Oyun dünyasında simülasyon oyunları aldı başını gidiyor. Euro Truck Simulator ile tırcılığın kitabını yazarken Microsoft Flight Simulator ile göklere hükmediyoruz. PowerWash Simulator ile “Basınçlı su ile temizlik bizden sorulur.” diyoruz, Farming Simulator ile çiftçiliğe el atıyoruz. Hemen hemen her şeyin simülasyonu var. Hatta sizlere En İyi Simülasyon Oyunları listesi ile bunlardan en çok öne çıkanları tavsiye etmiştik. Şimdi de sıra motosiklet tamirciliğinde. Motorcycle Mechanic Simulator kesinlikle hafife alınacak bir simülasyon oyunu değil.
Motorcycle Mechanic Simulator oyunu hakkında sizlere bu inceleme ile tecrübelerimi ve düşüncelerimi aktarmak istedim. Uzun bir süredir beklediğim bu oyun 17 Kasım 2021 günü piyasaya sürüldü. “Bu oyunda ne vardı da bu kadar bekledin acaba?” diyecek olursanız birazdan açıklamasını yapacağım, paniklemeyin. Hazırsanız şimdi başlayalım.
İçindekiler
Tamir İşleri Bizden Sorulur
Motorcycle Mechanic Simulator oyunu adından da anlaşılacağı üzere aslında motorsikletleri tamir ettiğimiz bir oyun. Yani oyunda biz motorlara binmiyoruz, onları tamir ediyoruz. Aslında buna benzer bir oyun daha var. Fakat o arabalar için.
Red Dot Games’in geliştirdiği ve PlayWay S.A.’in yayınladığı Car Mechanic Simulator oyunu da aynı mantıkla ilerliyor. Motorcycle Mechanic Simulator‘ın geliştiricisi olan Play2Chill S.A. de buradan yola çıkmış diyebiliriz.
Car Mechanic Simulator oyunu 2018 yılında piyasaya çıktığında aslında oldukça dikkat çekmişti. Hatta çok satan oyunlar arasında da yer aldı. Zaman zaman Steam’de indirime girmesi ve bu sayede baya ucuz bir oyun haline gelmesi de tabii ki bunu pozitif yönde etkiledi. Fakat o zamanlardan beri motor tutkunlarının da bu tarz bir oyun beklediği biliniyordu. Play2Chill S.A. de geç olsun güç olmasın der gibi bu oyunu piyasaya sürdü.
Bu oyun aslında biraz da olsa bize Discovery Channel’dan tanıdığımız American Chopper serisini hatırlatıyor. Bildiğiniz üzere orada baba Paul Teutus Sr. ve oğlu Paul Teutus Jr. Orange Country Chopper firmasını işletiyor ve sürekli modifikasyon işleri alıyor. İşte Motorcycle Mechanic Simulator oyunu da bize bu ortamı sağlıyor. Fakat burada tek başımıza iş yapıyoruz.
“Ne Vereyim Abime?”
Şimdi isterseniz oyunun işleyişinden biraz bahsedelim. Oyunda kendimize ait küçük bir garajımız var. Bu küçük garajımızda tamirleri yaparak geçinmeye çalışıyoruz. Bize gelen siparişlere uygun olarak belirli zaman içerisinde motorları kimi zaman tamir ediyoruz kimi zaman da modifiye ediyoruz. Bazen de her ikisini yapıyoruz. Tabii bunları yapabilmemiz için elimizde belirli parçaların olması gerekiyor. Bu parçaları da satın alıyoruz.
Oyun başlangıç aşamasında bize belli bir miktarda bütçe sağlıyor. Fakat “Nasıl olsa param var, dur şunu da alayım.” diye düşünmeyin. Özellikle başlarda çok ekonomik gitmeniz gerekiyor ki para kazanabilesiniz. Mesela ben ilk aşamada hemen her şeyden almadım. Çünkü bunu zamanında PC Building Simulator oyununda bir kez tecrübe ettim.
Müşteri memnuniyetine inandığım için müşterilerimin benden istediği parçaların hep daha iyisini taktım ama sonra zarar ettim. Dolayısıyla Motorcycle Mechanic Simulator oyununa zaten tecrübeli bir şekilde başladım. Size de bunu tavsiye ederim.
Oyunun en güzel yanlarından birisi çok gerçekçi olması. 400’ün üzerinde parça var. Açıkçası ben bu kadar çok parça olduğunu bilmiyordum. Oyunu oynadıkça yeni parçaların varlığını öğrendim. Hatta o kadar çok şey öğreniyorsunuz ki yarın sanayide işe başlama kararı bile alabilirsiniz.
Motosikletlerde Çeşit Çok
Yukarıda birkaç kez chopper yazdım ama oyun içerisinde sadece chopper tamir etmiyorsunuz. Neredeyse her çeşit motosiklet türü var. Bu da aslında daha fazla şey öğrenmenizi sağlıyor. Çünkü türlere göre parçalar da farklılık gösteriyor. Örneğin chopper tarzı bir motorda kullanılan parça ile naked tarzı bir motorda kullanılan parçalar farklı.
Farklı tarzda motorların olması sadece parça konusunda iyi değil. Oynanış konusunda da büyük avantajı var. Çünkü hep aynı tarzda motoru tamir ya da modifiye ederseniz belirli bir yerden sonra sıkıyor. Açıkçası ben başlarda hep chopper tarzı motorlar ile ilgilendim. Günlük hayatta ilgimi çeken bir tür olduğu için aslında bu çok normal. Fakat belirli bir yerden sonra insan farklı şeyler de görmek istiyor.
Eski dönemlere ait motorlar da garajınıza gelecek. İşte o ayrı bir keyif veriyor. Tam da televizyonda ya da internette gördüğünüz gibi yenileme çalışmaları yapmak için elinize fırsat doğuyor. Eski, harap olmuş motorları yeni parçalar kullanarak değiştirmek ve geliştirmek çok keyif verici.
Nasıl Para Kazanacaksınız?
Oyunda size gelen siparişleri tamamladıkça hem oyunda kullanacağınız paralardan kazanacaksınız hem de tecrübenizi artıracak XP’lerden kazanacaksınız. Tecrübe puanı olarak geçen XP’ler ile daha farklı, daha üst model parçalara erişebileceksiniz. Fakat bunları öyle bedavaya almak yok. Parasıyla alacağız tabii ki. Para ile almak için de doğru işlere yönelmeniz ve aldığınız işleri zamanında teslim etmeniz gerekiyor.
Simülasyon oyunlarını sevenler bu mantığa zaten aşinadırlar. Fakat bu tarz oyunları hiç oynamamış olan okurlarımız için de ben ufak bir açıklamayı örnekle vereyim. En çok bilinen simülasyon oyunlarından birisi olan House Flipper oyununda mail adresinize ev yenileme işleri geliyor. Bunlardan size uygun olanlarını kabul ediyorsunuz ve müşterilerin sizden istemiş olduğu işleri zamanında yetiştirmeye çalışıyorsunuz.
Bunun içerisinde duvar boyamadan tutun fayans döşemeye, duşakabin montajından tutun etrafı temizlemeye dair her şey mevcut. Ama oyunun asıl amacı bunları yaparak para kazanmak. İşte bu nedenle doğru ve kazançlı işlere el atmalısınız.
Motorcycle Mechanic Simulator oyunu da yine aynı mantıkla ilerliyor. Sipariş gelsin, kontrol et, işi al, zamanında teslim et. Fakat burada yazdığı gibi de kolay olmuyor. Hatta bazen gelen e-postaları kontrol ederken hızlıca bir geçiş yaparsanız zararına bile iş yapabiliyorsunuz. Bu nedenle gelen mesajları iyi okuyun. Zararına iş yapmaktansa işi kabul etmeyin daha iyi.
Bu arada şunu da eklemek lazım, oyunda bir hurdalık var ve bazen oradan gerekli parçaları temiz edebiliyoruz. Yani ev ekonomisi yapmak isteyen oyunculara kesinlikle tavsiyemdir, mutlaka gidin hurdalıkta bir tur atın. Bazen aklınıza gelmeyecek parçaları orada bulabiliyorsunuz.
Garajı Biraz Büyütsek mi?
Oyuna başladığınızda küçük bir garajda bu işleri yaptığınızı söylemiştim. Tabii işler ilerledikçe bu garaj küçük kalıyor. Bunu büyütmek lazım. Unutmayın, Apple da bir garajda başladı fakat sonra dünyaya açıldı. Bizim ne farkımız var?
Biz de işlerimizi ilerlettikçe balkonu mutfağa, mutfağı salona derken evi komple garaja çevirmeye karar veriyoruz. Şaka bir yana çalışma alanınızı sadece görsellik açısından büyütmüyorsunuz. Bunun bir amacı olmalı değil mi?
Ne kadar büyük bir alana sahip olursanız aynı anda yaptığınız işlerin sayısı o kadar artıyor. Örneğin küçük garajınızda sadece bir işi kabul edebilirken garajınızı büyütüp yeni tezgahlar açtıktan sonra aynı anda birkaç motor ile ilgilenebiliyorsunuz. Bu da sizin için daha fazla kazanç demek.
Tabii ki parçaların hepsi elinizde yok, bazılarını sipariş vermek zorundasınız ve bunun bir kargo süreci oluyor. İşte o kargo sürecinde de sıkılmamak için başka şeylerle uğraşmanız gerekiyor. Tam da bu noktada diğer işlere bakabilmek için garajı büyütmek büyük önem arz ediyor.
Sadece tezgah koyup bırakmak zorunda değilsiniz. Asacağınız posterler ve diğer aksesuarlar sayesinde de çalışma alanınızı daha iyi ve şık bir görünüme sokabilirsiniz.
Yaptığınız İşi Test Edin
Bir müşteri geldi, bize neye ihtiyacı olduğunu söyledi. İşi kabul ettik, parça siparişlerini verdik. Siparişlerimiz de geldikten sonra tamir işlemlerine başladık. Her şey yolunda gidiyor gibi gözüküyor. Birçok motoru tamir ettiğimiz için artık hem hızlı yapıyoruz hem de temiz iş çıkarıyoruz. Fakat ne kadar temiz iş yaparsak yapalım mutlaka test etmemiz gerekiyor. Sonuçta insanoğlu hata yapabilir.
İşte bu hataları minimuma indirmek için test alanında yapmış olduğumuz işleri bizzat kendimiz test edebiliyoruz. Yaptığımız motorların nasıl çalıştığını görmek çok önemli. Çünkü bu esnada ortaya çıkacak bir sorunu tespit edip düzeltmemiz gerekiyor. Müşterilerimize mahcup olmak istemeyiz, değil mi?
Bence bu çok güzel bir düşünce olmuş. O kadar emek verdiğimiz, tamir ettiğimiz, modifiye ettiğimiz motorlara binebilmek çok güzel bir detay. Bunu belirli bir parkur üzerinde yapıyoruz. Keşke şöyle uzun yollarda da rüzgara karşı test etme şansımız olsaydı. Bahane ile binmiş olurduk, fena mı?
Hiç mi Kötü Yanı Yok?
Oyunun hep iyi yanlarından bahsettik. Peki hiç kötü yanı yok mu? Tabii ki var. Öncelikle oyun henüz yeni olduğu için hatalar tabii ki mevcut. Can sıkan hatalar gözünüze çarpabiliyor. Fakat özellikle Steam mağaza sayfasında göreceksiniz ki kullanıcılarının yorumlarını dikkate alıyorlar.
Türkçe de yazsanız İngilizce de yazsanız mutlaka cevap veriyorlar. Fikirlerinizin önemli olduğunu belirtmişler. Zaten bu hata düzeltmelerinin yapıldığını sürekli olarak aldığı güncellemelerden anlayabilirsiniz. Hatta oyun çıktıktan iki gün sonra 7GB boyutunda bir güncelleme bile aldı.
Bu arada yeri gelmişken çok kısa bir şekilde kullanıcı yorumlarına verdikleri cevaplardan bahsetmek istiyorum. Bence bu son derece önemli bir nokta ve böyle şeylere çok önem veriyorum. Çünkü bu tür oyunlar biz beğendiğimiz sürece devam edecek. Geliştiriciler de kullanıcı isteklerini mutlaka göz önünde bulundurmalı. Yoksa sektörde ilerlemeleri çok da uzun sürmez.
Şimdi devam edelim eksi yanlarına. Bana kalırsa yukarıda da bahsettiğim gibi sadece bir parkurda motoru test etmek yerine uzun yol sürüşlere de izin vermeliydi. Tabii ki kalkıp GTA 5’te olduğu gibi haritayı bir başından bir başına gezelim demiyorum ama biraz daha geniş bir alan verseydi iyi olurdu diye düşünüyorum.
Sonuç Olarak
Eğer ki motosikletlere karşı bir ilginiz varsa oyun tam size göre. Saatlerce motorları tamir ederek, modifiye ederek çok güzel vakit geçirebilirsiniz. Bence son derece başarılı bir oyun olmuş. Zaten ucuz olması da ayrı bir güzel. Ama işin en güzel yanı Türkçe dil desteğinin bulunması. Oyunu oynarken hiçbir zorluk yaşamıyorsunuz.
Önerilen sistem gereksinimleri konusunda bazı kullanıcıları üzebilecek nitelikte olsa da minimum sistem gereksinimleri konusunda birçok kişiye ulaşabiliyor. Oyunun istemiş olduğu minimum ve önerilen sistem gereksinimlerini aşağıda bulabilirsiniz.
Minimum Sistem Gereksinimleri | Önerilen Sistem Gereksinimleri |
İşletim Sistemi: Windows 7 64 Bit / Windows 8 64 Bit / Windows 10 64 Bit | İşletim Sistemi: Windows 7 64 Bit / Windows 8 64 Bit / Windows 10 64 Bit |
İşlemci: Intel Core i5 3.4 GHz | İşlemci: Intel Core i7 |
Bellek: 8 GB RAM | Bellek: 16 GB RAM |
Ekran Kartı: NVidia GeForce GTX760 2GB | Ekran Kartı: NVidia GeForce GTX 1060 4GB |
DirectX: Sürüm 11 | DirectX: Sürüm 11 |
Depolama: 20 GB kullanılabilir alan | Depolama: 20 GB kullanılabilir alan |