimini analiz etmek, güneş sisteminin nasıl oluşup geliştiği ya da Dünya’mızda insanlığın başlangıcı hakkında bizlere bilgiler verebilir.
Fakat bu görevi tamamlamak anlatıldığı kadar kolay değil. Dünya’dan uzaklığı nedeniyle, OSIRIS-REx uzay aracını anlık olarak kontrol etmek mümkün değildir. Bu nedenle 20 Ekim’de OSIRIX-REx önceden belirlenmiş manevraları yapacak, yaklaşınca ise otonom olarak hareket edecek.
NASA, bir blog yazısında “OSIRIS-REx, Touch-And-Go sırasında Dünya’dan 330 milyon kilometrelik uzaklıkta olacağından, Dünya’dan yollanan sinyallerin oraya iletilmesi yaklaşık olarak 18.5 dakika sürecek. Bu zaman gecikmesinden dolayı TAG sırasında uçuş faaliyetleri canlı olarak yerden komuta edilemeyecek, bu nedenle uzay aracı, bağımsız şekilde numune toplayacak biçimde geliştirilmiştir. Ekip OSIRIS-REx’e başlangıçtan önce tüm komutları bağlayacak ardından başlama komutuyla görev başlayacak.” ifadelerine yer verdi.
OSIRIS-REx’in örnekleri topladıktan sonra 2021 yılında Bennu’dan ayrılması bekleniyor. 2023’te ise bu örnekler Dünya’mıza getirilecek ve üzerinde gerekli çalışmalar yapılabilecek.
20 Ekim’de, bazı ana personeller ana Görev Destek Alanından izleme yapacak. Bir diğer grup ise yüzeyhe temasın başarılı olup olmadığını kontrol edecek. Son grup ise yeterince örneğin toplanıp toplanmadığını teyit etmek için başka yerlerde olacak.