Mimari ve teknoloji tarih boyunca her zaman el ele gitmiştir. Piramitlerin nasıl inşa edildiklerini merak ettiğimizde aklımıza gelen tek cevap, sahip oldukları teknoloji oluyor. Günümüzde de mimarlar ve mühendisler, teknolojik yeniliğin sınırında, sadece dünyanın en radikal inşaat uygulamalarını gerçekleştirmekle kalmayıp çoğu zaman onları icat ediyorlar.
Teknolojideki yenilikler yüzyıllardır hem teorik hem de pratik olarak mimarinin sürecini ve sonucunu değiştiriyor. Mimari ve teknolojinin arasındaki ilişki yeni algoritmaların kovalanmasını ve uygulanmasını da sağlıyor. Günümüz mimarları, performansı optimize ederken üretime kıyasla yeniliğe daha fazla odaklanmalarına olanak tanıyan verilere ve analitiklere erişebiliyor.
İçindekiler
Mimari ve Teknoloji
Doğanın tasarıma yönelik evrimsel yaklaşımını taklit edebilen mimari ve teknoloji ilişkisi, var olan binlerce tasarım seçeneğini keşfetmek için hesaplamanın gücünü kullanır. Mimari tasarımı güçlendirmek ve desteklemek için ileri teknolojiden yararlanmanın birçok avantajı bulunmakta. Peki bu alanda kullanılan teknolojiler neler olabilir?
VR ve AR Teknolojileri
Sanal gerçeklik (VR) teknolojisi, kendinizi alternatif bir senaryoya kaptırmanıza olanak tanır. Genellikle video oyunlarını ve etkileşimli kısa filmleri görüntülemek için kullanılan VR teknolojisi, mimarlar ve tasarımcılar tarafından da kullanılmakta. İlk tasarım konseptinden binanın son dokunuşlarına kadar sürecin her aşamasında VR, güçlü bir mimari deneyime katkıda bulunur. Bu da mimarlara birbirleriyle işbirliği yapmanın ve müşterilere fikir sunmanın heyecan verici ve dinamik bir yolunu sunar.
Sadece bir düğmeye basarak proje üyelerinden müşterilere kadar herkes söz konusu binayı keşfedebilir, vizyonu yakalamak için katlara, tavanlara ve tüm bina tasarımlarına daha yakından bakabilir. Bu, projeye klasik bir 2D görüntünün yapabileceğinden daha fazla ilgi uyandırmakla kalmaz, aynı zamanda proje başlamadan önce değişiklik talep etmek veya değişiklik önermek için bolca alan sağlar.
Artırılmış gerçeklik (AR) de mimari tasarımın fiziksel ve dijital alanları arasında daha büyük bir bağlantıyı ele alıyor. Artırılmış gerçeklik uygulamaları, kullanıcıların bina planlarını, pazarlama materyallerini ve diğer 2D tasarımlarını bir 3D BIM (Building Information Modeling/Yapı Bilgi Modellemesi) modelinin üzerine yerleştirmesine olanak tanır.
3D Baskı
Mimarlar ve tasarımcılar, sergilemek ve üzerinde çalışmak üzere fiziksel bir modeli verimli bir şekilde oluşturmak için 3D baskıyı kullanıyorlar. Bir CAD programı ve bir 3D yazıcı kullanılarak, elle bir model oluşturmak için harcanan emek ve zamandan büyük oranda tasarruf edilmektedir. Gelişmiş baskı teknolojisi sayesinde, bu modeller yüksek kalitededir ayrıca çeşitli malzeme ve renklerde özelleştirilebilirler.
3D baskı aynı zamanda hızlı düzeltmelere de izin verir. Bir müşteri veya ekip üyesi gözden geçirdikten sonra herhangi bir düzenleme yaptıysa, yapmanız gereken tek şey programlama yazılımını kullanarak gerekli değişiklikleri yapmak ve güncellenmiş bir modeli yeniden yazdırmaktır.
Nesnelerin İnterneti
Nesnelerin İnterneti (IoT) temelde bütün eşyaları internete bağlamayı ifade etmektedir. Akıllı ev teknolojileri ile IoT her zamankinden daha fazla hayatımızdadır. Bu teknoloji artık, mimari tasarım ve inşaat sektöründe de trendleri yönetmektedir.
BIM (Yapı Bilgi Modellemesi), bir binanın akıllı bir 3D modelini oluşturmaya yarar ve tüm tasarım sürecini kolaylaştırır. IoT ise artık, modellenen binaların enerji kullanımı, sıcaklık eğilimleri, yaya trafiği vb. birçok ögesini kontrol etmek ve yansıtmak için kullanılmaktadır. BIM’e yerleştirilecek IoT özellikli sensörler topladıkları veriler ile gelecekteki binaları iyileştirmek için kullanılabilmektedir. IoT teknolojisini göz önünde bulundurarak bir bina tasarlamak enerji tüketimi konusunda daha verimli davranmayı sağlayacaktır.
Sanal gerçeklik, 3D baskı veya IoT gibi teknolojileri kullanmak, müşterilerin, mimarların ve mühendislerin inşaat başlamadan önce değiştirmek istedikleri alanları belirlemelerine yardımcı olabilir. Bu değişiklikleri ne kadar erken tanımlarsanız, süreç ona dahil olan herkes için o kadar uygun maliyetli ve hızlı gerçekleşir.