Modem Nedir? Ne İşe Yarar?

Modern dünyada internetin önemli bir konumda olduğu yadsınamaz bir gerçek haline geldi. Günlük işlerimizde bile interneti aktif bir şekilde kullanmaya başladık. Ancak pek çok kişi bu internetin cihazlarımıza nasıl ulaştığı konusunda bilgi sahibi değil. Bu konuda önemli bir role sahip olan modem nedir sorusunun yanıtını ise birçok kullanıcı bilmiyor.

Yaklaşık yarım asır önce internet kavramının tahmin edilmesi bile oldukça zordu. Dünyayı birbirine bağlayan bir ağdan bahsetmek son derece hayalperest bir olay gibi gözüküyordu. Fakat şu anda neredeyse her evde kablosuz bir ağ bağlantısı bulunuyor. Üstelik bu durum her geçen gün bir ihtiyaçtan çok zorunluluk haline gelmeye devam ediyor.

Evlerimizde kullandığımız internetin kaynağını ise çoğu zaman düşünmeyiz. Fakat internet hızımızla ya da bağlantıyla ilgili bir problem yaşandığı zaman bunu sağlayan cihazların önemini anlarız. Peki bu cihazlardan birisi olan modem nedir?

Bu içeriğimizde internet bağlantısının en önemli aracılarından biri olan modemin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını sizler için açıklayacağız. Farklı modem türlerine ve router ile modem arasındaki farklara da içeriğimizde değineceğiz. Ayrıca yüksek kaliteli bir internet bağlantısına sahip olmak için önemli ipuçlarını da aktaracağız. Şimdi lafı uzatmadan modem nedir sorusunun yanıtını verelim.

Modem Nedir?

Modem, telefon hatları ve benzeri kabloların gönderdiği elektrik sinyallerini işleyerek internetin aktarılacağı verilerin dönüştürülmesi işleminden sorumlu cihazdır. Bir başka deyişle, evinize gelen elektrik sinyalini modüle ederek dijital veriye çevirirken; bilgisayarınızdan ulaşan dijital verileri yeniden dönüştürerek internet sağlayıcınıza ulaşmasını sağlar. Böylece elektronik cihazlara gelen internet bağlantısının ulaşımını başarıyla tamamlamasına olanak tanır.

Modemler internet bağlantısını aktarmak için genellikle bir Ethernet bağlantısına da sahip olurlar. Ancak bu durum modemin türüne göre farklılık gösterebilmektedir. Yine de bu Ethernet bağlantısına ek olarak modemin dışarıdan sinyal almasını sağlayan bir girişe de sahip olması gerekir. Böylece dönüştürülecek verileri alacağı ve aktaracağı bir kanala da sahip olur.

Modemler ilk olarak analog telefon hatları ile dijital verilerin dönüştürülmesi ve aktarılması amacıyla ortaya çıktı. Daha sonrasında 1970 ve 1980’li yıllarda modemlerin dünyada daha yaygın hale gelmeye başladığı dönemler gerçekleşti. Yine de bu durum internetin ortaya çıkmasından önce olduğu için büyük bir yayılmadan bahsetmek güç.

1990’lı yılların sonlarına doğru ise modemler dünyanın her yerinde kendini göstermeye başladı. Öyle ki o günlerden başlayarak günümüze kadar artan bir biçimde modemler, internete erişimin önündeki kapıyı açma konusunda kullanıcılara yardımcı oldu. Başta yaygın olmasa da daha sonrasında birçok eve giriş yapan modemler sayesinde dünyanın tamamen değiştiğini söylemek de mümkün.

modem-nasil-calisir

Modem Nasıl Çalışır?

İçeriğimizin daha önceki kısımlarında bir modemin nasıl çalıştığını kısaca açıkladık. Ancak daha detaylı açıklamakta da fayda var. Bir modemin elektronik cihazlarınız ile internet sağlayıcınız arasında köprü görevi gördüğünü belirtmiştik. Peki bu görevi nasıl gerçekleştirir?

Öncelikle internet sağlayıcınızdan çıkan bilgilerin modeme ulaşması gerekmektedir. Bunun için halihazırda var olan altyapılar ile elektrik sinyalleri modeme doğru yola çıkar. Bu altyapılar fiber optik kablolar ya da telefon kabloları gibi farklı türlerde olabilir. Bu durum hem sizin aboneliğiniz hem de internet sağlayıcınızın sunduğu hizmet doğrultusunda farklılık gösterecektir.

Elektrik sinyalleri kablolar aracılıyla yola çıktıktan sonra modeme ulaşır ve bir işlemden geçer. Bu işlem gelen bilginin dijital sinyalleri çevrilmesini içerir. Böylece gönderilecek cihazların bu sinyali anlamasını sağlar. Modem bu noktada internet bağlantısını kablo aracılığıyla bilgisayara ya da router’a gönderebilir. Aynı zamanda kablosuz bağlantı aktarmayı destekleyen bir modeme sahipseniz doğrudan sinyaller ile de bilgisayara göndermek mümkündür.

Aynı şekilde cihazlarınızdan çıkacak dijital verilerin de internet sağlayıcınıza ulaşması gerekmektedir. Bu noktada modemin bir görevi daha bulunur. Router ya da bilgisayar gibi aygıtlardan aldığı verileri de internet sağlayıcısının anlayacağı bir veriye dönüştürmekle görevlidir.

İnternet sağlayıcınız ve router, bilgisayar gibi cihazlar birbirleriyle bir aracı olmadan anlaşamazlar. Bu nedenle internete erişim konusunda modemin oynadığı rol oldukça büyüktür. Hatta bir modem olmadan evinize internet aktarmanın mümkün olmadığını söylemek de yanlış olmayacaktır.

Modem Türleri Nelerdir?

Zaman içerisinde modemlerin daha da geliştiğini tahmin etmek güç değildir. İnternet hızlarının dönem koşulları için yetersiz hale gelmesi bu alanda da gelişmelerin gerçekleşmesini sağlamıştır. Bu nedenle dönem dönem farklı modem türleri ortaya çıkmıştır.

Günümüzde temelde üç farklı modem türünden bahsetmek mümkündür. Bunların arasında DSL, kablo ve fiber modemleri sayabiliriz. Her bir modem türünün farklı özellikleri ve avantajları vardır. Bunların arasından sizin için uygun olanı tercih etmeniz gerekmektedir.

ADSL ve VDSL olarak bilinen modemler DSL modem türünün örnekleridir. Gerekli olan bağlantıyı bir telefon hattı ile alan bu teknolojiler günümüzde en popüler modem türlerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. ADSL teknolojisi bu türün öncüsü olarak adlandırılabilir. Bunun yanı sıra daha gelişmiş versiyonu olan VDSL teknolojisi daha hızlı bir bağlantı sunmak için geliştirilmiştir.

DSL türünün ardından bahsedebileceğimiz bir başka teknolojisi kablo modemdir. Bu modem türü adından da anlaşılacağı üzere belli standartlara sahip bir kablo aracılığıyla internetin dağıtılmasını sağlar. Böylece hızlı bir internet bağlantısının mümkün olmasına yardımcı olur. Bunun haricinde bahsedilecek güncel modem teknolojilerinden birisi de fiber optik kablolar ile aktarılan internettir. Bu teknoloji ile internetin çok daha hızlı aktarılması sağlanmaktadır.

Günümüzde pek kullanılmasa da tarihte yer edinmiş bir başka modem türü de dial-up yani çevirmeli ağ modemlerdir. Bir dönem her evde bulunan bu modem türü de telefon kablosu üzerinden internet sinyali almaktadır. Ancak DSL modemlerden farklı olarak çevirmeli ağ modemlerde sabit telefon ve internet bağlantısını aynı anda kullanmak mümkün değildir.

Bir başka deyişle internet kullanımı sırasında telefon kullanılamaz hale gelir. Aynı şekilde telefon kullanımı sırasında internet bağlantısı kopar. Ancak günümüzde bu modemlerden çok daha gelişmiş farklı modem türleri bulunmaktadır. Bu nedenle dial-up modemlerin günümüzün gerisinde kaldığını söylemek gerekir.

modem-turleri

Modem ile Router Arasındaki Fark Nedir?

Modem nedir sorusunun yanı sıra bir router ile modem arasındaki fark da oldukça merak edilmektedir. İçeriğimizde de her iki terimin sık sık bir arada kullanıldığı ancak farklı görevlere sahip olduğunu belirttik. Peki modem ve router arasındaki fark tam olarak nedir?

Aslında günümüzde iki cihaz arasındaki farkın gitgide yok olduğu ve bu iki cihazın birleşimi olarak ortaya çıkan ürünlerin varlığından bahsetmek gerekir. Ancak farklarını anlatmak gerekirse iki cihazın da görevlerini kısaca özet geçmek faydalı olacaktır.

Modemin ne işe yaradığını daha önceki alt başlıklarımızda detaylı bir şekilde açıkladık. İnternet sağlayıcınız ve elektronik cihazlar arasında bir çevirmen görevi gören bu cihaz internet bağlantısı için hayati önem taşır. Öte yandan router bu bağlantının ev içerisindeki dağılımından sorumlu olarak nitelendirilebilir.

Modemin dışarıdan aldığı ve dönüştürdüğü veriler router cihazına aktarılır. Daha sonrasında evdeki akıllı telefon, televizyon, bilgisayar gibi internet bağlantısına sahip cihazlara aktarma görevi router tarafından gerçekleştirilir. Böylece çoğu modemde yer alan tek Ethernet çıkışı ile bir cihaza bağlanma sorunu ortadan kalkar. Router, aynı anda birden çok cihaza bağlanmayı sağlar.

Günümüzde ise durum bundan biraz daha farklıdır. Her iki cihazın da internet bağlantısı için önemli olması yeni ürünlerin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Modem ve router özellikli bağlantı cihazları ile ekstra bir aygıt olmadan internet bağlantısının evdeki tüm cihazları gönderilmesi mümkündür. Aynı zamanda kablosuz ağ bağlantısı destekli modemler de bu konuda kullanıcılara yardımcı olmaktadır.

Bu terimlerin gün geçtikçe iç içe geçtiğini görmek mümkündür. Gelecek dönemde gelişen teknolojiler ile her iki cihazın da farklı türlerine görmemiz de bir ihtimal olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak temelde router ve modemin görevlerini ve aralarındaki farkı bu şekilde özetlemek yanlış olmayacaktır.

modem-vs-router

İyi Bir İnternet Bağlantısı için İpuçları

Modem nedir sorusunu detaylı bir şekilde yanıtladık. Peki iyi bir internet bağlantısı ile modem arasındaki ilişki nedir? Daha önceki alt başlıklarda bahsettiğimiz gibi günümüzde birbirinden farklı modem türleri kullanıcılara sunulmaktadır. İnternet hızına etki eden önemli bir faktör olsa da modem türü haricinde de dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır.

Bunların arasında en önemli faktörlerden birisi şüphesiz bağlantı aldığınız cihazın konumudur. Bu cihazların kablosuz olarak kullanımı sırasında gönderdiği sinyaller pek çok unsur tarafından engellenebilir. Örneğin bir duvar ya da bir cama çarpan sinyaller büyük ölçüde zarar görür. Bu nedenle internet bağlantısı olması gerekenden çok daha zayıf bir şekilde aygıta ulaşır.

Bunun önüne geçmek için dikkat edilmesi gereken önemli birkaç faktör sayılabilir. Router ya da modeminizin mümkün olduğunda açık bir alanda olması internet bağlantısı için oldukça faydalı olacaktır. Televizyon ünitesi, kapaklı bir dolap gibi alanlarda yer alan bir cihazın aktaracağı sinyaller pek sağlıklı olmayacaktır. Ayrıca cam ya da metal içerikli unsurların sinyalleri kesmesi de internet hızına etki eder.

Bir başka konu ise internet aktaran aygıtın etrafında bulunan diğer cihazlardır. Uydu alıcısı, bilgisayar monitörü, televizyon vb. elektronik cihazlar, kablosuz bağlantı sinyallerinin zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle bu konuya da dikkat etmek gerekir.

Bir başka önemli konu ise cihazın yazılımı ile ilgilidir. Modem ya da router cihazınızın her zaman güncel bir yazılımda olması daha iyi performans almanızı sağlar. Üstelik bu yazılımlar ile güvenlik güncellemeleri ve sorun çözümleri de aygıta yüklenmektedir. Bu nedenle cihazın her zaman güncel bir yazılıma sahip olduğundan emin olmasınız. Siz farkında olmasanız da modem ya da router cihazını bu güncellemeleri otomatik olarak gerçekleştiriyor olabilir.

İnternet hızına etki eden en önemli faktörlerden biri ise daha önce de bahsettiğimiz gibi kullandığınız teknolojidir. İnternet planınızın yüksek olması ve daha güncel bir modem teknolojisine sahip olmanız internet bağlantınızı da yükseltecektir. Ancak diğer unsurları da göz önünde bulundurmanızda fayda var.

internet-baglantisi

Modem Nedir: Sonuç

Bu içeriğimizde modem nedir sorusunun yanıtını detaylı bir şekilde açıklamaya çalıştık. Günümüzdeki modem türlerine ve modemin nasıl çalıştığına da içeriğimizde yer verdik. Modem ile router farkı hakkındaki bilgileri de içeriğimize ekledik. Son olarak iyi bir internet bağlantısı için dikkat edilmesi gereken unsurlara da değindik.

Bu içeriği okumanızın ardından bir modem almaya karar vermiş olabilirsiniz. Eğer böyle bir düşünceye sahipseniz sizler için hazırladığımız modem önerilerine de göz atmanızı öneriyoruz. Ayrıca modemler hakkında bir sorunuz varsa aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz. İçeriğimizle ilgili görüşlerinizi de bu kısımdan bizimle paylaşmayı unutmayın!

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.